Με βάση αυτό που παρέθεσε ο Sourotiri, το βιβλίο μάλλον έχει αλλάξει (αναμορφωθεί - στο Ελλαδιστάν θα περάσουν χρόνια μέχρι να ξαναγραφτούν από την αρχή βιβλία...).
Η διατύπωση, όμως,
Από το βιβλίο ‘’Βιολογία’’ της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου Γενικής Παιδείας των Αδαμαντιάδου Σ. κ.ά., όπως αυτό αναμορφώθηκε από τους Καλαϊτζιδάκη Μ. και Πανταζίδη Γ., έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.
μάλλον μπερδεύει έτσι όπως είναι γραμμένη. Για την ιστορία, το βιβλίο αυτό είχε γραφτεί το 1999 (αν δεν κάνω λάθος) όμως το 2001 η Μ. Καλαϊτζιδάκη και ο Γ. Πανταζίδης έκαναν μια αναθεώρηση της προηγούμενης έκδοσης (το γράφει άλλωστε και στά εισαγωγικά του βιβλίου). Οπότε, η παραπάνω φράση ΔΕΝ σημαίνει ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι αναμόρφωσαν το βιβλίο για το 2011, μιας και αυτό έγινε ήδη πριν 10 χρόνια (και σε αυτό -το πριν 10 χρόνια- αναφέρεται η φράση). Μάλλον θα έγινε και άλλη αναθεώρηση, αλλά πού να ξέρω κ εγώ..;
Μπορεί να συμβεί, βέβαια, ότι έγινε και με το βιβλίο "Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας, Γ΄ Λυκείου - Θεωρητικής". Από το 2006 προστέθηκε ένα πέμπτο κεφάλαιο και ήδη από το 2003 είχε προστεθεί μια παραπάνω φράση (μη "βαρέσετε", μια φράση σε μάθημα που οι μισοί το παπαγαλίζουν κάνει τη διαφορά) στο μάθημα με την "παρακμή των ξενικών κομμάτων". Παρόλα αυτά, το υπουργείο έχει ανεβάσει άλλα αντ' άλλων. Ενώ υπάρχει μια έκδοση ολόκληρου του βιβλίου με το 5ο κεφάλαιο και με την προσθήκη της φράσης
https://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C102/79/), εντούτοις στην κύρια σελίδα του μαθήματος (
https://digitalschool.minedu.gov.gr/courses/DSGL-C102/) υπάρχουν 4 κεφάλαια και το pdf του δεύτερου κεφαλαίου δεν έχει τη φράση.
(PS: Επειδή σας έπρηξα με τη φράση, αυτή είναι η εξής: "Είχε προηγηθεί και η υπόθεση Πατσίφικο, η οποία είχε δυσχεράνει τις σχέσεις των χωρών"...)
Επαναφέρομαι on topic: Η σίγουρη λύση είναι μία. Όταν εκτυπωθούν μερικά καινούρια βιβλία (φέξε μου και γλύστρησα...) που θα γράφουν στην τελευταία σελίδα ΕΚΔΟΣΗ 2011, ψάξτε να βρείτε αν έχει διαφορές με τις προηγούμενες εκδόσεις. Λογικά σε κάποιο σχολείο της Ελλάδας θα πάει και ένα τέτοιο βιβλίο...