@vvaggelis, αν και βρίσκομαι σε εντελώς διαφορετικό κλάδο, μπορώ να πω τα εξής.
1) είναι αρκετά φανερό από τα λεγόμενά σου ότι η πληροφορική δεν σε ευχαριστεί και τόσο πολύ. Αντιθέτως, ο ενθουσιασμός σου για την επιστήμη των Οικονομικών είναι μεγάλος. Θα σε συμβούλευα να κυνηγήσεις αυτόν τον στόχο, εξάλλου δεν έχεις προχωρήσει και πολύ τις σπουδές σου στην Πληροφορική.
2) Σχετικά με την επιθυμία σου να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα: όσα είπαν οι άλλοι παραπάνω είναι σωστά, δυστυχώς, ίσως βέβαια και με μια δόση υπερβολής. Ήδη πριν μπω στο τμήμα μου, ήμουν κι εγώ αποφασισμένος να γίνω ακαδημαϊκός-ερευνητής και τώρα που αποφοιτώ δεν έχω αλλάξει γνώμη. Αυτό που άλλαξε είναι η γνώση μου για τα πράγματα, καθώς έχω πια μια πλήρη εικόνα του τι σημαίνει ο κόσμος της έρευνας και της ακαδημαϊκής απασχόλησης.
Αυτό που απαιτείται είναι πρώτα από όλα αγάπη για το αντικείμενο, την οποία φαίνεται ότι έχεις. Κατά δεύτερον, σημαντική αφοσίωση και ισχυρή προσωπικότητα. Αυτό σημαίνει ατελείωτο διάβασμα (ήδη από το προπτυχιακό επίπεδο) κυνήγι ευκαιριών (συνέδρια, συμπόσια κλπ), αλλά και θάρρος, ώστε να κάνεις αισθητή την παρουσία σου σε καθηγητές και ανθρώπους του κλάδου --ΟΧΙ με γλείψιμο, πίστεψέ με δεν χρειάζεται, αλλά με ερωτήσεις, με το να εκφράζεις τη γνώμη σου, την αντίρρηση σου κλπ-. Προϋπόθεση για αυτά βέβαια είναι να είσαι διαβασμένος.
Ακόμη, χρειάζεται γενικά γερό στομάχι, γιατί ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Να αντέχεις την πίεση, αλλά και κακόβουλα τυχόν σχόλια.
Αν είσαι τόσο αποφασισμένος, σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθείς μια ζωή με όλα τα παραπάνω και ίσως να ξεκινήσεις να χτίζεις ένα ερευνητικό-ακαδημαϊκό προφίλ ήδη από τις προπτυχιακές σου σπουδές!
Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι επιτυχία και να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου κάνοντας κάτι που σου ταιριάζει πραγματικά!