Tolisman μη λες βλακείες. Είμαι ελεύθερος άνθρωπος, Χριστιανός Ορθόδοξος γιατί έτσι το θέλω και το ανοιχτό μυαλό απορρέει από την ουσία της ίδιας της θρησκείας μου. Δηλαδή αν απαντήσω, εντελώς δογματικά, δηλαδή σύμφωνα με όσα πιστεύει κι επιβάλλει το υψηλόβαθμο παπαδαριό, ότι οι ομοφυλόφιλοι αμαρτάνουν, είμαι σωστότερος Χριστιανός Ορθόδοξος; Αν μιλήσω για αγαλλίαση μόνο όταν ακολουθείς κατά γράμμα τις εκκλησιαστικές εντολές; Αν πω ότι σε κάθε, μα κάθε περίπτωση η έκτρωση είναι αδικαιολόγητη αμαρτία και δεν πρέπει να επιτρέπεται; Λυπάμαι, αλλά αν απορρίπτεις το στοιχείο της ελεύθερης άποψης δεν είσαι εσύ Χριστιανός. Επίσης, στη ζωή δεν υπάρχει μόνο η θρησκεία, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι. Ένας άνθρωπος , για να είναι άνθρωπος, είναι συνάρτηση πολλών. Δεν μπορείς να μιλάς για αποκλειστικότητα απόψεων. Συνήθως οι δογματικοί είναι αμόρφωτοι άνθρωποι. Εκτός κι αν θεωρείς σημαντικότερο το ν'ακολουθώ τις εντολές του κάθε Άνθιμου, από το να μορφώνομαι ελεύθερα και ανοιχτόμυαλα, θεμελιώδη αρετή του Χριστιανισμού. Όπως ούτε τον όρο "θρήσκος" μπορεί να μονοπωλήσει κάποιος που καθορίζει συνολικά τη ζωή του από τη θρησκεία. Και δεν ανέβασα το τεστ ακριβώς για ν'αποφύγω τέτοιες υστερικές αντιδράσεις, είτε από τη μία πλευρά, που θα με κατηγορούσε ως "μη Χριστιανό", όπως κάνεις εσύ τώρα, είτε από την άλλη που θα ερχόταν, με ψευτονεωτερίστικο πνεύμα να μου πει γιατί ακόμη ειμαι ΧΟ αφού το τεστ με βγάζει φιλελεύθερο. Ένα παιχνίδι, ένας ηλίθιος μαθηματικός αλγόριθμος που δεν έχει ικανότητα να σκέφτεται δεν μπορεί επ'ουδενί να καθορίσει τίποτα φίλε μου. Αυτό το ξέρω εγώ και μόνο και πίστεψέ με, όποιος, μέσα στην κοινωνία, κάνει πράξη το "αγαπάτε αλλήλους" έχει υψηλότερο δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως Χριστιανός από πολλούς δογματικούς. Πραγματικά το ότι ένα τεστάκι 15 ερωτήσεων στο Ίντερνετ είναι σε θέση να καθορίσει σε ποια θρησκεία πρέπει ν'ανήκω δεν περίμενα να το ακούσω...
Φιλικά κι Ελληνικά.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.