φωτεινούλα χανιά
Νεοφερμένο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
'Ερικα
Εκκολαπτόμενο μέλος



Όπως φαίνεται, η πρώτη ιστορική αναφορά της σινδόνης ως «σινδόνη του Τορίνο» έγινε στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν η σινδόνη μεταφέρθηκε στον καθεδρικό του Τορίνο, παρόλο που υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε στην Τουρκία σε μια από τις λεγόμενες «Ιερές» Σταυροφορίες του «Μεσαίωνα». Το 1988, το Βατικανό επέτρεψε τη ραδιοχρονολόγηση της σινδόνης από τρεις ανεξάρτητες πηγές - -το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας - - και καθεμία από αυτές τοποθέτησε τη δημιουργία της σινδόνης στους μεσαιωνικούς χρόνους, γύρω στο 1350. Υποτίθεται ότι η σινδόνη βρέθηκε σε μια πυρκαγιά στις αρχές του 16ου αιώνα και, σύμφωνα με τους οπαδούς της αυθεντικότητάς της, σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι η ραδιοχρονολόγηση άνθρακα της σινδόνης δεν υπερβαίνει τα 650 χρόνια. Για τους μη-οπαδούς, αυτό ακούγεται σαν ad hoc υπόθεση. Σύμφωνα με τον μικροχημικό Δρ. Walter McCrone ,
Ο ισχυρισμός ότι η πυρκαγιά του 1532 άλλαξε το αποτέλεσμα της ραδιοχρονολόγησης του υφάσματος είναι γελοίος. Τα δείγματα για τη ραδιοχρονολόγηση άνθρακα υφίστανται τέλεια καύση προς CO2 ως μέρος μιας καλά-ελεγμένης διαδικασίας εξαγνισμού. Επίσης οι ισχυρισμοί ότι οι σύγχρονοι βιολογικοί ρυπαντές ήταν αρκετοί
για να αλλάξει το αποτέλεσμα της ραδιοχρονολόγησης είναι κι αυτοί γελοίοι. Για να αλλάξει η ημερομηνία ραδιοχρονολόγησης από 1ο σε 14ο αιώνα απαιτείται ποσότητα άνθρακα του 20ου αιώνα σχεδόν διπλάσια αυτής του άνθρακα της σινδόνης (βλ. Διάγραμμα άνθρακα 14). Εκτός αυτού, τα δείγματα του υφάσματος καθαρίστηκαν με μεγάλη προσοχή πριν την ανάλυση σε κάθε ένα από τα τρία εργαστήρια ραδιοχρονολόγησης. *
Ίσως φανεί ενδιαφέρον στους σκεπτικιστές το γεγονός ότι πολλοί θρησκευόμενοι πιστεύουν πως υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αυθεντικότητα της σινδόνης. Φυσικά, οι αποδείξεις περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην επισήμανση γεγονότων που θα ήταν αληθή εάν η σινδόνη ήταν αυθεντική. Για παράδειγμα, υποτίθεται ότι είναι το αρνητικό της εικόνας ενός θύματος σταύρωσης. Υποτίθεται ότι είναι η εικόνα ενός ανθρώπου βάναυσα κακοποιημένου όπως πιστεύεται ότι έγινε με τον Χριστό. Επίσης υποτίθεται ότι η εικόνα δεν είναι ζωγραφιά αλλά ως εκ θαύματος αποτυπωμένη εικόνα. Οι σκεπτικιστές διαφωνούν και ισχυρίζονται ότι η σινδόνη είναι απλά μια ζωγραφιά και πλαστογραφία.
Μια θεωρία υποστηρίζει ότι «ένα αντρικό μοντέλο πασαλείφτηκε με μπογιά και τυλίχτηκε στο σεντόνι ώστε να δημιουργηθεί το θαμπό περίγραμμα του Χριστού» * . Το μοντέλο ήταν καλυμμένο με κόκκινη ώχρα, μια χρωστική που υπάρχει στο χώμα και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ιταλία κατά το Μεσαίωνα, και πίεσε το μέτωπο, τα μάγουλα και άλλα μέρη του κεφαλιού και του σώματός του στο ύφασμα ώστε να δημιουργηθεί η εικόνα που υπάρχει σήμερα. Στη συνέχεια, προκειμένου να γίνει η αναπαράσταση του αίματος, πιτσιλίστηκε στους καρπούς, τα πόδια και το σώμα της εικόνας χρωστική Vermilion (ερυθρά χρωστική κινναβάρεως) που φτιάχνεται από θειούχο υδράργυρο.
Ο Walter McCrone ανέλυσε την σινδόνη και βρήκε ίχνη από χημικά που χρησιμοποιούνταν σε «δύο συνήθη χρώματα των καλλιτεχνών του 14ου αιώνα, την κόκκινη ώχρα και το vermilion , με κολλαγόνο (ζελατίνη) ως συνδετικό μέσο των χρωστικών.» (McCrone 1998). Επιχειρηματολογεί πάνω στην άποψη ότι η σινδόνη είναι μεσαιωνική ζωγραφιά στο βιβλίο του Judgment Day For The Shroud Of Turin (Ημέρα της Κρίσης για τη Σινδόνη του Τορίνο) (Μάρτιος 1999). Για τη δουλειά του, ο McCrone βραβεύτηκε με το Βραβείο Αναλυτικής Χημείας της Αμερικάνικης Ένωσης Χημικών το 2000.
Λέγεται ότι το ύφασμα φέρει ίχνη γύρης λουλουδιών και εικόνες προερχόμενες από φυτά που υπάρχουν μόνο στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας του Ισραήλ. Ο Avinoam Danin, βοτανολόγος από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ισχυρίζεται ότι ανίχνευσε γύρη από το φυτό Gundelia tournefortii και ένα καρπό κάπαρης πάνω στη σινδόνη. Υποστηρίζει ότι αυτός ο συνδυασμός βρίσκεται μόνο γύρω από την Ιερουσαλήμ. Κάποιοι πιστοί θεωρούν ότι το αγκάθινο στεφάνι ήταν φτιαγμένο από αυτό το είδος λουλουδιού. Ωστόσο, ο Davin δεν εξέτασε τη σινδόνη ο ίδιος. Το δείγμα γύρης προήλθε από τον Max Frei ο οποίος το πήρε από τη σινδόνη με κολλητική ταινία. Τα δείγματα του Frei ήταν αμφιλεγόμενα εξ' αρχής. Ο Frei , που κάποτε δήλωσε για το πλαστό «Ημερολόγιο του Χίτλερ» ότι είναι αυθεντικό, πιθανώς εισήγαγε τα δείγματα γύρης ο ίδιος ή ξεγελάστηκε και πήρε αφελώς τα δείγματα που έβαλε κάποιος άλλος ψευδευλαβής. (Nickell)
O Danin και ο συνάδελφός του Uri Baruch επίσης ισχυρίζονται ότι βρήκαν αποτυπώματα λουλουδιών στη σινδόνη και πως αυτά τα λουλούδια θα μπορούσαν να έχουν προέλθει μόνο από το Ισραήλ. Ωστόσο, οι εικόνες λουλουδιών που βλέπουν είναι κρυμμένες μέσα σε μια επιφάνεια κηλίδων παρόμοια με τις περιπτώσεις όπου η εικόνα του Ιησού είναι κρυμμένη μέσα σε μια τορτίγια, ή η εικόνα της Παναγίας μέσα στον φλοιό ενός δέντρου. Ο πρώτος που διέκρινε λουλούδια μέσα στις κηλίδες ήταν ένας ψυχίατρος, ο οποίος πιθανώς ήταν ειδικός στο να διακρίνει προσωπικά χαρακτηριστικά με τη βοήθεια ψυχολογικών τεστ ερμηνείας κηλίδων ( inkblots ) ( Nickell , 1994).
Ο Danin σημειώνει ότι ένα ακόμα ύφασμα, που θεωρείται το νεκρώσιμο ύφασμα του προσώπου του Ιησού (το Σουδάριο του Oviedo στην Ισπανία) φέρει τους ίδιους δύο τύπους από ίχνη λουλουδιών με τη σινδόνη

Εν πάση περιπτώσει, το γεγονός ότι βρέθηκε στη σινδόνη γύρη λουλουδιών τα οποία βρίσκονται κοντά στη Νεκρά Θάλασσα ή στην Ιερουσαλήμ, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Ακόμα κι αν η γύρη δεν προήλθε από κάποιον απατεώνα, θα μπορούσε να έχει μεταφερθεί στη σινδόνη μέσω οποιουδήποτε την έπιασε στα χέρια του. Εν ολίγοις, το δείγμα γύρης θα μπορούσε να έχει προκύψει στην Ιερουσαλήμ οποιαδήποτε στιγμή πριν ή μετά την εμφάνιση της σινδόνης στην Ιταλία. Άρα αυτό δεν αποτελεί ισχυρή απόδειξη.
Επιπλέον η ύπαρξη δύο υφασμάτων τα οποία πιστεύεται ότι τύλιγαν το νεκρό σώμα του Ιησού, δεν ενισχύει την αυθεντικότητα της σινδόνης- - αντιθέτως. Πόσα ακόμα κομμάτια ύφασμα υπάρχουν για τα οποία δεν γνωρίζουμε; Μήπως παρήχθησαν μαζικά όπως έγινε με τα κομμάτια από τον πραγματικό Σταυρό, το άχυρο από τη φάτνη του Χριστού, ή τα κομμάτια από την Κιβωτό του Νωε; Το γεγονός ότι δύο υφάσματα στην Ισπανία και στην Ιταλία φέρουν τα ίδια ίχνη γύρης και αίματος δεν αποτελεί ακριβώς «σαφή απόδειξη» ότι προέκυψαν την ίδια χρονική στιγμή, ιδιαιτέρως αφού υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός πως φέρουν τα ίδια ίχνη γύρης και αίματος. Αλλά ακόμα κι αν ήταν αληθής, ο ισχυρισμός αυτός έχει πολύ μικρή αξία στο να αποδείξει ότι οποιοδήποτε από τα δύο υφάσματα άγγιξαν το σώμα του Ιησού.
Η εικόνα είναι ενός ανθρώπου ύψους περίπου 1.82 μέτρων. Το μέγεθος και η ύφανση της σινδόνης έπεισαν έναν ερευνητή/πιστό ότι το ύφασμα θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί ως τραπεζομάντιλο για τον Τελευταίο Δείπνο. Υποθέτω πως θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί και για πολλά άλλα πράγματα.
Για τον πιστό, ωστόσο, δεν είναι η επιστημονική απόδειξη της αυθεντικότητας της σινδόνης που την κάνει τόσο σημαντική. Είναι η πίστη στην θαυματουργή προέλευση της εικόνας, που καθορίζει την πεποίθηση του. Το θαύμα λαμβάνεται ως ένδειξη ότι η ανάσταση πράγματι συνέβη και ότι ο Ιησούς ήταν θεάνθρωπος.
Λέει ο Nickell ,
Ο Rogers σύγκρινε τις κλωστούλες με κάποια μικρά δείγματα από άλλη περιοχή της σινδόνης, αναζητώντας διαφορές που να «αποδεικνύουν» ότι το δείγμα της ραδιοχρονολόγησης «δεν ήταν μέρος του αρχικού υφάσματος» της σινδόνης.
Οι καταγεγραμμένες διαφορές περιλαμβάνουν την παρουσία – υποτίθεται στο δείγμα της ραδιοχρονολόγησης – βαμβακερών ινών και μια επικάλυψη κόκκινης χρωστικής σε συνδετικό μέσο που οι αναλύσεις του Rogers «υποδηλώνουν» ότι είναι αραβικό κόμμι…Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Rogers για το αντίθετο, και το βαμβάκι και η χρωστική έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία της σινδόνης. Και τα δυο έχουν αναφερθεί από τον διάσημο μικροαναλυτή Walter McCrone.
Ο Δρ. Rogers υπολογίζει ότι η πραγματική ηλικία της σινδόνης είναι μεταξύ 1.000 π.Χ. και 1.700 μ.Χ. Παρόλα αυτά, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεσαιωνική απάτη. Όπως παρατηρεί ο Nickell , «δεν υπάρχουν γνωστά παραδείγματα περίπλοκης ύφανσης ψαροκόκαλου που έχει η σινδόνη από την εποχή του Ιησού όπου, σε κάθε περίπτωση, τα σάβανα είχαν συνήθως απλή ύφανση» (1998:35). «Επιπλέον, κατά την νεκρώσιμη τελετουργία οι Ιουδαίοι χρησιμοποιούσαν- μάλιστα το Ευαγγέλιο του Ιωάννη δίνει συγκεκριμένη τέτοια περιγραφή για τον Ιησού- πολλαπλά σάβανα και ένα ξεχωριστό ύφασμα για το πρόσωπο» * .
Άλλα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεσαιωνική απάτη είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή της σινδόνης πριν τα μέσα του 14ου αιώνα- όταν ένας επίσκοπος διέδωσε την εξομολόγηση του καλλιτέχνη-, καθώς επίσης σοβαρά ανατομικά προβλήματα, η έλλειψη σημαδιών στα σημεία που είχε τυλιχτεί το ύφασμα, η ομοιότητα της φιγούρας με μεσαιωνικές απεικονίσεις του Ιησού, και οι λεκέδες «αίματος» που έχουν ένα ύποπτα λαμπερό κόκκινο χρώμα και απέτυχαν σε μια σειρά σύνθετων αναλύσεων από μικροβιολόγους, μεταξύ πολλών άλλων δεικτών. (Nickell 2005)
Φυσικά, το ύφασμα μπορεί να είναι 3000 ή 2000 ετών, όπως ισχυρίζεται ο Rogers, αλλά η εικόνα στο ύφασμα θα μπορούσε να χρονολογείται από μια περίοδο πολύ μετέπειτα. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η σωστή ηλικία είτε του υφάσματος είτε της εικόνας, η ηλικία δεν μπορεί να αποδείξει ότι το ύφασμα είναι η σινδόνη που τύλιξε τον Ιησού και ότι η εικόνα είναι με κάποιο τρόπο θαυματουργή. Αυτή η πεποίθηση θα αποτελεί πάντα θέμα πίστης και όχι επιστημονικής απόδειξης.
Σχετικές καταχωρίσεις: πίστη και θαύματα
-----------------------------------------
ΕΛΠΙΖΩ να βοηθησα!



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
φωτεινούλα χανιά
Νεοφερμένο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
RafAspa94
Περιβόητο μέλος


Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των γιορτών και πώς έχει περάσει στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
panabarbes
Εκκολαπτόμενο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dalian
Περιβόητο μέλος


Δυστυχώς δεν μπορώ να σε παραπέμψω κάπου, αλλά αν επιτρέπεται με ποιόν ακριβώς τρόπο σχετίζεται η συγκεκριμένη εργασία με τα Θρησκευτικά?Η καθηγήτρια των θρησκευτικών μας έβαλε να βρούμε πληροφορίες σχετικά με την μαθησιακή ικανότητα των ζώων,δηλαδή με ποιον τρόπο μαθαίνουν πράγματα,πώς τα διατηρούν στην μνήμη τους κτλ.Ξέρει κανείς κάποιο site απ'το οποίο μπορώ να πάρω πληροφορίες;Δεν βρίσκω τίποτα στο google!Κατά προτίμηση να είναι κείμενο γραμμένο στα ελληνικά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
panabarbes
Εκκολαπτόμενο μέλος


Δυστυχώς δεν μπορώ να σε παραπέμψω κάπου, αλλά αν επιτρέπεται με ποιόν ακριβώς τρόπο σχετίζεται η συγκεκριμένη εργασία με τα Θρησκευτικά?![]()
Μας έλεγε ότι ο άνθρωπος σύμφωνα με την διαδικασία της εξέλιξης,ένα από τα χαρακτηριστικά που τον διαχωρίζουν από τα ζώα είναι ότι έχει λογική(π.χ.ο σκύλος θα αγαπήσει οποιονδήποτε θα του δώσει φαγητό,ενώ ο άνθρωπος επιλέγει με βάση τον νου και την κρίση τους ανθρώπους που θέλει να πλησιάσει).Από αυτό άρχισε να μας αναλύει την λογική του ανθρώπου και κατέληξε στο ότι η μνήμη και η σκέψη του ανθρώπου διαφέρει από τα ζώα,γι'αυτό και μας έβαλε την εργασία σχετικά με τις μαθησιακές ικανότητες των ζώων




Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fockos
Επιφανές μέλος


Τα ζώα παρουσιάζουν αφομοιωτική ικανότητα και ιδιοσυγκρασία σε πολύ μικρότερο βαθμό από το άνθρωπο. Παρόλα αυτά από πειράματα που έγιναν σε χιμπατζήδες και δελφίνια απέδειξαν πως και τα ζώα μπορούν να μάθουν με παρόμοιο τρόπο από ότι ο άνθρωπος. Η επανάληψη, η μίμηση, η παρατηρητικότητα, η ακοή, η όσφρηση βοηθούν ένα ζώο να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του, να μάθει και να αποκτήσει νέες ικανότητες. Εξαιτίας της μικρής αφομοιωτικής ικανότητας η λογική στα ζώα υπάρχει σε πολύ μικρό βαθμό από ότι στον άνθρωπο και ο οδηγός για τις περισσότερες ενέργειες τους είναι τα ένστικτα και διάφοροι χημικοί παράγοντες (ορμόνες, φερομόνες).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Arthur39432
Νεοφερμένο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
panabarbes
Εκκολαπτόμενο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
panabarbes
Εκκολαπτόμενο μέλος


Όποιος μπορεί να μου προσφέρει πληροφορίες,ευπρόσδεκτος!!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Αν έχεις όρεξη να ψάξεις στο διαδίκτυο, θα βρεις.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
panabarbes
Εκκολαπτόμενο μέλος


https://www.cathecclesia.gr/hellas/downloads/04.meta_thanaton.pdf
Αν έχεις όρεξη να ψάξεις στο διαδίκτυο, θα βρεις.
Σε ευχαριστώ πολύ!!Ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα!!
Η αλήθεια είναι ότι εάν ψάξω για λίγο και δεν βρω τίποτα,μου σπάει τα νεύρα και το αφήνω

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


It's my friend, my boyfriend!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
matasiros
Νεοφερμένο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
panabarbes
Εκκολαπτόμενο μέλος


Ευχαριστώ πάντως

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
maria_123
Νεοφερμένο μέλος



βασικα ακυρο την βρικα την ακρη...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
matasiros
Νεοφερμένο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fockos
Επιφανές μέλος


Οι γιορτές έχουν ως στόχο να θυμόμαστε γεγονότα που αποτέλεσαν ακρογωνιαίο λίθο για τον Χριστιανισμο. Ειδικά οι Χριστιανικές γιορτές δεν στοχεύουν μόνο στο να θυμόμαστε αλλά και να βιώνουμε με έμμεσο τρόπο την Ζωή του Χριστού και των Αγίων. Για αυτό τον λόγο είναι επιτακτικό για να καταλάβουμε το πραγματικό νόημα των γιορτών να υποβαλλόμαστε σε διάφορες δοκιμασίες που μας επιβάλει η Εκκλησία μας προκειμένου να συμπάσχουμε με το εορταζόμενο πρόσωπο. Η νηστεία είναι μία από αυτές τις δοκιμασιές. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει νόημα των γιορτών, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει εμπορευματοποιήσει τις γιορτές με αποτέλεσμα να έχει χαθεί το πραγματικό νόημα μια Χριστιανικής γιορτής. Γιορτή στην χριστιανοσύνη σημαίνει εκτός από το θυμάμαι και το συμπάσχω.Παιδιά μπορείτε να με βοηθείσετε σε μια ασκηση:
Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των γιορτών και πώς έχει περάσει στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου![]()
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.