Και εγώ, αν και έχω έναν χρόνο πανελλαδικών τύπου κιντερ έκπληξη μπροστά μου, το σκέφτομαι σοβαρά για σπουδές στην Αθήνα. Δεν ξέρω γιατί αλλά με τραβάει, άσχετα που εγώ ζω σε χωριό 2500 κατοίκων λίγο έξω από την Δράμα και η ζωή δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Έχω πάει 4 φορές στην Αθήνα, αλλά πραγματικά μου άρεσε πολύ και ούτε είχα κάποιο σπουδαίο πρόβλημα. Σίγουρα, το να ζεις σε μεγαλούπολη σημαίνει κάποιο σχετικό άγχος, μεγάλες αποστάσεις, κόσμο, κίνηση, μποτιλιάρισμα, αλλά δεν παύει να είναι πόλη που έχει τα πάρα πολλά, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα.
Ένα πράγμα με προβληματίζει όμως, όχι για την πόλη, αλλά για αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ Αθηναίων-υπολοίπων. Υπάρχουν δυστυχώς άτομα που δεν σέβονται τον άλλο και του προσθέτουν κατευθείαν ταμπέλα. Ενδεικτικα αναφέρω το 'πρωτευουσιανος' προφερομενο με ειρωνικό ύφος, χωριάτης, μουρτζοβλαχος κ.λπ. Υπάρχει κάτι όμως που δεν συνειδητοποιούν πολλοί. Είτε είσαι από Αθήνα είτε Ήπειρο, είτε Κρήτη είτε Μακεδονία, δεν παύεις να είσαι Έλληνας. Όπερ και μεθερμηνευόμενον εστί έχεις κάποια χαρακτηριστικά που σε ξεχωρίζουν από άλλους λαούς, είτε περισσότερο είτε λιγότερο με βάση την εν Ελλάδι καταγωγή σου. Συνεπώς, αυτός ο τοπικιστικός ρατσισμός είναι άχρηστος και επικίνδυνος για την συνοχή της Ελλάδος.
Έχω ακούσει πολλά για τους Αθηναίους, όπως ότι εχουν μία αλαζονεία, λόγω κατοίκησης στην Αθήνα, μας θεωρούν όλους χωριάτες και τα συναφή. Αυτά τα θεωρώ αισχρά ψεύδη. Επίσης, δίχως να έχω ευτυχώς προσωπική εμπειρία, έχω ακούσει ότι έχουν χαρακτηριστεί οι κάτοικοι της συνορευουσας με τις ΠΓΔΜ και Βουλγαρία περιοχής ως 'Βούλγαροι', διότι οι γιαγιάδες και παππούδες μας μιλούν δευτερευόντως την σλαβομακεδονικη διάλεκτο, που μοιάζει με Βουλγαρικά αλλά δεν είναι. Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτό.
ΥΓ: δεν νομίζω να χρησιμοποιείται με υβριστική και υποτιμητική διάθεση, αλλά αυτό το 'επαρχιωτης', μου φαίνεται περίεργο. Μπορεί να φταίει το γεγονός ότι δεν το ακούω καθημερινά :-).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.