Αυτός ο σάλος με τη υποτιθέμενη διαρροή θεμάτων ήταν λίγο παραφουσκωμένος. Αυτό που ουσιαστικά έγινε ήταν μεν παράνομο αλλά δεν ευνόησε κανέναν στην τελική.
Όσον αφορά τώρα το θέμα των εξετάσεων είμαι κατηγορηματικά υπέρ του να αλλάξει δραστικά το σύστημα. Όλοι ξέρουμε ότι το λύκειο έχει γίνει φροντιστήριο ή αγγαρεία, ότι οι καθηγητές βάζουν σε όλους 20 στα τρίμηνα για να έχουν τα παιδιά όσο το δυνατόν καλύτερο head-start (συγχωρήστε με δε ξέρω αντιστοιχη λέξη στα ελληνικά) και ότι τα παιδιά διαβάζουν τα 6 μαθήματα και όλα τα υπόλοιπα τα γράφουν μην πω που. Αν δεν είναι απαράδεκτη κατάσταση αυτή δε ξέρω ποια θα ήταν! Εϊναι πραγματικά κρίμα η εξειδίκευση να ξεκινάει από τα χρόνια του σχολείου, όταν είναι ακομα καιρός να μάθει κάθε άνθρωπος 5 πράματα παραπάνω.
Ίσως αυτό να ξεπερνιόταν αν αποδεσμέυονταν το λύκειο από τις εισαγωγικές και αυτές διενεργούνταν από τα πανεπιστήμια, ίσως όμως και όχι. Εγώ πάντως έχω σοβαρές αμφιβολίες. Ακόμα κι αν βρισκόταν τρόπος να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των "πανεπιστημιακών" πανελλαδικών, το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα για καθαρά πρακτικούς λόγους. Είναι νομίζω προφανές ότι το 70% των μαθητών θα πάει γαι εξετάσεις μόνο στο πολυτεχνείο, την ιατρική, τη νομική τελοσπάντων τις λεγόμενες "σχολές υψηλής ζήτησης". Με τα δεδομένα αυτά οι υπόλοιπες σχολές πώς θα συμπληρώσουν άτομα? Κι αν δε συμπληρώσουν και κλείσουν οι μισές σχολές της χώρας φαντάζεστε το πολιτικό κόστος? Εμένα προσωπικά δε με νοιάζει καθόλου να κλείσει το ΤΕΙ ιχθυοκαλλιέργειας, αυτούς όμως που δουλεύουν εκεί μάλλον τους νοιάζει, και κατ'επέκταση νοιάζει και την κυβέρνηση (την όποια κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει το βήμα αυτό). Δεν ξέρω για σας αλλά έγω έχω πάψει να πιστεύω ότι υπάρχει κυβέρνηση που θα δεχτεί να χάσει τις επόμενες εκλογές προκειμένου να εξυγιάνει το εκπαιδευτικό σύστημα (και μακάρι να κάνω λάθος!). Γι'αυτό το θεωρώ ανεφάρμοστο και πιστεύω ότι οι πανελλαδικές είναι μάλλον καλύτερα να παραμείνουν εκέι που είναι τωρα, στο λύκειο δηλαδή. Άλλωστε, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι εξετάσεις θα γίνόταν από τα πανεπιστήμια φοβάμαι ότι στα χρόνια του λυκείου τα παιδιά πάλι θα διάβαζαν μόνο τα απαραίτητα μαθήματα και στα υπόλοιπα δε θα έδιναν σημασία.
Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν λοιπόν για να γινουν οι εξετάσεις από το σχολείο, αλλά και το σχολείο να παραμείνει σχολείο? Η άποψή μου είναι ότι είχαμε βρεθεί πολύ κοντά στη λύση λίγα χρόνια πριν αλλά για κάποιο λόγο την προσπεράσαμε.
Το σύστημα με το οποίο έδωσα εγώ ήταν τότε που δίναμε και τα 13-14 μαθήματα και παρόλο που ήταν εξοντωτικό νομίζω ότι μακροπρόθεσμα με ωφέλησε. Είχε βέβαια την τρομακτική αδικία ότι δεν υπήρχαν συντελεστές βαρύτητας παρά μόνο σε 2 μαθήματα και όλα μετρούσαν το ίδιο. Αν έμπαιναν συντελεστές σε όλα τα μαθήματα, οι οποίοι θα καθορίζονταν από κάθε σχολή ξεχωριστά (όχι όπως έιναι τώρα με τα πεδία που πχ στο χημικών μηχανικών μπαίνουν με βασικό μάθημα μαθηματικά αντί χημεία!) πιστεύω ότι το σύστημα θα ήταν ιδανικό. Οι μαθητές θα αναγκάζονταν να δώσουν έστω και λίγη σημασία σε ΟΛΑ τα μαθήματα αφού από όλα θα κέρδιζαν λίγο και φυσικά ο βαθμός πρόβασης θα έβγαινε κυρίως από τα μαθήματα σχετικά με τη σχολή , όχι όμως μόνο από αυτά.
Συγγνώμη για την πολυλογία, τα είπα και ησύχασα!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.