Γιατί καπνίζεται; Νιώθετε δυστυχισμένος; Δεν είστε ευτυχισμένος για την ζωή που έχετε με την γυναίκα και την κόρη σας; Θέλετε τίποτα παραπάνω;
Όλοι έχουν θελήσει να κερδίσουν κάποτε κάποιο λαχείο. Γιατί όμως; Δεν είμαστε ήδη πολύ τυχεροί; Πόσες είναι οι πιθανότητες να γεννηθείτε και να γίνεται αυτό που είστε; Είναι όντως
ασύλληπτο αλλά δεν το εκτιμάμε.
Αν ήταν να διαλέξετε ανάμεσα στη ζωή με την γυναίκα σας και τους φίλους σας και το τσιγάρο τι θα διαλέγατε; Η ερώτηση αυτή είναι πραγματική. Το τσιγάρο
σας σκοτώνει και σας απομακρύνει από την αληθινή ζωή.
Τι προσφέρει το τσιγάρο; Την ψευδαίσθηση της ευτυχίας. Σας υποδηλώνει και σας κατευθύνει. Τι είναι ο
«κομφορμισμός»; Νιώστε δυνατός, διαλέξτε εσείς τι θα κάνετε στη ζωή σας. Νιώστε ελεύθερος κάνοντας κάτι «τρελό» που δεν πιστεύατε ότι θα κάνατε ποτέ στη ζωή σας, φροντίστε όμως να μην έχει αρνητικές συνέπειες, δεν εννοώ κάτι πραγματικά τρελό αλλά κάτι απίθανο. Ξεπεράστε τον εαυτό σας.
Ο χρόνος δεν γυρνά πίσω είστε το εδώ και το τώρα. Η ζημιά δεν έχει ήδη γίνει. Μετά από 5 χρόνια ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή μειώνεται στο μισό, ενώ μετά από 10 χρόνια τα προ-καρκινικά κύτταρα αντικαθίστανται από φυσιολογικά και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι ο ίδιος με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.
ΟΜΩΣ, όπως για κάθε ενέργεια υπάρχουν οι αρνητικές και οι θετικές επιδράσεις, το να κόψετε το τσιγάρο έχει και αρνητικές συνέπειες. 1ον θα ζήσετε περισσότερα χρόνια, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντισταθείτε στο τσιγάρο περισσότερο καιρό. 2ον θα σας μένουν χρήματα, που θα τα διατείθετε για να κάνετε δώρα στην οικογένεια σας και όχι στον εαυτό σας για «απόλαυση». 3ον δεν θα έχετε επώδυνο θάνατο με χημικοθεραπείες κτλ, συνεπώς δεν θα αποδώσουν χρήματα οι ασφάλειες υγείας και ζωής. Και άλλα πολλά…
Ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει. Ο Αριστοτέλης, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Leibniz και άλλοι μαλάκες, ασχολήθηκαν με το ζήτημα αυτό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ευτυχισμένες στιγμές. Ε, το τσιγάρο προσφέρει 15-25 φορές την ημέρα την ευτυχία. Ποιος έχει τέτοιες επιδόσεις; Η οικογένεια σας, οι φίλοι σας (Παναγιώτης, Θοδωρής, Χρίστος, Λεωνίδας…), τα ανέκδοτα; Η αγάπη για τον άλλον είναι σίγουρα αυτό που μετράει. Δεν θα νιώσετε χαρούμενος να ανακοινώσετε αυτό το γεγονός σε γυναίκα και παιδιά; Εκείνη τι στιγμή όλα θα είναι ωραία. Αλλά μετά; Μετά, με τα χρήματα που θα εξοικονομείται κάντε τους συνεχώς μικρά δωράκια, συμβολικά, για να τους το υπενθυμίζετε, να σας στηρίξει η χαρά και η αγάπη.
Είναι βέβαιο ότι αν δεν υπήρχε το τσιγάρο δεν θα καπνίζατε. Είναι μερικά πράγματα που μας τα επιβάλει η κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Ποιοι είμαστε εμείς που θα ικανοποιούμε ιδεολογίες και συμφέροντα; Ας διαλέξουμε ότι μας κάνει καλό και μας χρειάζεται.
Γιατί δεν παίρνετε και ναρκωτικά; Γιατί ακούγεται και είναι χειρότερα. Το τσιγάρο αν και αργότερος ανταγωνιστής τους, κάνει καταπληκτική δουλειά. Έχει καταφέρει εκατομμυρίους. Είναι υπομονετικός. Δείχνει κατανόηση στα προβλήματα σας, και μόνο να τον εγκαταλείψετε για μία μέρα θα κάνει πως και πώς να σας δελεάσει, για να τον ξαναδεχτείτε στην ζωή σας. «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;» Ποιος θα το έκανε αυτό για σας;
Ποιος είμαι εγώ για να σας πω τι θα κάνετε; Έχω δικά μου προβλήματα, προσωπικά. Έχω κατάθλιψη, αλλά δεν θα καταφύγω σε αντικαταθλιπτικά (αν και ομολογώ ότι κάποτε προσπάθησα

), για να νιώσω καλύτερα εγώ και ο εγωισμός μου. Αυτό που νιώθω είναι αυτό που νιώθω και δεν θα βρεθώ σε επήρεια χημικών για να νιώσω καλύτερα. Προτιμώ να πληγώνομαι συνεχώς παρά να παραιτηθώ.
Συμβιβαστείτε με αυτό που έχετε. Κρατείστε όλα τα καλά και πετάξτε τα σκατά. Κάντε όνειρα που έλεγε ο Κομφούκιος, και να ελπίζεται σε κάτι που θέλετε πολύ πολύ πολύ. «Η αγάπη έχει την δύναμη να αλλάξει τον άλλον», ενώ «όταν θέλετε κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί να το πετύχετε» (Κομφούκιος και Ουμπέρτο Έκο αντίστοιχα, τους πουσ**δες….!!!!)
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Απειλή: αν δεν κόψετε το τσιγάρο, θα είστε σαν ζώο, δούλος των κατώτερων ενστίκτων σας. Θα ζήσετε περισσότερο καιρό με καλύτερη υγεία. Ίσως την επόμενη φορά που θα παίξουμε μπάλα να μην σας κόβω στην άμυνα, και να με κόβετε εσείς όταν ανεβαίνω στην επίθεση. (*Ξεφτίλες χάσατε. Σας περνούσα σαν τα πρόβατα.*).
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Διαβάζετε το βιβλιαράκι που σας έδωσα. Ξαναδιαβάστε το φυλλάδιο αυτό όταν σας έρχεται να καπνίσετε, ώστε αφιερώνοντας 5 λεπτά να «σβήσει» ο οργασμός σας για επανένωση με το τσιγάρο. Κάντε το συνέχεια και αν σας φανεί βαρετό, ξαναπείτε μου να σας γράψω για 3 ώρες άλλο φυλλάδιο. Σοβαρά τώρα, αν σας ξαναδώ να καπνίζετε θα παραξενευτώ τόσο, όσο θα παραξενευτείτε εσείς για το ποιος έβαλε φωτιά στους κάδους έξω από το φροντιστήριο σας.
Δεδομένα που αφορούν το κάπνισμα
· Στους 1000 εφήβους που καπνίζουν, 250 περίπου θα πεθάνουν νωρίς από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα και θα χάσουν 10-15 χρόνια από τη ζωή τους.
· Το 95% των ανθρώπων που πάσχουν από βρογχίτιδα είναι καπνιστές.
· Το 90% των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές.
· Οι καπνιστές 20 τσιγάρων την ημέρα συντομεύουν τη ζωή τους κατά 5 χρόνια ή αλλιώς κάθε τσιγάρο "κοστίζει" 5,5 λεπτά ζωής.
· Οι καπνίστριες γεννούν μωρά με βάρος λιγότερο κατά 200 γραμμάρια περίπου από τις μη καπνίστριες.
· 4 στα 5 παιδιά που καπνίζουν, ακόμη και ένα μόνο τσιγάρο την εβδομάδα, καταλήγουν ισόβιοι καπνιστές.
· Οι Υπηρεσίες Υγείας πληρώνουν ετησίως εκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη ασθενών οι οποίοι πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
· Οι καπνοβιομηχανίες ξοδεύουν ετησίως εκατομμύρια ευρώ για τη διαφήμιση των προϊόντων τους.
Κινδυνεύουν οι "παθητικοί" καπνιστές...
Κάπνισμα = Θάνατος. Την εξίσωση αυτή πρέπει να έχουμε όλοι μας κατά νου. Κι αν τα λόγια δεν μας πείθουν πάντοτε, υπάρχουν και οι αριθμοί, όπως τους έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Ας τους δούμε με προσοχή:
Κάθε 10 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας του καπνίσματος. Το 1994 υπήρξαν 3 εκατομμύρια θύματα από το κάπνισμα, ενώ το 2025 ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια. Από το σύνολο του πληθυσμού της Γης (περίπου 5 δισεκατομμύρια), τα 500 εκατ. θα πεθάνουν εξαιτίας του καπνίσματος. Οι μισοί απ' αυτούς θα είναι ηλικίας 35-69 ετών.
Το 43% των Ελλήνων, ανδρών και γυναικών, καπνίζουν, γεγονός που συνεπάγεται 15.000 θανάτους το χρόνο.
3.500 θάνατοι ανδρών και 500 θάνατοι γυναικών στη χώρα μας οφείλονται κάθε χρόνο σε καρκίνο του πνεύμονα.
Το 3% των θανάτων αυτών οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα, δηλαδή περίπου 500 Έλληνες πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της έκθεσης τους στο κάπνισμα των άλλων.
Μια θλιβερή[FONT="] [/FONT]πρωτιά κρατάει εδώ και χρόνια η χώρα μας. Μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στην κατά κεφαλή κατανάλωση καπνού. Τα 15.000 θύματα που θρηνούμε κάθε χρόνο, εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να μας συνετίσουν... Η σημερινή, παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος (31/5), μπορεί να μην μας απαλλάσσει από τις καπνιστικές μας συνήθειες, οι καπνιστές όμως ίσως προβληματιστούν από τη σκληρή γλώσσα των αριθμών.
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000. άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος. Στην Ελλάδα 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ (Περιληπτικά)
(Τονίζω ότι οι επιπτώσεις που αναφέρονται... δεν αποτελούν ούτε καν το 30% των επιπτώσεων που προκαλεί το κάπνισμα )
· ΣΤΕΙΡΩΣΗ
· ΤΥΦΛΩΣΗ
· ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ
· ΚΑΡΚΙΝΟΣ
· ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ
· ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΥΦΥΪΑΣ
· ΠΡΟΩΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Τα καλά νέα:
--Η ζημιά που προκαλεί ο καπνός είναι ΑΝΑΣΤΡΈΨΙΜΗ--
Όσο περισσότερο χρόνο καπνίζει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης ζημιάς στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει την πτώση της αναπνευστικής λειτουργίας που προκαλεί το κάπνισμα. Μία αμερικανική μελέτη έδειξε μία βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας εντός πέντε ετών στους πρώην καπνιστές ηλικίας 45-55 ετών, ενώ μία άλλη μελέτη σε περισσότερους από 5.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω βρήκε ότι οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα, ακόμη και μετά την ηλικία των 60, καταγράφουν καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και του εγκεφάλου από όσους συνεχίζουν να καπνίζουν.
Το παραπάνω αποτελεί μια συλλογή δεδομένων που έκανα, αναγκαστικά για την εκπλήρωση μιας εργασίας
