Καλά, το ότι θα ανέβαζαν τόσο το επίπεδο δεν το περίμενα. Θα ξεκινήσω με μερικά γενικά σχόλια:
- Ένα πρόγραμμα (πρέπει να) βαθμολογείται με 100% εάν είναι συνακτικά ορθό και δουλεύει. Δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση η χρήση πινάκων σε ένα πρόγραμμα καθώς δεν εξετάζεται η αποδοτικότητά τους. Μπορείς να δεσμεύσεις όση μνήμη θες, εάν το πρόγραμμα δουλεύει είσαι okey. Κοινώς άμα θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει πίνακες ας το κάνει, αρκεί να το επιτρέπει η φύση του προγράμματος.
- Κάτι που είδα πιο πάνω: είναι λάθος η χρήση υποπρογραμμάτων στη συγγραφή αλγορίθμων γιατί δεν τα ορίζει το σχολικό βιβλίο. Το αν θα κόβονται ή όχι βαθμοί σε τέτοιες περιπτώσεις εξαρτάται από τον διορθωτή. Όποιος έγραψε πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ και χρησιμοποίησε εκεί υποπρογράμματα δεν έχει πρόβλημα, για τους άλλους δεν ξέρω.
Για το τρίτο θέμα
- Δεν ξέρουμε τα μεγέθη του πίνακα εξ' αρχής.
- ΠΟΤΕ δεν ορίζουμε πίνακες στη μέση του προγράμματος. Όσες φορές ορίζεται πίνακας, το μέγεθός του θεωρείται γνωστό από πριν. Το αναφέρει και το σχολικό βιβλίο άλλωστε.
- Το μέγεθος του πίνακα είναι γνωστό εξ' αρχής. Στη ΓΛΩΣΣΑ ο πίνακας δηλώνεται ρητά στην αρχή με όνομα και μέγεθος.
- Στον "αλγόριθμο" τα πράγματα είναι πιο φλου, συνήθως εκεί το N θεωρείται "γνωστό από την αρχή του προγράμματος". Γι' αυτό και όταν οι εκφωνήσεις αναφέρουν "Έστω N μαθητές ...." και χρησιμοποιείς αλγόριθμο εκεί το Ν θεωρείται γνωστό. Από την άλλη πάλι είναι πολύ πιθανό όσοι γράψατε σε αλγόριθμο να μην χάσετε και τίποτα.
- Αν χρησιμοποιείς πρόγραμμα, μία συνήθης τακτική είναι να το ορίσεις σαν σταθερά με μια τυχαία τιμή, πχ Ν=42 και να γράψεις ως διευκρίνηση "θεωρούμε χωρίς βλάβη της γενικότητας ότι το μέγεθος Ν του πίνακα είναι 42". (Το 'χω κάνει και πήρα 100/100)
- Στην άσκηση αυτή το μέγεθος όχι μόνο δεν θεωρείται γνωστό, αλλά ζητείται κι όλας. Συγγνώμη, αλλά σίγουρα απαγορεύεται διά ροπάλου η χρήση πίνακα γιατί ο πίνακας ορίζεται στατικά και όχι δυναμικά, όπως αναφέρει και το σχολικό βιβλίο.
- Σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού ναι, μπορείς να δηλώσεις και πίνακες στη μέση του προγράμματος. Αλλά σε άλλες γλώσσες. Στη ΓΛΩΣΣΑ απαγορεύεται διά ροπάλου να το κάνεις. Τώρα όσοι επιλέξατε να γράψετε αλγόριθμο, ίσως να χάσετε λιγότερα μόρια ή και καθόλου μόρια γιατί ο αλγόριθμος είναι πολύ φλου και πολύ χύμα - και γι' αυτό άλλωστε δεν τον πήγαινα ποτέ και έγραφα σε ΓΛΩΣΣΑ που είχε και συναρτήσεις και υποπρογράμματα και τα πάντα όλα.
- Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκαιο θα είναι κατάφωρη αδικία εάν μηδενιστεί το Γ' θέμα σε όσους έγραψαν με πίνακες. Όσοι γράψατε λύση με πίνακες πρέπει να πάρετε μόρια - και προσωπικά θεωρώ ότι θα πάρετε. Αλλά όχι όλα τα μόρια γιατί απαγορεύεται να δηλώσετε δυναμικά έναν πίνακα. Λυπάμαι, αλλά η οδηγία του υπουργείου είναι σωστή. Δυστυχώς πρέπει να αφαιρεθούν μόρια απ' όσους δήλωσαν πίνακες στη μέση του προγράμματος, αλλά σε καμία περίπτωση να μηδενιστεί η άσκηση.
- Επίσης έπρεπε να δοθεί ρητή διευκρίνιση ότι το ρεκόρ δεν αλλάζει κατά την διάρκεια του αγώνα. Συνάγεται μεν από το context της άσκησης, αλλά έπρεπε κάποιος να μυρίσει τα νύχια του. Εδώ είναι μεγάλο φάουλ από την μεριά της εξεταστικής επιτροπής.
- Το θέμα λυνόταν και με την χρήση πινάκων όπως άλλωστε είδατε και σε ενδεικτικές λύσεις. Η ... φιλοσοφία είναι απλά ότι θα πρέπει παράλληλα να κρατάς και ένα flag στη μέση του προγράμματος (αν εμφανίστηκε τουλάχιστον ένας που κατέρριψε το ρεκόρ) και εκείνη την ώρα να κρατάς μετρητή για αυτούς που πλησίασαν το ρεκόρ, μετρητής που ενδέχεται ωστόσο να μην σου χρησίμευε και ποτέ. Λύνεται χωρίς πίνακες γιατί δεν χρειάζεται να "επιστρέψεις πίσω" σε κάποια δεδομένα.
- Δεν ξέρω εάν ήταν γκάφα του Υπουργείου και μετά πήγαν να το μπαλώσουν και έβγαλαν την διευκρίνιση ή ήταν εξ' αρχής "παγίδα". Σημασία έχει το ότι εφόσον το είδατε και γνωρίζετε ότι δεν ορίζονται πίνακες στη μέση του προγράμματος, δεν έπρεπε εξ' αρχής να το κάνετε με πίνακες.
- Δεν έχει σημασία που πολλά φροντιστήρια τα λύνουν με πίνακες, το Ευαγγέλιο είναι το Σχολικό Βιβλίο και μόνο αυτό. Και απ' τη στιγμή που λέει "οι πίνακες ορίζονται στατικά", ορίζονται στατικά και μόνο κι ας κάνουν άλλες γλώσσες προγραμματισμού ό,τι θέλουν.
- Trivia: το θέμα θα ήθελε οπωσδήποτε πίνακες εάν σου ζήταγε να τυπώσεις και τα ονόματα των αθλητών που πλησίασαν το ρεκόρ, σε περίπτωση που δεν καταρριφθεί το ρεκόρ. Κι αυτό γιατί εκεί χρειάζεσαι να επιστρέψεις πίσω σε κάποια δεδομένα.
Συμπερασματικά,
όσοι γράψατε λύση με πίνακες (λογικά) θα πάρετε μόρια. Πιθανώς και άριστα, πιθανώς και όχι, εξαρτάται τον διορθωτή. Τυπικά είναι σωστή η οδηγία του Υπουργείου το ότι πρέπει να κοπούν μόρια, αλλά προφανώς όχι να μηδενιστεί η άσκηση. Πρακτικά εξαρτάται από τον βαθμολογητή,
πολλοί μπορεί να μην την πάρουν καν υπόψιν τους την οδηγία και να σας δώσουν άριστα.
Γενικά σχόλια:
- Αυξήθηκε η δυσκολία των θεμάτων γιατί το "σίγουρο" 1ο θέμα που ήταν Σ/Λ έβαλαν ουσιαστικά πολλές μικρές ασκησούλες. Και είχαμε και το περίεργο 3ο θέμα που πάντως δεν ήταν λάθος.
- Πάντως ανέβηκε κατακόρυφα το επίπεδο και ίσως αυτό αποτελέσει ένα καλό εφαλτήριο στο να γίνεται το μάθημα σωστά τις επόμενες χρονιές. Γιατί έχω να πω ότι το μάθημα αυτό δεν το κάνουν σωστά οι περισσότεροι καθηγητές, καθώς όλοι λένε το μακρύ τους και το κοντό τους.
- Τα θέματα δεν ήταν εκτός ύλης σίγουρα. Απλά η ... φιλοσοφία ήταν διαφορετική από την φιλοσοφία που μας είχαν συνηθίσει οι παλιότερες επιτροπές. Αλλά κανείς δεν έχει κάνει συμβόλαιο ότι "κάθε χρόνο θα βάζουμε αυτό το στυλ". Το μόνο "συμβόλαιο" είναι το ότι "τα θέματα θα είναι από την τάδε εξεταστέα ύλη".
- Τέλος, όσοι βάλατε τα δυνατά σας και τα γράψατε όλα, κι ας κάνατε τη λύση του Γ' θέματος με πίνακες, μην στεναχωριέστε. Σκεφτείτε ότι άλλοι τόσοι το έκαναν με πίνακες, οπότε θα σας πάρει όλους οι μπάλα. Άλλωστε έχουμε ξαναπεί ότι όταν ένα θέμα στις Πανελλήνιες στραβώσει, προσπαθούμε να πάρουμε το maximum των μορίων.
- Μην γκρινιάζετε για δύσκολα θέματα. Για έναν σωστά προετοιμασμένο μαθητή, αν ένα θέμα είναι δύσκολο, τότε θα είναι και για όλους τους άλλους. Δεν είναι διαγωνισμός "ποιος θα γράψει 20". Είναι διαγωνισμός "ποιος θα γράψει καλύτερα από τον άλλο". Εάν λοιπόν πέσουν παλούκια θέματα και ο σωστά προετοιμασμένος μαθητής γράψει 14 ... αυτός θα μπει και στο Πολυτεχνείο. Γιατί η υπόλοιπη Ελλάδα θα έχει γράψει το πολύ 12. Όσοι πάλι δεν είχατε προετοιμαστεί σωστά δεν έχετε δικαίωμα να γκρινιάζετε ...
- Αντίθετα να γκρινιάζετε για το ότι το υπουργείο δίνει διευκρινήσεις όποτε του κατέβει. Αυτό δεν είναι θέμα δυσκολίας/ευκολίας, αλλά θέμα διαβλητότητας των εξετάσεων.
Καλά αποτελέσματα σε όλους!
