yozerehs
Τιμώμενο Μέλος

Επειδή ο σκοπός αυτού του θέματος είναι ο παραπάνω, καλό θα ήταν το θέμα Πανελλήνιες 2011, να μην επιβαρύνεται με τέτοιου είδους σχόλια...

Παρόμοια ξεχωριστά θέματα θα δημιουργηθούν και για τα υπόλοιπα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
Το θέμα θα ξεκλειδωθεί μετά το τέλος της αυριανής εξέτασης.
Καλή επιτυχία!

Προηγούμενα θέματα:
[12/5/2011] Νεοελληνική Γλώσσα
[14/5/2011] Μαθηματικά Γενικής Παιδείας
[14/5/2011] Φυσική Γενικής Παιδείας
[14/5/2011] Ιστορία Γενικής Παιδείας
[14/5/2011] Βιολογία Γενικής Παιδείας
[16/5/2011] Μαθηματικά Κατεύθυνσης
[16/5/2011] Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατεύθυνσης
Τα θέματα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kaleidoscope
Επιφανές μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Jimmy1
Νεοφερμένο μέλος

A1 α
Α2 δ
Α3 γ
Α4 β
Α5 β
Θέμα Β
Β1 Σελ 13
Το 1928 ο... για το πως γίνεται αυτό. Εγώ θα έγραφα και τι είναι αποικία καθώς και το εισαγωγικό!
Β2...
Β3
Α) Σελ 60 Στους ανώτερους ευκαρυωτικούς οργανισμούς...δηλαδή των εξωνίων.
Β) Σελ 59 Το σύνολο των...γονιδιωματική βιβλιοθήκη.
Οι απαντήσεις είναι λίγο μικρές λογικά θα ήταν καλό να γραφτούν και λίγα λόγια για το πως κατασκεαζονται
Β4
Βακτήριο 1
Σύμφωνα με τον κανόνα της συμπληρωματικότητας Α=Τ και C=G
Α=28% Τ=28% C=22% G=22%
Bακτήριο 2
... G=28%
Πέρνουμε στη συνέχεια τους λόγους Α+Τ/ C+G
Δεν ανήκουν στο ίδιο είδος
Θέμα Γ
Γ3
α) 5', 3' αμετάφραστα άκρα
β) 3 νουκλεότιδια που δε μεταφράζονται (κωδικώνιο λήξης)
γ) Αμινόξεα κόβονται από το αρχικό αμινικό άκρο μετά το τέλος της πρωτεινοσύνθεσης
δ) Αν μιλήσουμε και για το πρόδρομο mRNA είναι και τα εσώνια...
Θέμα Δ
Δ1
H DNA πολυμεράση δουλεύει με προσανατολισμό 5΄-> 3΄
ΓΔ (συνεχώς) 3΄-5΄
ΓΔ΄: 5'-3' = ΖΗ (τα νουουκλεοτίδια)
ΖΗ (ασυνεχώς) 5'-3'
ΖΗ΄: 3΄-5΄ GTA CAG CAG ATC TGA
Δ2
Πρωταρχικά τμ.: 5' UCA GAU UC 3'
Αιτιολόγηση σελ 28 Επειδή τα ένζυμα...αλυσίδες του DNA
Δ3
κωδική αλυσίδα: TAC ATG TCG CGA TGC AAG TTC TAA TCT CAA TAΤ CTT
RNA: ..............AUG UCG CGA UGC UUG UUC UAA.......................
Ότι ξέρω είναι λίγα (1,2,4 Κεφάλαιο). Αν η απάντησεις είναι λάθος ή από τα υπόλοιπα ας με διορθώσει κάποιος!

alexandros451991
Εκκολαπτόμενο μέλος

Θέμα Α
Α1-α
Α2-δ
Α3-γ
Α4-β
Α5-β
Γ3
γ) Αμινόξεα κόβονται από το αρχικό αμινικό άκρο μετά το τέλος της πρωτεινοσύνθεσης
συμφωνώ απόλυτα. Εννοείται ότι πρέπει να μιλήσουμε για τα εσώνια. Η κυρίως απάντηση είναι αυτή και γι'αυτό η εκφώνηση λέει "πολύ περισσότερα νουκλεοτίδια".
george_k214
Εκκολαπτόμενο μέλος

Jimmy1
Νεοφερμένο μέλος

Για να εξηγήσουμε σωστά ότι δεν είναι στο ίδιο είδος, αφού πάρουμε τα ποσοστά που βρήκες λόγω συμπληρωματικότητας, βρίσκουμε το λόγο Α+Τ/G+C, και τον συγκρίνουμε για τις δυο αποικίες βλέποντας πως δεν είναι ίδιος.
Θέμα Α
Α1-α
Α2-δ
Α3-γ
Α4-β
Α5-β
Σωστά παράλειψη μου!
Κι αν το βακτηριακό DNA είναι μονόκλωνο???τι έχετε να πείτε??
Το βιβλιο μέχρι εκεί που έχω φτάσει λέει ότι είναι δίκλωνο κυκλικο (όπως και τα πλασμίδια!)
alexandros451991
Εκκολαπτόμενο μέλος

Κι αν το βακτηριακό DNA είναι μονόκλωνο???τι έχετε να πείτε??
Τίποτα, γιατί η θεωρία του βιβλίου λέει το βακτηριακό DNA είναι ένα δίκλωνο κυκλικό μόριο!
george_k214
Εκκολαπτόμενο μέλος

alexandros451991
Εκκολαπτόμενο μέλος

christina123
Δραστήριο μέλος

Κατερίνα ***
Εκκολαπτόμενο μέλος

Jimmy1
Νεοφερμένο μέλος

Ευχαριστώ παίδες!Επίσης θα ήθελα να μου θυμίσετε αν ο υποκινητής,σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο,αποτελεί τμήμα ενός γονιδίου(αν θα πρέπει να γραφεί δηλαδή στην απάντηση της Γ3).
YES

george_k214
Εκκολαπτόμενο μέλος

Κοιτα, ο υποκινητής είναι τμήμα DNA.. Τωρα δεν ξέρω κατα πόσο είναι τόσο τραβηγμένη η ερώτηση...
Ναι προφανώς..απλά δεν ξέρω κατα πόσο το σχολικό βιβλίο τον θεωρεί τμήμα του γονιδίου η όχι!Σκέψου ομως οτι αν γράψεις στην απάντηση για υποκινητή,εσώνια,5-αμετάφραστη,3-αμετάφραστη,αμινοξέα που αφαιρέθηκαν λόγω τροποποίησης,κωδικόνιο λήξης βγαίνουν ακριβώς τα 6 μόρια της άσκησης

alexandros451991
Εκκολαπτόμενο μέλος

Ναι προφανώς..απλά δεν ξέρω κατα πόσο το σχολικό βιβλίο τον θεωρεί τμήμα του γονιδίου η όχι!Σκέψου ομως οτι αν γράψεις στην απάντηση για υποκινητή,εσώνια,5-αμετάφραστη,3-αμετάφραστη,αμινοξέα που αφαιρέθηκαν λόγω τροποποίησης,κωδικόνιο λήξης βγαίνουν ακριβώς τα 6 μόρια της άσκησης![]()
Συμφωνώ απόλυτα!! Κοιτα, το βιβλίο λεει ότι ειδικές περιοχές του DNA που ονομάζονται υποκινητές........
Αλλά νομίζω ότι ο υποκινητής είναι πριν το γονίδιο και όχι τμήμα του γονιδίου...
Jimmy1
Νεοφερμένο μέλος

Συμφωνώ απόλυτα!! Κοιτα, το βιβλίο λεει ότι ειδικές περιοχές του DNA που ονομάζονται υποκινητές........
Αλλά νομίζω ότι ο υποκινητής είναι πριν το γονίδιο και όχι τμήμα του γονιδίου...
Όντως δεν τον αναφέρει ως τμήμα του γονιδίου...
Ανέβασα και το Δ2!
Κάνω και το Δ3 τα Δ4,Δ5 ας τα κάνει κάποιος άλλος (δε γνωρίζω)...please!
alexandros451991
Εκκολαπτόμενο μέλος

Chemwizard
Τιμώμενο Μέλος

alexandros451991
Εκκολαπτόμενο μέλος

3' GTTCAAGATTA 5'
Ναι προφανώς..απλά δεν ξέρω κατα πόσο το σχολικό βιβλίο τον θεωρεί τμήμα του γονιδίου η όχι!Σκέψου ομως οτι αν γράψεις στην απάντηση για υποκινητή,εσώνια,5-αμετάφραστη,3-αμετάφραστη,αμινοξέα που αφαιρέθηκαν λόγω τροποποίησης,κωδικόνιο λήξης βγαίνουν ακριβώς τα 6 μόρια της άσκησης![]()
Στο Δ5, έρχονται τα μπρος πίσω και τα πάνω κάτω για να ταιριάξουν τα άκρα! Δεν κοροιδεύω!!!

Λοιπόν: Το ανεστραμμένο τμήμα θα γίνει:
5' ATTAGAACTTC 3'
3' TAATCTTGAAG 5'
Kαι τέλος τα κωδικόνια του νέου πεπτιδίου που θα προκύψουν λόγω της αναστροφής, θα είναι:
ATG TCG CGA και θα δημιουργηθεί πρόωρο κωδικόνιο λήξης, TGA.! Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!
παιδιά στο Γ1 διερεύνηση δεν θέλει??? Θέλω να πω ξέρουμε οτι ο ψηλός και ο κίτρινος χαρακτήρας είναι τα επικρατή χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να το πει αυτό ο υποψήφιος???
Στο Γ3, νομίζω οι απαντήσεις είναι! Το κωδικόνιο λήξης, τα εσώνια και η 3' και 5' αμετάφραστες περιοχές!
Jimmy1
Νεοφερμένο μέλος

alexandros451991
Εκκολαπτόμενο μέλος

Θέμα Α
Θέμα Γ
Γ3
Θέμα Δ
Δ1
H DNA πολυμεράση δουλεύει με προσανατολισμό 5΄-> 3΄
ΓΔ (συνεχώς) 3΄-5΄
ΓΔ΄: 5'-3' = ΖΗ (τα νουουκλεοτίδια)
ΖΗ (ασυνεχώς) 5'-3'
ΖΗ΄: 3΄-5΄ GTA CAG CAG ATC TGA
Δ2
ΓΔ: GTA CAG CAG ATC TGA
Πρωταρχικά τμ.: CAU GUC GU
Αιτιολόγηση σελ 28 Επειδή τα ένζυμα...αλυσίδες του DNA
Δ3
κωδική αλυσίδα: TAC ATG TCG CGA TGC AAG TTC TAA TCT CAA TAΤ CTT
RNA: ..............AUG UCG CGA UGC UUG UUC UAA.......................
Νομίζω πως έχεις κάνει λάθος στο πρωταρχικό τμήμα. Είναι : 5' UCA GAU UC 3'
Και επίσης ο όρος κωδικόνια νομίζω ότι εννοεί τα κωδικόνια πάνω στο DNA και όχι να γράψουμε το mRNA.
- Status
- Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.