H παιδεια και η κουλτουρα δε διδασκονται μονο στα θρανια.
Το κινητρο ειναι η γνωση και η διαθεση να ζεις παραλληλα με το να διαβαζεις- να μαθαινεις.
Η θεωρια παραλληλα με την πραξη! Πολλα παιδια παιρνουν ενα πτυχιο με αριστα μη γνωριζοντας τι θα πει κοσμος εξω απο τα γραφειο και τη σχολη τους, με διαβασμα μηχανικο κι αυτοματα, πιλοτικο που το μονο που χει καταφερει ειναι να αποβλακωσει το παιδι. Πολλοι ειναι αυτοι που χωρις πτυχια εκαναν σπουδαια επιτευγματα μονο με το μυαλο τους και με οσα ρουφηξαν απο την εμπειρια της ζωης. Πολλοι μορφωμενοι ειναι παραμορφωμενοι απο τα πτυχια και παθετικ απο τα βιβλια και πολλοι χωρις πτυχια ειναι να τους κοιτας ψηλα! ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ!
Η ορεξη για γνωση σου δινει την τροφη του να ζεις, χωρις τροφη δε ζεις κι αυτο δε γινεται απαραιτητα μεσα απο τα ββλια.
Ακομα κι ο κοσμος των τει- αει ετσι ακομψος σημερα δινει τρομερη τροφη για γνωση, για ζηλο, για κινητρο να θελησει ο φοιτητης να παλεψει για τον εαυτο του, μπορει οι συνθηκες να μην ειναι οι καλυτερες αλλα σιγουρα δεν ειναι χειροτερες(δες παιδια τριτοκοσμικων χωρων που οχι μονο δε φοιτουν αλλα δε ζουν, επιβιωνουν με νυχια και με δοντια)
Ποτε δε πρεπει να καυχιεται κανεις για τα πτυχια του(μονο εκει που επιβαλλεται σε δουλειες κι οπου τον προκαλουν ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ) αλλα να δινει εναυσμα προς τη γνωση, τη σπουδη μιας η περισσοτερων τεχνων.
Οσες φορες με αποκαλεσαν μορφωμενη, γελασα ή αλλαξα κουβεντα, ποτε δε θαμαι αρκετα, ποτε δε θα μαι σιγουρη για την κουλτουρα μου και την παιδεια μου προτου ζησω κι οσα θα πω θα ειναι βγαλμενα απο οσα εχω ζησει και δει κι οχι οσα εχω διδαχτει μονο στα αμφιθεατρα. γιαμενα πρωτα η ζωη μετα ολα τα υπολοιπα!!
Ειναι κριμα να κατακρινονται τα αει και τα τει και να γενικευεται το κακο- ενω υπαρχει!!!- εφοσον υπαρχουν εξαιρετικα αξιολογοι καθηγητες- εκπαιδευτικοι που δινουν τροφες στα παιδια, κινητρα, αγαπη και τους μαθαινουν να ειναι σωστοι ανθρωποι κι αξιοπρεπεις.
Αλλοιμονο αν εγω σα δασκαλα δε νιωσω μανα πολλες φορες καθως επισης ψυχολογος και παιδαγωγος.
θελω να μοιραστω μαζι σας κατι- εκθεση ενος μαθητη 14 ετων με θεμα'' ο ρολος της γυναικας στην κοινωνια σημερα''
αφου εγραφε πραματα ασυναρτητα χωρις συνοχη , δε μιλησε για τη γυναικα σημερα και τους πολλαπλους ρολους της οπως αναμενοταν,στο τελος ειπε το εξης- οι γυναικες που σημερα δε δουλευουν πουλανε λουλουδια, κλεβουν λεφτα και παιρνουν ναρκωτικα-
Αν παρεις μονο το ρολο του εκπαιδευτικου εδω θα του υποσημειωσεις πως εκανε λαθος κι εγραψε για μεμονομενες περιπτωσεις και βγηκε εκτος.
αν εισαι ΚΑΙ ανθρωπος και σε νοιαζει θα τον πιασεις ιδιαιτερως και θα τον ρωτησεις γιατι το γραψε.
αν συνεχιστει θα μιλησεις με τους γονεις.
πρεπει να νοιαζεσαι κι εκει να στοχευουμε ολοι μας, σε ανθρωπους που μας νοιαζονται και ειμαι σιγουρη υπαρχουν τετοιοι διδασκοντες που νοιαζονται, ας τους δωσουμε ενα χερακι, ανθρωποι ειναι κι αυτοι και τους φοιτητες πολλες φορες τους φοβουνται..ειναι ανθρωποι οχι θεοι! ειναι θυματα του συστηματος οχι το συστημα!κι εμεις να νοιαζομαστε, να που βρισκεται κι αλλη γνωση!
μεσα απο εναν δασκαλο-ανθρωπο παραλληλα με συνεχη τριβη με τη ζωη μπορεις να ρουφηξεις πολλη μορφωση, γνωση, παιδεια, κουλτουρα, δηλαδη τα παντα!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.