Jacob, στάσου μια στιγμή
Κι εγώ σε τμήμα ανθρωπιστικών επιστημών είμαι, αλλά όπως καταλαβαίνεις τα πράγματα για εμάς τους θεωρητικούς είναι δύσκολα... Δεν λέω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απορροφηθεί, ας πούμε, ένας φιλόλογος ή ένας κοινωνιολόγος κάπου, αλλά αυτό το "κάπου" είναι τελείως ασαφές. Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση σου με την τεχνολογία και με τους υπολογιστές, αλλά να ξέρεις ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ανήκουν στον δικό μας κλάδο είναι εντελώς "αναλφάβητοι" ψηφιακά. Η κοινωνία μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πληροφορία και στην τεχνολογία και πολύ φοβάμαι ότι κανένας δεν θα νοιαστεί για "την προσωπική ευτυχία", αν δεν μπορεί πρώτα να ζήσει αξιοπρεπώς.
Καλώς ή κακώς, οι ανθρωπιστικές επιστήμες πάντοτε ήταν κάτι σαν χόμπι. Ακόμη και η αρχαία Αθήνα, που τόσο πολύ τείνουμε να εξυμνούμε, ήταν μία κοινωνία που βασιζόταν στις τέχνες (αρχιτεκτονική, γλυπτική, κεραμική, γεωργικές/κτηνοτροφικές εργασίες, κλπ). Μπορεί εμείς να μελετάμε τα μνημεία στα πλαίσια των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά αυτά φτιάχτηκαν από τεχνίτες και όχι διαννούμενους της εποχής

Εκείνοι που μπορούσαν να "σπουδάζουν" τις ανθρωπιστικές επιστήμες, από την αρχαιότητα εως περίπου 300 χρόνια πριν το σήμερα, ήταν μόνο οι άνθρωποι της ελίτ. Ήταν πιο έξυπνοι από τους υπόλοιπους; Μάλλον όχι! Απλώς είχαν εξασφαλίσει τις βιοποριστικές τους ανάγκες.
Σήμερα είμαστε τυχεροί, που η εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική για το σύνολο του πληθυσμού και που επιστημονικοποιήθηκε η μελέτη της αρχαιότητας, της ιστορίας και της γραμματείας. Τα επαγγέλματα που προήλθαν από αυτή την επιστημονικοποίηση της γνώσης για το παρελθόν, όμως, πλέον έχουν οδηγηθεί σε έναν υπερκορεσμό. Γι'αυτό και οι φιλόλογοι ή οι αρχαιολόγοι/ιστορικοί καταλήγουν να κάνουν ιδιαίτερα με 4 ευρώ (κατάντια...

).
Μην αγχώνεσαι, όμως, καθώς αν εσύ ο ίδιος βάλεις πείσμα και καταφέρεις να πας πιο μακριά από την υπόλοιπη μάζα, τότε όλο και κάτι θα καταφέρεις. Αυτό, αν και εύκολο στην «θεωρία» (see what I did there?

), στην
πράξη αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. Η Ελλάδα των 2020s, πιθανότατα δεν θα σου δώσει την ευκαιρία να βιοποριστείς μέσω των ανθρωπιστικών επιστημών. Αν θέλεις να πας παραπέρα, κοίταξε να συνδυάσεις τη θεωρητική κατάρτιση με κάτι το πρακτικό. Ας πούμε, εφόσον σου αρέσει η αρχαιολογία (απ' ό,τι βλέπω), κοίταξε να τη συνδυάσεις με κάποια από τις θετικές επιστήμες, όπως είναι η γεωλογία ή η χημεία, ή με τις τεχνολογικές επιστήμες, όπως είναι η αρχιτεκτονική.
Η κοινωνία εξελίσσεται! Είναι αναγκαία η θεωρητική κατάρτιση, ώστε κάποιος να μάθει να χειρίζεται τη γλώσσα/τον λόγο, αλλά εξίσου αναγκαία είναι και η αριθμητική/τα μαθηματικά (για τα οποία δεν είδα να κάνεις λόγο xD). Περισσότερο αναγκαίο, όμως, είναι να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προς όφελός του. Να μην είναι δηλαδή τεχνολογικά/ψηφιακά αναλφάβητος, γιατί η κοινωνία πλέον κινείται σε ρυθμούς, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα.
(Έχω παρατηρήσει ότι τελευταία γράφω ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ σε κάθε post μου...
)