Οσο για το μονο Αγγλικα και καλα , καλα θα ηταν πριν καποια χρονια . Τωρα ενα ατομο θελει τουλαχιστον 2 ( μη πω 3 ) γλωσσες σε καλο επικοινωνιακο επιπεδο ( περα ναπο τα πτυχια που ο ιδιος κρινει οτι θα χρειαστει αναλογα με τις αναγκες του )
Βρίσκομαι πολύ συχνά στο εξωτερικό για διάφορα επαγγελματικά συνέδρια και γενικά συναναστρέφομαι περισσότερο με ξένους παρά με Έλληνες, και στη δουλειά μου και στην προσωπική μου ζωή. Ουδέποτε χρειάστηκα είτε Γερμανικά, είτε Γαλλικά, αφού όλοι οι Γερμανοί και Γάλλοι που γνωρίζω ξέρουν πολύ καλά Αγγλικά. Μόνο κάποιοι ανειδίκευτοι Ευρωπαίοι δεν μιλούν Αγγλικά πλέον, που ούτως ή άλλως, λίγο απίθανο να χρειαστεί να επικοινωνήσεις μαζί τους για επαγγελματικούς λόγους, εκτός αν δουλεύεις σε τουριστικά επαγγέλματα. Η μόνη άλλη γλώσσα που μπορώ να πω ότι έχω χρειαστεί ποτέ ήταν τα ...Ρώσικα, αφού οι Ρώσοι δεν μιλούν Αγγλικά καθόλου καλά, ακόμα και οι μορφωμένοι (η ομιλία μου στο εν λόγω συνέδριο στη Μόσχα μεταφραζόταν παράλληλα (!)).
Μικρότερη είχα πάει κι εγώ φροντιστήριο και για Γερμανικά, πήρα και την πολυπόθητη πιστοποίηση και δεν ξαναμίλησα Γερμανικά έκτοτε. Πήγα φέτος ξανά Γερμανία και Ελβετία (στο γερμανόφωνο τμήμα) για κάποια συνέδρια, 9 χρόνια από τότε που είχα πάρει το Zertifikat, και δεν καταλάβαινα χριστό από τα Γερμανικά που έβλεπα σε ταμπέλες, άκουγα κτλ. Το έβγαλα και από την ενότητα "Γλώσσες" στο βιογραφικό μου, γιατί ένιωθα ότι είναι ψέμα διότι κατ'ουσίαν δεν γνωρίζω Γερμανικά, ο,τι κι αν λέει το χαρτί.
Εκτός αν εννοείτε ότι οι δυό, τρείς, χίλίες δεκατρείς γλώσσες είναι απαραίτητες επειδή υπάρχουν ηλίθιοι Έλληνες εργοδότες που θεωρούν ότι επειδή έχεις πιστοποίηση για κάποια γλώσσα, σημαίνει κιόλας ότι τη μιλάς στο αντίστοιχο επίπεδο. Σε αυτό πάσο, αλλά μη θεωρείτε ότι είναι όντως όσο χρήσιμο σας λένε οι γονείς και οι καθηγητές σας.
Όσο για τα Αγγλικά, οι μόνοι άνθρωποι που έχω γνωρίσει και μιλούν πραγματικά καλά Αγγλικά, δεν είναι αυτοί που πήραν Proficiency με Α. Είναι αυτοί που ασχολούνται προσωπικά με την ξένη κουλτούρα, βλέπουν ταινίες/σειρές χωρίς υπότιτλους, διαβάζουν βιβλία και άρθρα στα Αγγλικά, συναναστρέφονται με ξένους, γράφουν στα Αγγλικά κτλ. Οι γλώσσες δεν διδάσκονται, βιώνονται.