Παιδιά, πολλά από αυτά που είπατε παραπάνω πηγάζουν από μια μάστιγα του ελληνικού σχολείου, τη "βαθμοθηρία". Οι μαθητές πολλές φορές βρίσκονται σε τόσο μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους για να πάρουν τον καλύτερο βαθμό, που τελικά βγάζουν μάλλον κακία (βλ. κάποια posts παραπάνω) παρά ευγενή άμιλλα. Και το σχολείο έχει δημιουργήσει αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον επειδή και οι τελικές εξετάσεις απαιτούν αυτόν τον ανταγωνισμό.
Συμφωνώ πως ένας επιστήμονας θα πρέπει να γνωρίζει πώς να συνεργάζεται. Δυστυχώς, τα σχολεία μας δεν μας μαθαίνουν πώς να συνεργαζόμαστε καθώς σπάνια μας βάζουν να δουλεύουμε σε ομάδες, ώστε να μάθουμε να ακούμε τον άλλον και να συνδημιουργούμε.
Προσωπικά, νομίζω πως υπάρχουν τεσσάρων ειδών καλοί μαθητές:
1) Ο πραγματικά καλός μαθητής: συνήθως είναι low profile, είναι συνεπής στις εργασίες του, και δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον στο μάθημα, χωρίς να οργιάζει όταν σηκώνει το χέρι του. Δεν ρίχνει 10ωρα διαβάσματα αλλά καταφέρνει να γράφει πάντα πάνω από 17-18, μιας και είναι αρκετά έξυπνος για να το κάνει χωρίς κόπο.
2) Ο γλύφτης: συνήθως βάζει όλα τα μέσα που έχει για να ανεβάσει τους βαθμούς τους (γλύψιμο, τα κορίτσια μάλιστα μπορεί και να την πέφτουν στον καθηγητή (μου έχει τύχει...), ασύστολο πέταγμα στην τάξη κ.ά). Ακόμα και παρακάλια από γονείς (π.χ. στο δημοτικό μου είχε τύχει γονείς να επισκέπτονται το γραφείο του δασκάλου με λουλούδια για να τον καλοπιάσουν

). Πιστέψτε με....τα παρακάλια από γονείς μπορεί να συνεχίσουν ακόμα και στο πανεπιστήμιο, που πλέον καταντάει αρρωστημένο.
3) Ο φύτουλας: πρόκειται για τον μαθητή που ξέρει τα πάντα απ'έξω, παπαγαλίζει ασύστολα αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει παραπέρα σε πιο κριτική σκέψη. Αν ήταν δυνατόν, θα έλεγε μάθημα κάθε μέρα, κάθε ώρα. Επιζητεί το ξεκάθαρο 20. Δυστυχώς, οι φύτουλες συνήθως μεγαλώνουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που τους πιέζει να γίνουν άριστοι και αψεγάδιαστοι...Μου έχει τύχει γνωστός, να τον μαλώνουν επειδή έγραψε 19 και όχι 20...Έλεος.

4) Ο επιδειξίας: τα ξέρω όλα και υποκληθείτε σ' εμένα. Τρελένεται να λέει μάθημα, να σηκώνεται στον πίνακα...αλλά πολλές φορές έχει λυμένες τις ασκήσεις από τα λυσάρια ή από τα ιδιαίτερα που κάνει. Συνήθως στα διαγωνίσματα πατώνει.
Φυσικά οι 4 αυτοί χαρακτήρες δεν είναι απαραίτητα αυτόνομοι, αλλά εμφανίζονται και σε μίξεις μεταξύ τους.
Και κάτι ακόμα...Σύμφωνα με μαρτυρίες εκπαιδευτικών, όταν προχωράν σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες, όπως ομαδικές δουλειές, παρουσίαση με powerpoint, δημιουργία blog/wiki σχολείου, οι 3 τελευταίες κατηγορίες των "καλών μαθητών" συνήθως διαμαρτύρονται. Γιατί "χάνονται" μέσα στην ομάδα και δεν μπορούν να δείξουν πόσο καλά παπαγαλίζουν.
Μάλιστα, θυμάμαι μια κοπέλα που διαμαρτύρονταν όταν η φιλόλογος έκανε μάθημα στο εργαστήριο υπολογιστών (τους είχε βάλει σε ομάδες και τους έβαζε να ψάχνουν πληροφορίες και να τις συνθέτουν κριτικά, με απαγόρευση του copy-paste, με στόχο να φτιάξουν ένα powerpoint και ένα άρθρο). Η κοπέλα έλεγε "μην μας βάζετε στους υπολογιστές κυρία...."