Γενικά μιλώντας πάντως και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σχετική συνείδηση ως προς αυτό, όσοι αποφασίζουν να γίνουν γονείς συνήθως ή μάλλον οφείλουν σε ένα βαθμό να μπορούν να στηρίξουν σε όλους τους τομείς τα παιδιά τους έτσι ώστε να υπάρξει μία ποιότητα ζωής η οποία θα συμβαδίζει με τις ανάγκες που υπάρχουν στον 21ο αιώνα. Σίγουρα μπορεί να πει κανείς ότι κανένας γονέας δεν υποχρεούται να έχει χρήματα ώστε να πληρώνει (εφόσον το κράτος δεν διατίθεται να πληρώσει) για να σπουδάσει το παιδί του, όμως ταυτόχρονα είναι και λίγο αυτονόητο ότι ένας τίτλος σπουδών σημαίνει πιθανότατα και καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς και περισσότερες επιλογές. Παλαιότερα ένας σημαντικός λόγος που οι άνθρωποι κάνανε παιδιά και μάλιστα αρκετά παιδιά, ήταν για να τους βοηθούν ως εργατικά χέρια στις αγροτικές εργασίες μιας οικογένειας. Στο σήμερα, έχει αλλάξει αυτό το αφήγημα και υποτίθεται είναι μια πιο συνειδητή επιλογή, η οποία συνοδεύεται με ευθύνες και πολλαπλά οικονομικά έξοδα συγκριτικά με παλαιότερα.
Αν κάποιος έχει εισαχθεί σε μια σχολή της αρεσκείας του και μπορεί να το ανεχτεί να μείνει στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του έχει καλώς. Αλλά μάλλον τόσο συνηθισμένο θέμα συζήτησης που είναι, μάλλον εσύ που μιλάς ως ένα μόνο άτομο αποτελείς ένα απειροελάχιστο ποσοστό και μάλλον μιλάς ως μία εξαίρεση. Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο η σωματική κακοποίηση προφανώς και όταν μιλά κανείς για ψυχολογική κακοποίηση είναι τεράστιο το φάσμα, οπότε μία τέτοια συζήτηση έχει άπειρες πιθανές εκβάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που μίλησα για τη ζωή μέσα σε ένα σύστημα (αυτό της οικογένειας) όπου οι κανόνες που υπάρχουν μέσα στο μυαλό ενός παιδιού είναι νόμοι ασχέτως εάν το καθιστούν δυσλειτουργικό στις σχέσεις του με τους άλλους (και εδώ μιλάω μόνο για τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές - χωρίς να αμφισβητώ ότι θα υπάρχουν και κανόνες και αρχές που είναι βοηθητικοί). Κάτι τέτοιο για παράδειγμα πολύ δύσκολα θα αλλάξει όταν κάποιος συνεχίζει και μένει με τους γονείς του. Προφανώς υπάρχει και η περίπτωση κάποιος να φύγει από το πατρικό αναγκαστικά και να συνεχίσει τη ζωή του μόνος του χωρίς να αλλάξει τίποτα, γιατί ο ίδιος νιώθει άνετα με το να είναι έτσι όπως είναι, ή θα υπάρχει και η περίπτωση κάποιος να μείνει στο πατρικό του σπίτι και να μπορεί να ανέχεται και τα αρνητικά μιας τέτοιας κατάστασης, λόγω της οικονομικής εξάρτησης και στο τέλος να δει συνολικά ότι ήταν μία θετική εμπειρία. Δεν θα κάτσω να το κρίνω και δεν μου πέφτει και λόγος. Όμως σε ένα θέμα με τέτοιο τίτλο, προφανώς υπάρχει και η ανάγκη της φυγής από το πατρικό σπίτι, δλδ αν δεν υπήρχε οικονομικό θέμα δεν θα γράφαμε απαντήσεις τώρα.
Δέχομαι την άποψή σου αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί με παραθέτεις (όχι ότι μ΄ενόχλησε βέβαια).
Στην πρώτη παράγραφο, συμφωνούμε απολύτως.
΄Οσο για τα επόμενα:
Γράφεις αυτό:
Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο η σωματική κακοποίηση προφανώς και όταν μιλά κανείς για ψυχολογική κακοποίηση είναι τεράστιο το φάσμα, οπότε μία τέτοια συζήτηση έχει άπειρες πιθανές εκβάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που μίλησα για τη ζωή μέσα σε ένα σύστημα (αυτό της οικογένειας) όπου οι κανόνες που υπάρχουν μέσα στο μυαλό ενός παιδιού είναι νόμοι ασχέτως εάν το καθιστούν δυσλειτουργικό στις σχέσεις του με τους άλλους (και εδώ μιλάω μόνο για τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές - χωρίς να αμφισβητώ ότι θα υπάρχουν και κανόνες και αρχές που είναι βοηθητικοί).
Ενώ έχω ήδη γράψει αυτό:
... εκτός πια και αν μιλάμε για περιπτώσεις """""κακοποίησης""""" (σε πολλά εισαγωγικά επειδή το εύρος της κακοποίησης είναι μεγάλο άρα κακοποίηση είναι και η σωματική ποινή, κακοποίηση είναι και ο ασφυκτικός έλεγχος στην ζωή σου).
΄Αρα συμφωνούμε και σ΄αυτό.
Για το παρακάτω:
Κάτι τέτοιο για παράδειγμα πολύ δύσκολα θα αλλάξει όταν κάποιος συνεχίζει και μένει με τους γονείς του. Προφανώς υπάρχει και η περίπτωση κάποιος να φύγει από το πατρικό αναγκαστικά και να συνεχίσει τη ζωή του μόνος του χωρίς να αλλάξει τίποτα, γιατί ο ίδιος νιώθει άνετα με το να είναι έτσι όπως είναι, ή θα υπάρχει και η περίπτωση κάποιος να μείνει στο πατρικό του σπίτι και να μπορεί να ανέχεται και τα αρνητικά μιας τέτοιας κατάστασης, λόγω της οικονομικής εξάρτησης και στο τέλος να δει συνολικά ότι ήταν μία θετική εμπειρία.
Αν κάποιος έχει συνειδητοποιήσει ότι το γενικότερο "κλίμα" της οικογένειάς του είναι, έστω και κατά την προσωπική του κρίση, αρνητικό και δεν του ταιριάζει, πολλώ δε μάλλον αν κάνει κακό στην ψυχολογία του, ασφαλώς θα προσπαθήσει να βιοποριστεί μόνος του προκειμένου ν΄απομακρυνθεί απ΄αυτό.
Αυτό όμως θα γινόταν σε οποιονδήποτε το αισθανόταν και όχι μόνο στους φοιτητές που εργάζονται για να σπουδάσουν επειδή ξέρουμε ότι υπάρχουν και παιδιά αυτής της ηλικίας τα οποία ακολουθούν τεχνικά επαγγέλματα και στα 20-21 τους χρόνια μπορούν κάλλιστα να βγάζουν τα δικά τους χρήματα (πολλές φορές και περισσότερα από τους πτυχιούχους) ή να κάνουν "δουλειές του ποδαριού" μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο και να στεριώσουν σ΄αυτό ή να ψάξουν να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό κτλ οπότε αποδεσμεύονται από το περιβάλλον που τους δημιουργεί προβλήματα.
Κανείς δεν μένει σ΄ένα περιβάλλον που ασφυκτιά, όποιο και αν είναι αυτό το περιβάλλον. Θα κάνει υπομονή μέχρι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να φύγει.
Τώρα, αν ασφυκτιά αλλά δεν το καταλαβαίνει και δεν προσπαθεί να αλλάξει τίποτα, είναι θέμα ειδικών και σίγουρα όχι δικό μου ούτε δικό σου ούτε κανενός μη ειδήμονος.
Δεν τολμάω ν΄ακουμπήσω θέματα του Συνδρόμου της Στοκχόλμης. Αλίμονο...
΄Ενα σωρό παιδιά εισαχθήκαμε στην Σχολή μου και οι περιπτώσεις των παιδιών που ήταν εκτός Αθηνών (άρα υποχρεωτικά νοίκιασαν σπίτια και έμειναν μόνοι τους) ήταν το ένα τέταρτο του συνόλου (και πολύ λέω).
΄Ολοι οι υπόλοιποι μέναμε στην Αθήνα και συνεχίσαμε να μένουμε στα πατρικά μας.
΄Εζησα μ΄αυτούς τους ανθρώπους χρόνια, τους έμαθα και από την καλή και από την ανάποδη και σε καλές και σε κακές και σε δύσκολες στιγμές και με κάποιους απ΄αυτούς συνεχίζουμε ακόμα να είμαστε κολλητοί φίλοι.
Δεν διαπίστωσα να έχουν σοβαρά και άλυτα προβλήματα με τους γονείς τους. Καμιά γκρίνια, καμιά υπερπροστασία, καμιά παραδοσιακή Ελλήνιδα μάνα και μέχρι εκεί. Πράγματα δηλαδή που μπορούσαν να τα διαχειριστούν εύκολα.
Για μένα λοιπόν, σύμφωνα με την εμπειρία μου, δεν μιλάω ως εξαίρεση αλλά ως κανόνας και σίγουρα δεν αποτελώ ένα απειροελάχιστο ποσοστό.
Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι έχουμε εντελώς διαφορετικές εμπειρίες.