2
Παιδιά,ας καταρρίψουμε επιτέλους το μύθο της επιτακτικής ανάγκης εξαίρετου λεξιλογίου για την απόκτηση proficiency.Όταν μιλάς το ζήτημα είναι να έχεις ευχέρεια και δομημένο λόγο,όχι να πετάξεις 3 λέξεις που δεν τις συναντούν οι αμερικάνοι/άγγλοι δεν ξέρω και γω ποιοι.Η δομή και η γραμματικοσυντακτική μας γνώση θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.Τα υπόλοιπα είναι φιοριτούρες για να εντυπωσιάσεις τον εξεταστή.Ο μαθητής με συγκροτημένο λόγο θα χρησιμοποιεί εύστοχα ακόμη και τις καθημερινές λέξεις της γλώσσας που διδάσκεται,χωρίς να κατακρεουργεί το λόγο του με ''άγνωστες'' λέξεις.Να σημειωθεί πως μιλάω για τον προφορικό λόγο,στα γραπτά σαφώς και απαιτείται υψηλή γνώση λεξιλογίου,αν και τα φροντιστήρια τείνουν να μας στρεσάρουν στο έπακρο,προμηθεύοντας μας με αναρίθμητες φωτοτυπίες άγνωστων λέξεων,οι οποίες εν τέλει δεν ζητούνται την ημέρα των εξετάσεων.
Προσωπικά,για michigan χρησιμοποιήσαμε και Griva.Άνοιξα,λοιπόν,το λεξιλόγιο,ξεχώρισα τις λέξεις που θα μπορούσα εγώ στην καθημερινότητα μου να χρησιμοποιήσω και τις λέξεις που οι ομόγλωσσοι των εξεταστών θα χρησιμοποιούν καθημερινά,και το αποτέλεσμα ήταν HP στο GCVR.Είδαμε και τους μαθητές που μάθαιναν ολόκληρα βιβλία απ'έξω και στο τέλος απέτυχαν.
Take it easy,μια εξέταση είναι.