"Κατά την γνώμη μου, το Sorbonne είναι πιο εύκολο από το Delf."
1) Δεν είναι πιο εύκολο, απλώς το Delf είναι ανεβασμένου επιπέδου (π.χ. το Β2 το βλέπω σαν Γ1, το dalf Γ1 πολλοί λένε ότι είναι πιο δύσκολο από το Γ2)
2) Κακό είναι αυτό;
3) Στο Delf σου δίνουν ένα κείμενο του 20ου (σπανίως) ή του 21ου αι. το οποίο καταλαβαίνεται! Στο Sorbonne θα σου δώσει ένα λογοτεχνικό κείμενο των τελών του 18ου ή των αρχών του 19ου αι, γεμάτο με νοήματα που φαίνονται με την τρίτη ανάγνωση και γραμματικές ιδιομορφίες.
1) Την γνώμη μου είπα. Αυτό εννοούσα με το "πιο εύκολο", δλδ. όπως είπες και εσύ, το Delf είναι ανεβασμένου επιπέδου. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι κάτι, είναι λίγο υποκειμενικό. (Εμένα πάντως γενικά πιο εύκολο μου φαίνεται το Sorbonne σε σχέση με το Delf.

)
2) Δεν είναι κακό, αλλά δίνεις ένα πτυχίο π.χ. Β2 αλλά στην πραγματικότητα αν συγκριθεί με το Delf αξίζει για Β1.
3) Ποιος είπε πως καταλαβαίνεται ; Τα κείμενα του Delf επειδή είναι άγνωστα έχεις και πολλές άγνωστες λέξεις και
μπορεί να μην καταλάβεις γκρι. Υποτίθεται πως στο Sorbonne σου είναι γνωστά τα κείμενα, άρα και το λεξιλόγιο.
"αλλά το πτυχίο το οποίο πιστεύω πως δείχνει αν κάποιος ξέρει καλά γαλλικά είναι το Delf"
1) Γαλλικά δεν είναι μόνο να ξέρεις να διαβάζεις ένα κείμενο στην εφημερίδα, αλλά να έχεις καταφέρει μέσω της γλώσσας να καταλάβεις 2-3 πράματα για τον γαλλικό πολιτισμό. Ευτυχώς το Sorbonne το καταφέρνει άριστα αυτό.
2) Ξέρω πολλούς που έχουν πάρει το Delf Β2 αλλά ούτε πρόταση δεν μπορούν να βγάλουν. Κυρίως επειδή πολλές ασκήσεις του Delf είναι χαζές κατά την άποψή μου.
3) Το Delf δεν έχει γραμματική, οπότε οι περισσότεροι που το παίρνουν (οι οποίοι κυρίως χάνουν βαθμούς απο γραμματικά λάθη στην έκθεση) δεν ξέρουν ούτε το plaire πως κλίνεται. Ας μήν μιλήσω για Passe simple, Passe anterieur κλπ...
1) Για να πάρει κάποιος το Delf C2 σίγουρα ξέρει καλά γαλλικά. Τι σχέση έχει αν ξέρεις να μιλάς στα γαλλικά με το να ξέρεις τον γαλλικό πολιτισμό ; Δλδ για να ξέρεις γαλλικά πρέπει να ξέρεις τον γαλλικό πολιτισμό ; Η αποψή μου είναι πως όσο μεγαλώνει το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι στα γαλλικά, σταδιακά ανακαλύπτεις την μαγεία της γλώσσας και μαθαίνεις για τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Γάλλων διαβάζοντας διάφορα κείμενα. Το Sorbonne σε βάζει να τα μάθεις όλα αυτά απ'έξω για να ανταποκριθείς στην εξέταση αλλά μετά αυτά τα ξεχνάς.
2) Δηλαδή όποιος έχει το Sorbonne B2 ξέρει να βγάλει πρόταση ; Αυτό δεν έχει σχέση με τα δύο πτυχία. Αν κάποιος δεν διαβάζει και το καλύτερο πτυχίο να έχει πρόταση δεν θα μπορεί να βγάλει.
3) Έχει γραμματική στην έκθεση. Για να γράψεις μια έκθεση κάτι πρέπει να ξέρεις από γραμματική. Αν πας να μιλήσεις στα γαλλικά δεν θα σου ζητήσουν απλά να συμπληρώσεις κενά με ρήματα στον σωστό χρόνο, όπως κάνει το Sorbonne.
"σίγουρα πιο εύκολα θα περνούσες το Sorbonne C2 παρά το Dalf C2. Αυτό γιατί η ύλη είναι συγκεκριμένη"
1) Και τι σημαίνει αυτό, Δηλαδή όταν η ύλη είναι συγκεκριμένη, τα πράγματα γίνονται εύκολα; Μπορεί να σου βάλει μια άσκηση στην λογοτεχνία την οποία να μην την έχεις ξαναδει. Και δεν βάζουν ούτε εύκολα κείμενα ούτε εύκολες ερωτήσεις
1) Επειδή η ύλη είναι συγκεκριμένη, έχεις περισσότερες πιθανότητες αυτή την άσκηση που θα σου βάλουν να την απαντήσεις, ενώ στο Delf τα κείμενα και οι ερωτήσεις είναι άγνωστες και αν δεν ξέρεις λεξιλόγιο είναι πολύ πιο δύσκολο να απαντήσεις σε ερωτήσεις. Υποτίθεται πως στο Sorbonne ξέρεις το λεξιλόγιο και τα κείμενα σου είναι γνωστά.
Σε ευχαριστω πάντως για το μήνυμά σου
(Επαναλαμβάνω για 100000η φορά (

) δεν διαφημίζω το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης)
Τέλος, το Delf όπως και να το κάνεις, έχει μεγαλύτερη αναγνώριση. (και δεν θέλω να εννοήσω πως μαθαίνω γαλλικά μόνο για τα πτυχία

) Όπως είπε και ο stathakis, αν πας στην Γαλλία, τα περισσότερα πανεπιστήμια σε δέχονται με Delf και όχι με Sorbonne. To Sorbonne, μπορεί να σου χρησιμέψει αν θες να πας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Ο καθένας βλέπει και πράττει ανάλογα. Το τι πτυχίο θα διαλέξεις είναι εντελώς υποκειμενικό. Εγώ διάλεξα το Delf και είμαι αρκετά ευχαριστημένη, αν εσύ θέλεις το Sorbonne διάλεξε αυτό. Απλά έγραψα την άποψη μου και τι πιστεύω θα ήταν καλύτερο να διαλέξει κάποιος.