Φοιτητική ζωή στην Καβάλα

eupalinaros

Νεοφερμένο μέλος

Ο eupalinaros αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 49 μηνύματα.
Δεν μπορώ να σου πω. Θα πρέπει πρώτα να ψάξεις σε τι είσαι καλός εσύ. Για παράδειγμα, αν μπορείς να φτιάχνεις ένα καλό καπουτσίνο γιατί δεν κοιτάζεις αυτή την επιλογή;

Θέλω να πω ότι ο καθένας θα ήταν πιο ευτυχισμένος αν κοίταζε σε τι είναι καλός. Πολλές φορές οι σπουδές δεν σημαίνουν κάτι, ούτε θα πρέπει να φυλακίζουν το μυαλό. Αντιθέτως, οι σπουδές σου έδωσαν μια νέα κουλτούρα σκέψης. Από εκεί και πέρα το πως θα ζήσεις δεν έχει απαραίτητη σχέση με αυτό που σπούδασες. Εξετάζεις αν οι επαγγελματικές επιλογές των σπουδών μπορούν να σου αποφέρουν ένα εισόδημα. Αν όχι ή αν δεν είναι αυτό που θα ήθελες, βρες αυτό που θα μπορούσες να το κάνεις καλά ως επάγγελμα.

Γενικό σχόλιο: Στην Ελλάδα έχουμε αρκετά κόμπλεξ με την αλλαγή καριέρας για να μην "πέσουμε" στα μάτια της γειτονιάς, στο σόι κτλ, και νομίζουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι θα μας κρίνουν αρνητικά αν δεν ακολουθήσουμε την ίδια πορεία ή αν δεν σπουδάσουμε συγκεκριμένα πράγματα. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον αυτό κρατάει 3 λεπτά. Αξίζει να χαραμίζετε τη ζωής σας για 3 λεπτά περιέργειας ενός συγγενή ή γνωστού σας;

Σκέψου ότι και το δημόσιο δεν είναι τόσο δελεαστικό επειδή τυπικά παροπλίζεσαι επιστημονικά και θα πρέπει να έχεις γερό στομάχι να αντέχεις ίδιους συναδέλφους για πολλά χρόνια, να ακούς τα πάντα και φυσικά να ανέχεσαι προσβολές από τους πολίτες, τον προϊστάμενο ή την παράξενη συνάδελφο που δεν κοιμήθηκε καλά. Παίζει ρόλο η ιδιοσυγκρασία σου, αν σου αρέσει να είσαι σε ίδιο χώρο με άλλο κόσμο και να αντέχεις τις γνωστές ανθρώπινες παθογένειες. Η εκπαίδευση επίσης έχει δυσκολίες και απαιτεί συνεχώς ψάξιμο, διάβασμα και εξέλιξη ανάλογα τις απαιτήσεις των μαθητών σου (αν δουλέψεις σε ιδιωτικό πλαίσιο ως καθηγητής) αλλά και την αδιάκριτη κριτική από τους γονείς μαθητών.

Η δουλειά δυστυχώς δεν είναι όμορφη. Πρέπει πρώτα να βγάλεις από το μυαλό σου τις λέξεις "δεν μπορώ, δεν κάνω". Η δουλειά έχει σκοπό, οι άνθρωποι εργάζονται κυρίως για βιοπορισμό (ή μάλλον γι' αυτό μόνο) οπότε οι επιλογές είναι κάπως σχετικές γιατί αλλιώς ξεκινάς και αλλού καταλήγεις. Κανείς δεν θα έχει φτιάξει μια ειδική δουλειά στα μέτρα σου. Αν θες δική σου δουλειά, φτιάξε την μόνος σου (γίνου ελεύθερος επιχειρηματίας). Εκεί θα ορίσεις τους δικούς σου κανόνες και τον αποδέκτη (πελάτες). Βέβαια ο κύριος σκοπός είναι ένας: να βγάλεις λεφτά με νόμιμο τρόπο και παράλληλα από τα κέρδη σου, να μπορείς να καλύπτεις τις μηνιαίες τρέχουσες υποχρεώσεις (π.χ. προμηθευτές, ρεύμα, ίντερνετ, ασφαλιστικά ένσημα, μισθούς υπαλλήλων ή συνεργατών, κτλ).
Το θέμα είναι και τι δουλειά σου ταιριάζει. Είπαμε σε εταιρεία με κόσμο να παρουσιάζω projects κλπ δεν πάω ούτε με σφαίρες. Μόνο remotely και πάλι παίζει. Από κει και πέρα με ενδιαφέρει ένα επάγγελμα χωρίς επαφή με πολύ κόσμο, ησυχία και το χρηματικό το βάζω σε 2η μοιρα. Φυσικά δεν είναι απόλυτο αλλά τα πιο πολλά (με εξαίρεση αυτό του καθηγητή) τέτοιου είδους επαγγέλματα είναι. Δε θα μου ταίριαζε να είμαι σε μια εταιρία είτε εδώ είτε έξω και να εργάζομαι ως πληροφορικός πχ ή ως οικονομολόγος (τυχαία παραδείγματα). Θα έβρισκα κάτι καλύτερο. Εξωτερικό πχ ψάχνουν πολύ για οδηγούς. Από την άλλη κάνεις σχεδόν δεν πάει για ιερέας. Δεν είπα να γίνω επιχειρηματίας αλλά να κάνω μια δουλειά που θα την ανέχομαι κι οκ θα έχω και ελεύθερο χρόνο (έστω και λιγοστο) μετά από αυτήν. Γενικά το θέμα θέλει πολύ ιδιαίτερο ψάξιμο.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.983 μηνύματα.
Το θέμα είναι και τι δουλειά σου ταιριάζει. Είπαμε σε εταιρεία με κόσμο να παρουσιάζω projects κλπ δεν πάω ούτε με σφαίρες. Μόνο remotely και πάλι παίζει. Από κει και πέρα με ενδιαφέρει ένα επάγγελμα χωρίς επαφή με πολύ κόσμο, ησυχία και το χρηματικό το βάζω σε 2η μοιρα. Φυσικά δεν είναι απόλυτο αλλά τα πιο πολλά (με εξαίρεση αυτό του καθηγητή) τέτοιου είδους επαγγέλματα είναι. Δε θα μου ταίριαζε να είμαι σε μια εταιρία είτε εδώ είτε έξω και να εργάζομαι ως πληροφορικός πχ ή ως οικονομολόγος (τυχαία παραδείγματα). Θα έβρισκα κάτι καλύτερο. Εξωτερικό πχ ψάχνουν πολύ για οδηγούς. Από την άλλη κάνεις σχεδόν δεν πάει για ιερέας. Δεν είπα να γίνω επιχειρηματίας αλλά να κάνω μια δουλειά που θα την ανέχομαι κι οκ θα έχω και ελεύθερο χρόνο (έστω και λιγοστο) μετά από αυτήν. Γενικά το θέμα θέλει πολύ ιδιαίτερο ψάξιμο.

Καλά και αυτό με τους οδηγούς να είσαι λίγο υποψιασμένος. Επίσης ότι στο εξωτερικό "ψάχνουν" πάλι είναι η μισή αλήθεια. Γενικά οι μεγάλες χώρες διαφημίζουν ότι τάχα μου ψάχνουν εργατικό δυναμικό αλλά δεν λένε την αλήθεια γιατί ψάχνουν; Γιατί δεν πάνε άρα οι ντόπιοι να δουλέψουν; Ή τι ακριβώς θέσεις είναι αυτές; Επίσης πίσω από μια δημοσιογραφική είδηση, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Η Γερμανία για παράδειγμα έχει έσοδα μέσα από αυτή την θολή παραπληροφόρηση ότι τάχα έχει κενές θέσεις εργασίας.

eupalinaros

Νεοφερμένο μέλος

Ο eupalinaros αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 49 μηνύματα.
Καλά και αυτό με τους οδηγούς να είσαι λίγο υποψιασμένος. Επίσης ότι στο εξωτερικό "ψάχνουν" πάλι είναι η μισή αλήθεια. Γενικά οι μεγάλες χώρες διαφημίζουν ότι τάχα μου ψάχνουν εργατικό δυναμικό αλλά δεν λένε την αλήθεια γιατί ψάχνουν; Γιατί δεν πάνε άρα οι ντόπιοι να δουλέψουν; Ή τι ακριβώς θέσεις είναι αυτές; Επίσης πίσω από μια δημοσιογραφική είδηση, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Η Γερμανία για παράδειγμα έχει έσοδα μέσα από αυτή την θολή παραπληροφόρηση ότι τάχα έχει κενές θέσεις εργασίας.
Και τι να κάνω? Πες ότι εγώ δε θέλω να εργαστώ σε αυτό που σπούδασα σε εταιρία. Κατάθλιψη θα πάθαινα. Είναι κάτι που δε θα μου ταίριαζε επουδενί. Τι θα κάνω? Πάντως ο Κώστας ψουρουκης λέει ότι είναι ιδανικά (αν δεν τον ξες ψάξε στο youtube). Και για οδηγούς σε νταλίκες το ακούω. Άλλη επιλογή δεν έχω. Μετά η άλλη λύση είναι να πάω για ιερέας. Για αυτά που λες δε γνωρίζω. Δε γίνεται και δεν πρέπει να εργαστούν όλοι πάνω στο πτυχίο τους.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.983 μηνύματα.
Και τι να κάνω? Πες ότι εγώ δε θέλω να εργαστώ σε αυτό που σπούδασα σε εταιρία. Κατάθλιψη θα πάθαινα. Είναι κάτι που δε θα μου ταίριαζε επουδενί. Τι θα κάνω? Πάντως ο Κώστας ψουρουκης λέει ότι είναι ιδανικά (αν δεν τον ξες ψάξε στο youtube). Και για οδηγούς σε νταλίκες το ακούω. Άλλη επιλογή δεν έχω. Μετά η άλλη λύση είναι να πάω για ιερέας. Για αυτά που λες δε γνωρίζω. Δε γίνεται και δεν πρέπει να εργαστούν όλοι πάνω στο πτυχίο τους.

Koυβέντα κάνουμε φίλε. :P Μην σε παίρνει από κάτω. Έχεις σκεφτεί να σπούδαζες κάτι άλλο; Ακόμη και μια τεχνική ειδικότητα; Σου αρέσουν τα εκκλησιαστικά;