Σωστό αυτό που λες δεν διαφωνώ, αλλά αν σε ένα τμήμα το 75% ή περισσότερο αποτελείται από μαθητές του 13-15, πως ένας καλός μαθητής του 19-20 μπορεί να βελτιωθεί; Δεν υπάρχουν προοπτικές εδώ. Εγώ βέβαια είμαι υπερ των φροντιστηρίων/ιδιαίτερων, γιατί τα θέματα των πανελλαδικών έχουν ξεφύγει πολύ από τις ασκήσεις τις "εύκολες" που γίνονται στο σχολείο(ιδιαίτερα για την θετική/τεχνολογική), αλλά από τη στιγμή που ο άλλος δεν έχει την οικονομική άνεση να "σκάει" 500-1000 ευρώ το μήνα, δεν μπορεί να βελτιωθεί αν είναι σε ένα τέτοιο τμήμα. Αν από την άλλη βρίσκεται σε ένα τμήμα μαθητών με το ίδιο του επίπεδο, ο καθηγητής θα έχει το χρόνο και τηδιάθεση να τους διδάξει πιο πολύπλοκα πράγματα αφού θα διαβάζουν και θα τα κατανοούν όλα πιο γρήγορα. Έτσι τα άτομα με πιο υψηλούς στόχους θα προετοιμαστούν καλύτερα.
Η συνεργασία και η επικοινωνία θα επιτευχθεί το ίδιο καλά κατά την άποψη μου. Οι καθηγητές σε όλα τα τμήματα θα δουλέψουν βάσει των δυνατοτήτων των μαθητών σε κάθε τμήμα, οπότε είναι αδικία να πούμε ότι δεν υπάρχει ίση αντιμετώπιση και ίσα δικαιώματα στη μόρφωση.
Αναφέρθηκε ότι έτσι αναπτύσεται ο ρατσισμός και οι διάφορες διακρίσεις. Δεν διαφωνώ. Αυτό πάντα υπήρχε όμως, και πάντα θα υπάρχει είτε είναι στο σχολείο είτε στην κοινωνία που θα αντικρίσουν τα παιδιά αργότερα. Π.χ. ίδια αντιμετώπιση θα έχει ένας εργάτης στις οικοδομές με έναν μεγαλοδικηγόρο; Όχι πάντα. Η αντιπαλότητα των παιδιών στα σχολεία ήδη υπάρχει. Οι μεν καλοί μαθητές χαρακτηρίζουν τους κακούς μαθητές "τούβλα, μπάζα κτλ.", ενώ οι δε τους χαρακτηρίζουν "φύτουκλες, θερμοκήπια κτλ." και πιστεύω ότι ο καθένας μας το έχει βιώσει αυτό σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό.