Χριστέ μου, τι ηταν κι αυτο σήμερα.
Ολοι είχαμε πειστεί πως θα πέσει ή Ιωάννου ή Δαρείος. Μεσα στην αίθουσα είχαμε σκάσει στα γέλια και μολις χτυπάει το κουδούνι καθόμαστε στις θέσεις μας. Μοιράζονται τα θέματα, η κοπέλα στο πρώτο θρανίο λέει "Ωωχ, Κρητικος". Ε κι εκει νομίζω το έχασαν ολοι. Το γέλιο κόπηκε, κλάματα και ξεφυσίματα.
Να πω την αληθεια, εγω νευρίασα αρκετά που μπήκε ο Κρητικος, δεδομένου του οτι υπάρχουν έργα στο βιβλίο που δεν εχουν εξεταστεί ΚΑΝ ολα αυτα τα χρονια, επομένως έπρεπε να τους δοθεί μια ευκαιρία. Αλλα φυσικά, ο κύριος Καψωμένος, λάτρης του Σολωμου, έπρεπε να εισηγηθεί την εξέταση του- ετσι λενε, δηλαδή.
Μου πήρε πέντε λεπτά να ηρεμήσω και να διαβάσω τα θέματα, ευτυχώς δεν απελπίστηκα. Το χεράκι αμέσως έτρεξε και κατέληξα να γραφω ως την τελευταία στιγμη.
Εννιά σελίδες έφτασα, ελπίζω κατι να ειναι σωστο.
Και να φανταστείτε δεν ειχα διαβάσει χθες το απόσπασμα 5, πεπεισμένος πως δεν πρόκειται να πέσει.
Μου αρεσε πολυ το θέμα Δ, και λόγω του ποιητή (ο Καρυωτάκης ειναι ο αγαπημένος μου), αλλα κυρίως επειδή ηταν παρα πολυ εύκολο. Οφθαλμοφανείς και οι διαφορές και οι ομοιότητες.
Ισως να μου κόψουν απο την ερώτηση με το φως (η οποια μου φάνηκε εντελως απροσδιόριστη και "χύμα") και απο την ερώτηση με τη γυναίκα-αρχέτυπο.
Κατα τα αλλα αισιοδοξώ, γιατι η Λογοτεχνία ειναι αγαπημένο μαθημα.
Τα θέματα γενικά θα τα χαρακτήριζα απρόβλεπτα, οχι δύσκολα. Ισως αυτο να ειναι πιο αρνητικό.
Αλλα ηταν εμφανές οτι προερχόταν απο μια διαφορετική επιτροπή, γιατι, όπως θα παρατηρήσατε, τα θέματα ηταν περισσότερο ερμηνευτικά απο άποψη προσέγγισης και δεν ήθελαν να αντιμετωπισθούν τεχνικά.
Κατανόηση του κειμένου χρειαζόταν, ωραίος λόγος και αποτύπωση των όσων αναφέρονται μεσα σε παρενθέσεις.
Και φυσικά οχι άγχος. Αρκετά αυτο με τις πανελλήνιες, απλές, ηλίθιες εξετασεις ειναι.
ΥΓ. Οταν ήρθε η διευκρίνιση, απλα άρχισα να βρίζω. Ηταν προκλητικότατο, κατα τη γνώμη μου, να στείλουν διευκρίνιση για κατι δευτερεύον, όπως η επεξήγηση του λεξιλογίου. Φυσικά, ετσι όφειλαν κι ετσι έπραξαν, δεν τους αδικώ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.