Περίοδος "θερινά".
Ίσως κάποιοι απο σας -βλ εμένα- να αισθάνεστε ότι ανοίγει ένας δρόμος μπροστά σας που πρεπει να αξιοποιησετε όλες σας τις δυνάμεις για να πετύχετε κάποιον στόχο. Όρεξη υπάρχει πολλή και ζήλος ακόμα περισσότερος. Όμως! Το καλοκαίρι δεν παύει να ειναι καλοκαίρι και περίοδος να απολαύσετε κάποια μπάνια, ίσως να πάτε και διακοπές (μια φίλη μου το έκανε και δεν την επηρέασε καθόλου μετα). Πηγαίνετε στα φροντιστήρια σας το πρωί, διαβάστε μέχρι τις 6 ξερω γω και μετα κλείστε τα πάντα. Δεν χρειάζονται υπερβολές παρόλο που νομίζετε ότι οι δυνάμεις ειναι αρκετές. Αλλα μεχρι τις 6 διάβασμα σοβαρό. Επίσης καλο θα ηταν να καλυψετε ο,τι κενά έχετε απο γραμματική και συντακτικό αρχαίων γιατι δε νομίζω να υπάρξουν πολλές ευκαιρίες μέσα στη χρονια.. Κατα τα αλλα χαλαρά και μην υπέρτραγικοποιειτε τα πράγματα γιατι ο χρόνος που θα έχετε μέσα στη χρονια να διαβάσετε π.χ. Ιστορια θα ειναι υποδιπλάσιος απο το χρόνο που καταναλώνετε το καλοκαιρι.
Στο φροντιστήριο μας τα μαθήματα σταμάτησαν εντελώς 1 Ιουλίου και ξεκινήσανε 1 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα είχαμε ρητή εντολή: "Να μην διαβάσουμε
τίποτα, ούτε τιμοκατάλογο εστιατορίου." Προσωπικά, πήγα 1 εβδομάδα διακοπές πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα του Αυγούστου και πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που έκανα αυτή τη χρονιά.
Βασικό λάθος που έκανε φίλος μου και θα πρέπει να αποφύγετε:
Τον Αύγουστο ξεκίνησε προετοιμασία σε Μαθηματικά και Φυσική. Ενώ στο φροντιστήριο τους έδιναν 15-20 ασκήσεις για διάστημα μιας εβδομάδας, αυτός καθόταν και έλυνε όλες τις ασκήσεις Παπαδάκη/Μαθιουδάκη (βοηθήματα Μαθηματικών/Φυσικής Κατ.). Η αλήθεια είναι ότι, εν μέρει, το σύστημα του απέδωσε. Έμαθε να παίζει μιγαδικούς και ταλαντώσεις στα δάκτυλα του. Το πρόβλημα εμφανίστηκε στο τελευταίο κεφάλαιο των μαθημάτων (Ολοκληρώματα και Στερεά), όπου είχε πλέον, δικαιολογημένα, κουραστεί αφάνταστα.
Περίοδος "μεχρι και τα Χριστούγεννα"
Οκ, άρχισαν τα σχολεία, για άλλους ενα επιπλέον βάρος, για άλλους ευκαιρία να ξεσκάσουν απο το διάβασμα. Όμως! Μην υποτιμήσετε σε καμία των περιπτώσεων τη δουλειά των καθηγητών σας στο σχολείο γιατι 1) προσφέρεται για μια καλη επανάληψη όσων έχετε μάθει, 2) κάτι απο τα διαγωνίσματα και τις ασκήσεις που δίνουν ουκ ολίγες φορές τυχαίνει να πέφτουν στις πανελληνιες (σε μένα τουλάχιστον έτσι έγινε-την τελευταία άσκηση των λατινικών την είχαμε κάνει μόνο στο σχολείο και την ήξερα) για τα ενδοσχολικα ας μη μιλησω

ο,τι κάνετε τα διαλείμματα. Επίσης προσπαθήστε να μην έχετε υποχρεώσεις πίσω σας γιατι όλο και συσσωρεύονται και μετα θα λέτε ποτέ θα γίνουν όλα αυτά. "Ο,τι μπορεί να γίνει σημερα δεν το αφήνω για αυριο" υπάρχουν όμως και οι λεγόμενες "καμένες μέρες" βλέπε πάρτυ, χοροεσπερίδες, βαρεμάρα και άρνηση για διάβασμα όπου εντάξει δε σηκώνει πολύ διάβασμα. Όταν νιώθετε ότι δε γίνεται άλλο ή παρατηστε τα ή βγείτε έξω για βόλτα. Όσο για εξόδους δεν τίθεται θέμα, και τα σαββατα άμα θέλετε βγείτε no problem.. Εγω π.χ. λίγες φορές διάβασα Παρασκευή μετα τις 7μιση που τελείωνα το μαθημα.. Α και μην ακούτε τους άλλους, είτε αυτούς που λένε ότι διάβασαν ελάχιστα είτε αυτούς που διάβασαν υπερβολικά πολύ και παρασυρθείτε.. Ο καθένας έχει δικό του ρυθμό π.χ. εγω την ιστορια την έβγαζα σε 2 ωρες, μια φίλη σε μια και μια αλλη σε 5(!).. Τα Χριστούγεννα τωρα φτιάξτε προγραμμα επαναλήψεων, καθε μέρα και άλλο μαθημα και προσπαθείτε να μην ξεφευγετε λογω του "κλίματος"
Για τα Θετικά μαθήματα (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία) εκτιμήστε το επίπεδο του τμήματος και του καθηγητή στην αρχή της χρονιάς και πράξτε αναλόγως. Ο μαθηματικός μου, πχ, φέτος, ήταν από τους καλύτερους που έχω γνωρίσει, αλλά το επίπεδο της τάξη ήταν αρκετά χαμηλό (και φασαρτζίδικο). Ως αποτέλεσμα, έφερνα και έλυνα ασκήσεις φροντιστήριου. Σε κεφάλαια, όμως, που υστερούσα παρακολουθούσα κανονικά. Πχ ο Ρυθμός Μεταβολής είναι αρκετά σνομπαρισμένος από τα φροντιστήρια. Ή στα Ολοκληρώματα που είχα μερικές αφημένες απορίες, τις έλυσα στην παράδοση της ημέρας. Ωστόσο, τον υπόλοιπο καιρό ήμουν "αποκομμένος" από την τάξη.
Για τα μαθήματα της ΑΕΠΠ και ΑΟΔΕ θα έλεγα να παρακολουθείτε όλοι. Το πρώτο είναι καινούργιο αντικείμενο και είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ο μαθητής στο νόημα όσο πιο νωρίς γίνεται. Στο δεύτερο, πολλοί κάνουν το λάθος να αδιαφορούν μέσα στην τάξη και να πηγαίνουν φροντιστήριο το απόγευμα, για να ακούσουν ό,τι δεν άκουσαν στο σχολείο. Είναι το μόνο μάθημα εξετάσεων που το φροντιστήριο είναι 100% άχρηστο.
Περίοδος "μετα τα Χριστούγεννα"
Πηγαίνετε 5ημερη! Μην κάνετε το λάθος και δεν πάτε λογω διαβάσματος. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο δε γίνετε να πάτε εκμεταλλευτειτε τις μέρες αυτές για ξεκούραση. Οι μέρες λιγοστεύουν αλλα οι επαναλήψεις πρεπει να ειναι εντατικότερες οπότε μια χαλάρωση ειναι must. Ομως! Η εκδρομή ειναι μια εβδομάδα και πρεπει να διαρκέσει και τόσο, όχι μια βδομάδα πριν και μια βδομάδα μετα. Προσπαθήστε να καλυψετε τα κενά σας και να μπείτε σε μια ευθεία με επαναλήψεις πολλές πολλές για να τα αφομοιωσετε.
Για την 5/7ήμερη θα διαφωνίσω. Προσωπικά δεν πήγα και έβγαλα το πρώτο μισό του 3ου κεφαλαίου στο ΑΟΔΕ επανάληψη. Σωτήρια κίνηση, γιατί μέσα στο Πάσχα είχα αρχίσει να τα παίζω με το κ***μάθημα. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η εβδομάδα της 7ήμερης. Είναι η εβδομάδα πριν και, κυρίως, η εβδομάδα μετά. Από τους τρεις του τμήματος στο φροντιστήριο, ο ένας πήγε (Θετική κατεύθυνση) και την επόμενη εβδομάδα είχε χάσει λίγο την μπάλα με το διάβασμα. Μαθηματικά και Φυσική είχαμε φύγει μπροστά στην ύλη και δεν ήταν πρόβλημα. Όμως, στα μαθήματα βαρύτητάς του τα βρήκε λίγο μπαστούνια μόλις γύρισε... Αν μπορείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι την εβδομάδα πριν και μετά, πηγαίνετε ανεπιφύλακτα.
Bonus tip: Στις αποκριές ξεσαλώστε. Ειδικά άμα έχετε διαβάσει καλά μέσα στα Χριστούγεννα και δεν σκοπεύετε να πάτε 7ήμερη. Το τριήμερο της μεγάλης αποκριάς δώστε τα όλα.
Bonus tip2: Προσπαθήστε να βάλετε τα φροντιστήρια βραδυνούς κύκλους. Σας δίνει χρόνο να κάνετε προσωπικό διάβασμα το μεσημέρι και θα ξέρετε ότι, μετά το απογευματινό μάθημα δεν έχετε να διαβάσετε τίποτα. Τελειώναμε 11 ώρα το μάθημα τις Τετάρτες και πηγαίναμε για κρέπα ή γυρνούσα σπίτι και καθόμουν pc για καμιά ώρα.
Καλό κουράγιο παιδιά και καλό καλοκαίρι!
