Το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού

Alexandros28

Δραστήριο μέλος

Ο Alexandros28 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 620 μηνύματα.
Καληπέρα σας, γραφώ εδω για να μην ανοίξω άσκοπα καινούριο thread. Ελπίζω να μην θεωρηθεί off-topic.
Εχω αρχίσει την ύλη της Γ Λυκείου απο τον Μάιο, μέχρι τώρα έχω βγάλει πολύ ικανοποιητικό μέρος της ύλης, έχοντας εμβαθύνει πολύ. Πορεύομαι με εξαιρετικούς καθηγητές (καμία σχέση με τους εργαζόμενους των 600ε γνωστής φροντιστηριακής αλυσίδας), οι οποίοι συνέχεια μου λένε ότι τα παω εξαιρετικά. Δέχομαι συνέχεια κοπλιμέντα για τις επιδόσεις μου από συμμαθητές εντός και εκτός σχολείου. Παρ'όλα αυτά, προσωπικά στοχεύω το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, αφενός γιατί λατρεύω το λειτούργημα του μηχανικού και αφετέρου διότι έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στη Κλασσική Μηχανική. Στρέφομαι προς τη σωστή κατεύθυνση; Τα δεδομένα στην Ελλάδα είναι ικανοποιητικά, ή έστω αξίζει μια στροφή στο εξωτερικό; Δεν επιθυμώ να αφιερώσω τόσο χρόνο/χρήμα/ενέργεια για να καταλήξω άνεργος, και ας μου αρέσει το αντικείμενο.

ΥΓ. Επίσης, θεωρώ το συγκεκριμένο τμήμα εξαιρετικό deal λόγω της μεγάλης πτώσης της βάσης, ενώ το επίπεδο σπουδών έχει παραμείνει σταθερό (ελπίζω).

Οποιαδήποτε άποψη ή συμβουλή είναι παραπάνω από θεμιτή, ειδικά απο πτυχιούχους.
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,877 μηνύματα.
@Alexandros28 Κάπου, κάποτε, σε αυτό το φόρουμ, έγραψα ένα ενδελεχές ποστ για το τι συνάντησα στη σχολή ως τελειόφοιτος. Αν δεν βαριέσαι ψάξτο να πάρεις μια γεύση.

Αρχικά δεν θεωρώ ότι είναι λειτούργημα, αλλά ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα. Λειτούργημα με όλη τη σημασία της λέξης, κάνουν ο σκουπιδιάρης και μερικοί γιατροί και κυρίως νοσηλευτές.

Όσον αφορά την κλασσική μηχανική, ναι, σε αυτό τον τομέα σίγουρα θα σου ανοίξει τα μυαλά. Όπως επίσης και ένα δυνατό υπόβαθρο μαθηματικών. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με σωματιδιακή φυσική, και αυτά τα "άχαρα" μαθήματα των πρώτων ετών αποδείχθηκαν τα πιο αξιόλογα στην ευρύτερη αντίληψή μου περί φυσικών επιστημών και το πώς να τα προσεγγίσω.
Τα υπόλοιπα όσο περνούσαν τα έτη, αν και αρκετά ενδιαφέροντα, ειδικά του τομέα (Γεωτεχνικός), μου χρησίμευσαν ελάχιστα έως καθόλου.
Εξαρτάται και με τι θα ασχοληθείς βέβαια. Στην Ελλάδα πλέον ψόφια πράγματα στο μελετητικό κομμάτι, οπότε δεν μπορείς να εξασκήσεις ιδιαίτερα τα σκιλςς που απέκτησες στη σχολή με αποτέλεσμα να ατροφούν.
Έγινα όμως πολύ καλός νομικός στη δουλειά:lol:

Ένα άλλο ΠΟΛΥ αρνητικό της σχολής, είναι ότι δεν έχεις καμία επαφή με την πράξη. Και δεν εννοώ δουλειά σε εταιρίες και μαλακίες, αλλά έστω μια εικόνα μια φωτό ρε αδερφέ, να δω πώς είναι αυτό που υπολογίζω "στο χαρτί".

Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου που έφυγαν εξωτερικό την παλεύουν. Δεν είναι οι γαμαω του σύμπαντος, αλλά είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση.
Ελλάδα γνωρίζω μόνο 2 περιπτώσεις της γενιάς μου που την πάλεψαν με μια κάποια αξιοπρέπεια (μετά από 1000+2 τρικυμιες και απογοητεύσεις): Εμένα και άλλο ένα παλικάρι μια δεκαετία μεγαλύτερο.
Οι υπόλοιποι όχι ότι έμειναν απαραίτητα άνεργοι, αλλά βγάζουν ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ για τη δουλειά που ρίχνουν και το άσχημο εργασιακό περιβάλλον που ανέχονται. Και μιλάμε για δουλειά, όχι αστεία.
Θα χαρακτήριζα τις εργασιακές συνθήκες 3-4/10. Αν δεν έχεις μπάρμπα στο επάγγελμα θα δυσκολευτείς πολύ.

Όσον αφορά τη σχολή τώρα, με τα 1000 ΕΜΠ. Δύσκολη, αλλά καμία σχέση με το τριμπούρδελο που λέγεται ΑΠΘ.
Το επίπεδο (της σχολής) έχει πέσει. Σκέψου ήμουν από τους τελευταίους που πήραν δίπλωμα με 60 μαθήματα, πλέον είναι γύρω στα 54. Οι καθηγητές οι καλοί συνταξιοδοτήθηκαν και δεν ανανεώθηκαν λόγω περικοπών.
Με όλα τα προβλήματά του, το ΕΜΠ θαρρώ πως είναι πιο μπροστά.
Σε οποιοδήποτε από τα δύο παραπάνω τμήματα βέβαια θα μάθεις, απλά λέω σε πιο θα σου βγει λιγότερο η πίστη.

Περίμενε και τον tommy να σου δώσει πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για ΕΜΠ και για εξωτερικό, όταν με το καλό το δει.
Καλή επιτυχία προς το παρόν στη μελέτη σου μαν!:studying::beer:
 

KonstantinosNew

Νεοφερμένος

Ο KonstantinosNew αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 36 μηνύματα.
Θα πω και εγώ την γνώμη μου. Θα προσπαθήσω να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται.

Γράφω από Πεκίνο, τελείωσα ΗΜΜΥ ΕΜΠ και εχω δουλέψει 6 μήνες Ολλανδία, 2 χρόνια Καναδά, 2 χρόνια Γερμανία και τώρα ήδη 3 μήνες Κίνα (πιστεύω θα κλείσω μία διετία στην Κίνα πριν γυρίσω Ελλάδα).

Γενικά οι Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ, είναι από τις καλύτερες σχολές. Νομίζω στο civil engineering σε παγκόσμια κλίμακα το ΕΜΠ είναι στην 37 θέση (topuniversities.com) που είναι υπερβολικά κορυφαία επίδοση για τα Ελληνικά δεδομένα. Και σίγουρα θα ευχαριστηθείς κλασσική μηχανική.

Από εκεί και πέρα αφότου αποφοιτήσεις αν μείνεις Ελλάδα τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα. Αν δεν έχεις κάποιον μεγαλύτερο συγγενή στο αντικείμενο να σε βάλει στα κόλπα, τότε ξεκινώντας από το μηδέν θα πρέπει εσύ να δικτυωθείς (κυρίως με άλλα τεχνικά γραφεία, πολιτικούς, δημάρχους κτλ). Το πόσο καλά θα τα πας εξαρτάται από το πόσο καλά ξέρεις να δικτυώνεσαι, όχι από το πόσο καλά ξέρεις το αντικείμενο.

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά και υπάρχουν δύο τάσεις. Πρώτα το κλασσικό civil engineering ή structural engineering. Σε αυτόν τον τομέα είναι κυριολεκτικά "αμαρτία" να ασχοληθείς από μαθηματικής άποψης με κάτι πέρα από πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Παντού στο εξωτερικό αυτοί οι αγγλικοί όροι που ανέφερα αφορούν επίπεδο ΤΕΙ. Οι μισθοί είναι λίγο έως μέτρια παραπάνω από Ελλάδα, αλλά προσωπικά δεν έχω καταλάβει αν είναι καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση να χτίσει κάποιος πολιτικός μηχανικός καριέρα στην δύση, σε κάποια αραβική χώρα ή στην άπω ανατολή. Επίσης νομίζω είναι κλειστό επάγγελμα, χρειάζεσαι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος κτλ.

Όμως από το Πολυτεχνείο αποκτιέται πολύ γερή βάση Μαθηματικών και ένα απόφοιτος που τα έχει καταλάβει καλά τα μαθηματικά, του αρέσουν και είναι all about technology (linux etc.) μπορεί να εστιάσει στην δεύτερη τάση που είναι data science, data engineering, applied mathematics, data analytics, quantitative analytics, mathematical analytics, statistics, AI etc. Είναι ένας τομέας τελείως ανοιχτός, δεν χρειάζεσαι άδειες και σαν υπάλληλος ο μισθός μπορεί να φτάσει και 200.000 ευρώ ετησίως στην Ευρώπη.

Εγώ αν ήμουν Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ θα έψαχνα τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του πλανήτη, τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές (σπιτιών, κτιρίων κτλ) και τους δημάρχους - νομάρχες των μεγαλύτερων πόλεων, θα αναλάμβανα ένα στατιστικό αρχικό και σχετικά απλό πρότζεκτ σαν εξωτερικός συνεργάτης - εταιρεία και θα προσπαθούσα να δω σε αυτόν τον τομέα τι challenging domains υπάρχουν. Πχ σε ασφαλιστικές σπιτιών σε ποιο σημείο βρίσκεται η πρόβλεψη των "claims"; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Μπορούν τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα να προβλέψουν σε ικανοποιητικό βαθμό ποιοί ιδιοκτήτες σπιτιών θα κάνουν claim τους επόμενους 6 μήνες; Ή δεν χρειάζεται νευρωνικό δίκτυο γιατί η πρόβλεψη είναι σχετικά απλή με κυριολεκτικά κλασσική μηχανική; Ή γιατί ένας Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ να μην μελετήσει οι 10 μεγαλύτερες κατασκευαστικές στον πλανήτη πως έχουν τεχνολογικά εκσυγχρονιστεί και να μην προτείνει σε μια μεγάλη Ελληνική κατασκευαστική να αναλάβει αυτός αυτόν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό; Από ένα σημείο και πέρα αν φτιάξεις το δίκτυο και τις διασυνδέσεις σου στο εξωτερικό μπορείς να δουλεύεις από Ελλάδα.

Καλή επιτυχία στις πανελλήνιες σε ότι και να διαλέξεις.

Μια σημείωση, ολα τα παραπάνω τα έγραψα όντας απόφοιτος ΗΜΜΥ ΕΜΠ, όχι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, οπότε οι απόψεις μου ενδέχεται να μην είναι ούτε αντικειμενικές, ούτε βάσιμες.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Tommy_civil

Νεοφερμένος

Ο Tommy_civil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών και Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 43 μηνύματα.
Γειά σου Αλέξανδρε, και σ'ευχαριστώ @Λένω για τη πάσα που μου δίνεις και την ευκαιρία να παραθέσω την άποψή μου.

Γενικώς, θα συμφωνήσω με τον Ryuzaki (εξ'αλλου ειναι διαπιστωμένο πολλάκις οτι μοιραζόμαστε πολλές κοινές απόψεις επι του θέματος).
Πράγματι, ο χαρακτηρισμός "λειτούργημα" ή "επάγγελμα" αφορά για μένα καθαρά τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζει κάποιος, κατα πόσο το κάνει για να βελτιώσει την ανθρωπότητα, κατα πόσο το κάνει κερδοσκοπικά κλπ. Όλα τα επαγγέλματα, εν δυνάμει, μπορούν να χαρακτηριστούν λειτουργήματα αν τα ασκήσεις με αντίστοιχο τρόπο. Μπορείς να επισκευάζεις PC χωρίς αμοιβή για φτωχούς ανθρώπους - λειτούργημα είναι κ αυτό. Αντιθέτως, ο "σφάχτης" γιατρός που χωρίς λόγο παρασύρει κάποιον σε επέμβαση προκειμένου να πάρει το παχύ φακελάκι, επ'ουδενί δεν επιτελεί λειτούργημα. Οπότε, προσπάθησε να μη "συγχέεις" τις εννοιες αυτές μέσα σου τοποθετώντας το μηχανηλίκι ως λειτουργημα ενώ τα υπόλοιοπα επαγγέλματα οχι. Είναι κατι που χαρακτηρίζει ξεκάθαρα ΕΣΕΝΑ, σαν χαρακτήρα. Οχι το επάγγελμα.

Το Πολυτεχνείο γενικώς αποτελεί μια εξαιρετική βάση για να χτίσεις τρόπο σκέψης, να οξύνεις το νου, να βάλεις το μυαλό σου στη διαδικασία να σκέφτεται και μάλιστα με τον σωστό τρόπο. Οι σχολές είναι δύσκολες, ιδίως αν αποφασίσεις να ασχοληθείς σοβαρά, και καταλαβαίνεις πως ετσι θα έχεις το καλύτερο brain workout. Αυτό είναι κατι που δεν πρόκειται να στο "κλέψει" κανείς. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατα πόσο αυτό θα σε βοηθήσει στη ζωή σου, πρακτικά. Και εδώ η υπόθεση σηκώνει πολλή κουβέντα.

Νομίζω πως είναι πλέον τετριμμένο να σου πούμε πως τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι καλά οσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα - σίγουρα το ακούς συνεχώς. Προσωπικά, θα προσθέσω οτι οσο περισσότερα ακαδημαϊκά "εφόδια" έχεις, τόσο χειρότερο value for money θα πετυχαίνεις. Είναι μια αγορά η οποία δεν ευνοεί τους "τυπικά καλούς", και ο λόγος είναι πως δεν έχει το υπόβαθρο να το κανει. Είναι σε πρωτόγονο επίπεδο τα πράγματα συγκριτικά με αλλες αγορές, οποτε καταλαβαίνεις πως αυτό έχει διαμορφώσει αντίστοιχες νοοτροπίες αντιμετώπισης των "σπουδαγμένων".
Σ'αυτό το σημείο να προσθέσω πως ειδικά για το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, επειδή είναι απο τη φύση του τεχνικό, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα στη πράξη: είναι ενα επάγγελμα που η εμπειρία παίζει τεράστιο ρόλο, και ταυτόχρονα θα πρέπει να ασχολείσαι με πολλούς "πρακτικούς" οι οποίοι οχι μόνο δεν θα δίνουν σημασία στις σπουδές σου αλλα θα τις σνομπάρουν κιόλας, αφού εκείνοι "ξέρουν πράγματα που εσύ δεν ξέρεις γιατί δεν μπορούν να σου τα μαθουν τα βιβλία". Και απο τη δική τους οπτική γωνία, έχουν δίκιο: το επάγγελμα είναι τεχνικό. Χρειάζεται να μείνεις σε αρκετά πιο "γραφειάδικα" sections προκειμένου να εκμεταλλευτείς τις θεωρητικές γνώσεις όπως αξίζει.
Στην Ελλάδα λοιπόν, θεωρώ δεδομένο πως το value for money ενός μηχανικού είναι ΚΑΚΟ. Όχι απλά χαμηλό, αλλα ΚΑΚΟ. Δεν έχω κανεναν συμφοιτητή που να έμεινε στην Ελλάδα και να διέπρεψε, ωστε να πεις πως άξιζαν τον κόπο οι σπουδές. Όλοι κυμαίνονται απο άνεργοι έως 1000 ευρώ ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δικό τους γραφείο (απασχολούμενοι κυρίως με τακτοποιήσεις αυθεραίτων), ενώ όσοι δουλεύουν σε τεχνικές εταιρίες (με ο,τι αυτό συνεπάγεται απο συνθήκες δουλειάς, ωράρια, σταθερότητα κλπ) δεν αμοίβονται και πολύ παραπάνω - αν είναι τυχεροί και δικτυωμένοι και βρούν καλή δουλειά σε καλή εταιρία.
Αντιθέτως, εχω παρα πολλούς φίλους, γνωστούς και συμμαθητές απο το σχολείο οι οποίοι μισθολογικά κυμαίνονται στο ίδιο μήκος κύματος (πολλές φορές και υψηλότερο) χωρίς να το πληρώνουν τόσο ακριβά το "τίμημα" - δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα επαγγέλματα γιατι θα πυροδοτήσουμε νέους κύκλους συζητήσεων και δεν πρέπει. Με λίγα λόγια κουράστηκαν πολύ λιγότερο στο σχολείο, κουράστηκαν πολύ λιγότερο στη τριτοβάθμια εκπαίδευση (αν σπούδασαν..), κουράζονται πολύ λιγότερο στη δουλειά τους και εν τέλει αμοίβονται το ίδιο ή και περισσότερο απο τους μηχανικούς.
Τα συμπεράσματα είναι δικά σου.

Καθαρά επαγγελματικά λοιπόν, για τα ελληνικά δεδομένα, το επάγγελμα του μηχανικού είναι μη αποδοτικό εως και μη βιώσιμο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να σε αποτρέψει αν είναι κατι που το αγαπάς τόσο πολύ, που το έχεις μεράκι κλπ. Τα προηγούμενα (η αγάπη και το μεράκι) είναι μακράν τα πιο σημαντικά συστατικά που θα πρέπει να βαρύνουν την επιλογή σου. Σου παρέθεσα όμως τη πραγματικότητα, όπως τη βιώνω εγώ, για να τη γνωρίζεις και να αποφασίσεις μόνος σου.

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, κυρίως λόγω πληθώρας επιλογών. Πάλι ο κατασκευαστικός κλάδος (construction) δεν θα είναι value for money: θα δουλεύεις τρελά ωράρια με υπερβολικό άγχος και πίεση, σε δύσκολες συνθήκες (καιρικές, σκόνη, βρωμιά κλπ) αλλα τουλάχιστον θα αμοίβεσαι ικανοποιητικά. Αν όμως επιλέξεις άλλους τομείς, πολλούς απο τους οποίους ανέφερε στο προηγούμενο μήνυμα ο φίλος Κωνσταντίνος, τότε θα μπορέσεις να κινείσαι σε πιο επιστημονικά χωράφια και να κάνεις καλύτερη απόσβεση τον κόπων σου ως μαθητής και φοιτητής.

Το καλό είναι πως υπάρχουν πολλές επιλογές, το φάσμα είναι ιδιαίτερα ευρύ. Γι'αυτό και ξεκίνησα το μήνυμά μου λέγοντας πως οι πολυτεχνικές σπουδές αποτελούν μια πολύ καλή ΒΑΣΗ.

Ο γενικός κανόνας είναι πως ο,τι κ αν επιλέξεις, αν το εχεις μεράκι και ασχοληθείς σοβαρά και γίνεις ο καλύτερος (οχι απλώς καλός, αλλα ο καλύτερος), τότε η επιτυχία θα έρθει. Μικρή σημασία εχει αν αυτό θα είναι civil ή mechanical engineering ή Ιατρική ή Νομική. Ας είναι ο,τι σου κάνει πραγματικό κλικ.

Πάντως, αν ο σκοπός σου είναι να μείνεις στην Ελλάδα, σε προειδοποιώ να προετοιμαστείς για αυτό το αίσθημα πως "οι κόποι δεν βλέπω να ανταμοίβονται". Και δεν θα φταις εσύ, θα φταίει το περιβάλλον μεσα στο οποίο ζεις.
Αν έρθει ενας Κενυάτης χορευτής παραδοσιακών χορών της Κενυας να χορέψει ζειμπέκικο σε μπουζουξίδικο της παραλιακής, ολοι θα βαλουν τα γέλια και θα τον χλευάσουν. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακός χορευτής, απλά βρίσκεται σε λάθος περιβάλλον.

Τέλος, τοσο το ΕΜΠ οσο και το ΑΠΘ αλλα και τα περιφερειακά τμήματα είναι υπερ ικανοποιητικά ως επίπεδο. Σϊγουρα με τη ραγδαία πτώση των βάσεων εχει πέσει αρκετά το επίπεδο (δε γίνεται να εμεινε το ίδιο!), αλλα αν θέλεις πραγματικά να πάρεις γνώση, θα πάρεις άφθονη. Εσύ είσαι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Κοίταξε να το παίξεις έξυπνα.
 

thecrazycretan

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο thecrazycretan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών, Φοιτητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Κρήτης και μας γράφει απο Ηράκλειο (Κρήτη). Έχει γράψει 188 μηνύματα.
Έχει μέλλον το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού;
Ή μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες που σιγά σιγά φτιάχνουν υποδομές στυλ Κίνα, Κατάρ, Τουρκία, Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα κλπ ;
 

ρενακι 13

Νεοφερμένος

Η ρένα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθήτρια Β' ΕΠΑΛ και μας γράφει απο Πάτμος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 112 μηνύματα.
Έχει μέλλον το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού;
Ή μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες που σιγά σιγά φτιάχνουν υποδομές στυλ Κίνα, Κατάρ, Τουρκία, Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα κλπ ;
δεν ξερω να σου απαντησω,αλλα καπου κανεις λαθος,μονο τριτοκοσμικες δεν λες την κινα το καταρ,την τουρκια και τα ηνωμενα αραβικα εμιρατα,ειδικα την τελευταια χωρα δλδ που το ειδες το τριτοκοσμικο καλε;γεματη νεα κτιρια ειναι,απιστευτης αρχιτεκτονικης,ομως παρολα αυτα δεν εχω ασχοληθει με το επαγγελμα που σ ενδιαφερει,θα σου προτεινα να ξεκινησεις ταξιδια να δεις αλλες χωρες και να καταλαβεις τι παιζει σαν αρχη...καλη επιτυχια!
 

anastasia papa

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η anastasia papa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 300 μηνύματα.
Τι ειναι οι πολιτικοι μηχανικοι τιποτα διανοουμενοι????Παιρνουν εκει ενα μολυβι και τραβανε γραμμες.Μπογιατζιδες πολυτελειας.(Κων/νος Κατακουζινος) :) :) :laugh:
 

γιαννης_00

Επιφανές μέλος

Ο γιαννης_00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, Μαθητής Α' γυμνασίου και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 9,388 μηνύματα.
Τι ειναι οι πολιτικοι μηχανικοι τιποτα διανοουμενοι????Παιρνουν εκει ενα μολυβι και τραβανε γραμμες.Μπογιατζιδες πολυτελειας.(Κων/νος Κατακουζινος) :) :) :laugh:
Οχι ρε αναστασια αυτο που περιγραφεις ειναι ο αρχιτεκτονας ,ειναι του καλλιτεχνικού της οικοδομης.
Ο πολιτικος μηχανικος ειναι μπετατζης, γιαπι ,πυλοφορι ,μυστρι και εξουσια.

 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,062 μηνύματα.
Έχει μέλλον το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού;
Ή μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες που σιγά σιγά φτιάχνουν υποδομές στυλ Κίνα, Κατάρ, Τουρκία, Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα κλπ ;

Τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα είναι τριτοκοσμικά ;
1625480174826.png


Στην μηχανική να ξέρεις οτι όσα θεωρούνται αυτονόητα από τον μέσο άνθρωπο, είναι αντικείμενα ολόκληρης μελέτης. Όταν σχεδιάζεις και υλοποιείς ένα έργο, ή ένα σύστημα, τα πράγματα δεν είναι απλά. Τα μαθηματικά και η φυσική σου παρέχουν το θεωρητικό υπόβαθρο για το τι χρειάζεσαι στην εκάστοτε περίπτωση. Το πως θα το πετύχεις στην πράξη όμως...αυτό είναι καθαρά κομμάτι της μηχανικής.

Πάντως σαν επάγγελμα σίγουρα δεν είναι νεκρό. Ίσα ίσα, θεωρώ οτι τα επόμενα χρόνια θα δει εξελίξεις στις μεθόδους του, λόγω των λεγόμενων "έξυπνων" κτιρίων. Θεωρώ πως αναπόφευκτα θα χρειαστούν και "έξυπνες" δομές ;) . Αλλά προφανώς δεν χρειάζεσαι σε όλα τα έργα ότι έμαθες στην σχολή. Εξαρτάται απο τις ανάγκες του εκάστοτε έργου αυτό.
 

γιαννης_00

Επιφανές μέλος

Ο γιαννης_00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, Μαθητής Α' γυμνασίου και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 9,388 μηνύματα.
Τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα είναι τριτοκοσμικά ;
View attachment 83046

Στην μηχανική να ξέρεις οτι όσα θεωρούνται αυτονόητα από τον μέσο άνθρωπο, είναι αντικείμενα ολόκληρης μελέτης.
Όταν σχεδιάζεις και υλοποιείς ένα έργο, ή ένα σύστημα, τα πράγματα δεν είναι απλά. Τα μαθηματικά και η φυσική σου παρέχουν το θεωρητικό υπόβαθρο για το τι χρειάζεσαι στην εκάστοτε περίπτωση. Το πως θα το πετύχεις στην πράξη όμως...αυτό είναι καθαρά κομμάτι της μηχανικής.

Προκειτε για θαυματα της ανθρωπινης μηχανικης πραγματι.
Ειναι ομως και εκτρωματα κατα της ανθρωπινης υπαρξης . Ποσα lantoz πρεπει να παιρνεις για αν ζησεις εκει?
Κατι ιταλακια φιλοι μου ελεγαν οτι πηγαιναν να βγουν απο το ξενοδοχειο και στην εξω πορτα τους κοβοταν η αναπνοη απο την ζεστη και επιστροφη παλι μεσα.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,062 μηνύματα.
Προκειτε για θαυματα της ανθρωπινης μηχανικης πραγματι.
Ειναι ομως και εκτρωματα κατα της ανθρωπινης υπαρξης . Ποσα lantoz πρεπει να παιρνεις για αν ζησεις εκει?
Κατι ιταλακια φιλοι μου ελεγαν οτι πηγαιναν να βγουν απο το ξενοδοχειο και στην εξω πορτα τους κοβοταν η αναπνοη απο την ζεστη και επιστροφη παλι μεσα.

Οι οποίες συνθήκες δεν είναι προβληματικές μόνο τους ανθρώπους αλλά και για τα υλικά των κατασκευών.Για αυτά τα θέματα όμως υπάρχουν λύσεις. Τώρα οι άνθρωποι πως την παλεύουν...δεν το γνωρίζω.
 

globglogabgalab

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Αποστολία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθήτρια Γ' γυμνασίου. Έχει γράψει 152 μηνύματα.
Εμένα ο φίλος μου έχει 2 γονείς πολιτικούς μηχανικούς και έχουν και οι δύο δουλειά και βγάζουν μπόλικα λεφτά. Τώρα τι να σου πω.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Σε επίπεδο ζωής τα ΗΑΕ δεν αξίζουν. Το θαύμα είναι μόνο για την φωτογραφία. Ναι βλέπουμε μια "τεχνητή" πόλη αλλά δεν είναι πόλη με την κλασική έννοια. Δεν υπάρχουν χωριά, δεν υπάρχουν προάστια. Δεν υπάρχουν φυσικές εναλλαγές στο τοπίο καθώς η εικόνα αυτή είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Πριν την ανθρώπινη παρέμβαση ήταν ένα σεληνιακό τοπίο με κάτι φοίνικες διασκορπισμένους μέσα σε έρημο από άμμο. Οπότε ας σκεφτούμε πόση ηλεκτρική ενέργεια δαπανάται στο όνομα της "δροσιάς" μέσα σε μια έρημο που χτίστηκε με γυάλινους και ατσάλινους πύργους. Γι' αυτό και όσοι πάνε εκεί, πάνε μόνο για τα χρήματα καθώς οι μισθοί που δίνουν είναι "καθαροί" χωρίς φορολόγηση (οπότε και απουσιάζει η ασφαλιστική εισφορά για την σύνταξη). Η παιδεία και η υγεία είναι ιδιωτική με αποτέλεσμα ο μήνας να βγαίνει οριακά καλά από άποψη βιοπορισμού.
 

anastasia papa

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η anastasia papa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 300 μηνύματα.
Οχι ρε αναστασια αυτο που περιγραφεις ειναι ο αρχιτεκτονας ,ειναι του καλλιτεχνικού της οικοδομης.
Ο πολιτικος μηχανικος ειναι μπετατζης, γιαπι ,πυλοφορι ,μυστρι και εξουσια.

ναι εχεις δικιο αρχιτεκτονας ηταν ο χρανιωτης στο συγκεκριμενο επεισοδιο :)
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Οχι ρε αναστασια αυτο που περιγραφεις ειναι ο αρχιτεκτονας ,ειναι του καλλιτεχνικού της οικοδομης.
Ο πολιτικος μηχανικος ειναι μπετατζης, γιαπι ,πυλοφορι ,μυστρι και εξουσια.

στην πραξη νομιζω κανουν την ιδια δουλεια απλα ο αρχιτεκτονας μπορει να υπογραφει για δημοσια εργα,κατι τετοιο μου ειχε πει πιο παλια καποιος.Αλλα και ο πολιτικος μηχανικος μπορει να κανει την ιδια δουλεια απλα βαζει στο τελος υπογραφει καποιος αρχιτεκτονας που συνεργαζεται.
 

nickd6776

Νεοφερμένος

Ο nickd6776 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 28 μηνύματα.
1. Στην κατάταξη της Σαγκάης (Shanghai Ranking) του 2021, στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΕΜΠ είναι 4ο στην παγκόσμια κατάταξη στο συγκεκριμένο αντικείμενο και 2ο στην Ευρώπη.


2. Καμμία σχέση το αντικείμενο του Αρχιτέκτονα με αυτό του Πολ Μηχανικού.

3. Θεώρησε οτι το αντικείμενο είναι μια μεγάλη πλατφόρμα -βάση απο την οποία μπορείς να κάνεις πολλά και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα. Η ταύτιση του ΠΜ με γιαπιά και μπετά είναι λογική της 10ετίας του 60. (πχ ενας συναδελφος μου Πολ Μηχ εργαζεται στην Ευρωπαικη Τραπεζα Επενδυσεων)

4. Πράγματι το θεωρητικό υπόβαθρο δεν αρκεί για να καλύψει πολλά τεχνικά ζητήματα της καθημερινότητας ενός Εργου, αυτό βέβαια συμβαίνει λίγο ως πολύ με όλες τις ειδικότητες. Αυτά μαθαίνοντα στην πράξη.

5. Πράγματι επίσης, η αγορά εργασίας δεν ήταν αυτή που ήταν πριν λίγα χρόνια όπου δικαίως η ζήτηση ήταν μεγάλη γι αυτό εξ άλλου η βάση στην σχολή ήταν πάνω απο 19000 μόρια. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια.

6. Αν έχεις έφεση στο αντικείμενο προχώρα και αν είσαι καλός θα βρείς θέση στον ήλιο.

7. Οι σπουδές και γενικά οι ακαδημαικοι τίτλοι έχουν πολύ λιγότεροι σημασία απο το πακέτο δεξιοτητων και το προφίλ που έχεις ως άνθρωπος. Ειμαι διευθυντικό στέλεχος σε ετερεία πολλά χρόνια και βλέπω κάποιους απόφοιτους πχ του ΕΜΠ να μην είναι ικανοί και αξιόπιστοι . Μάλιστα πρόσφατα πρότεινα για την θέση προισταμένου ένα μηχανολόγο απο τα ΤΕΙ γιατι είναι αστέρι, παίρνει πρωτοβουλίες , έχει ευελιξία, λύνει προβλήματα, συνεργάζεται άριστα, έχει άριστο χαρακτήρα και όχι κάποιους άλλους που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να πάρουν πρωτοβουλίες και επιπλέον δημιουργουν και προβλήματα απο εγωισμούς, ολιγωρία, ευθυνοφοβία κλπ κι ας έχουν και διδακτορικά. Τον προισταμενο η τον εργοδοτη τον ενδιαφερει το αποτελεσμα το βιογραφικο μπορει να αφορα μονο την πρωτη επαφη.

8. Τον γιό μου πρόπερσυ τον προέτρεψα να δηλώσει κάποια σχολή Ηλεκτρολόγου Μηχ (οχι του ΕΜΠ, δεν εμπαινε) παρά Πολ Μηχανικός που έμπαινε γιατι θεωρώ οτι είναι μια τεράστια πλατφορμα με πολλές εφαρμογές παρότι εμπαινε Πολ Μηχ που εξ αλλου δεν του αρεσε και τοσο, αλλα το θέμα είναι τι σου αρεσει εσενα . Μην επιλεξεις κατι που δεν σου αρεσει με κριτηριο με την σημερινη κατασταση η την φημη του Ιδρυματος γιατι στις δεκαετιες που θα ακολουθησουν κανεις δεν ξερει πως θα ειναι τα πραγματα.
Ο πιο πετυχημενος συμμαθητης μου τελειωσε καποια χαμηλοβαθμη επαρχιακη σχολη που βγαζει λογιστες και ειναι τωρα εισαγωγεας υλικων με κυρος και ονομα στην αγορα.
 

thomesama

Νεοφερμένος

Ο thomesama αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
εγω θα ελεγα αν δεν εχεις στρωμενη δουλεια, παρα πολλα λεφτα και δικο σου αυτοκινητο και υγεια μην σπουδασεις πολ.μηχ. και αν τα ικανοποιεις ολα τα προηγουμενα μην σπουδασεις σε ενα επαρχιακο πολυτεχνειο.

καλως-κακως ζουμε στο καπιταλισμο,για να τελειωσεις και να ασκησεις το επαγγελμα του πολ.μηχανικου στην ελλαδα χρειαζεσαι κατ'ελαχιστον 132.100 ευρω!!

το επαγγελμα του μηχανικου πλεον εχει κλεισει με την καταργηση των ελαχιστων νομιμων αμοιβων... προσληψεις δεν γινονται στο δημοσιο- και αν γινουν με 7 μηνα για 45χρονους πολυτεκνους.

Για να γινεις μηχανικος πρεπει καποις-καποια εταιρια να σε δεχθει, αυτο σημαινει μονο πλουσιες πολεις π.χ. Αθηνα , δηλαδη μεταναστευση. αν εισαι απο επαρχια -οπως εγω, μην μπεις καν στον κοπο να σπουδασεις.

επιπλεον ας πουμε για ταυτοτηατα κτιριου και αυθαιρετα, ιδιωτης που ειχε παει σε προηγουμενο μηχανικο ας πουμε με παλιους νομους αυθαιρετων ,αποκλειεται να ερθει σε εσενα, γιατι σπανια ο προηγουμενος μηχανικος θα παραιτηθει απο τη δηλωση , για να μεταφερθει σε εσενα και σιγα μην δινει ο ιδιοκτητης χιλιαρικο και σε σενα...

το επαγγελμα αφορα μονο πλουσιες χωρες-πολεις ευμαρειας και οχι σε χαλεπους μνημονιακους καιρους κρισης και υφεσης οπως η ελλαδα. το να σπουδασεις ελλαδα και μετα να πας σε αλλην χωρα , κατ'εμε ειναι λαθος, γιατι η νομοθεσια ειναι διαφορετικη ανα χωρα (π.χ. αλλος αντισεισμικος κανονισμος για αμερικη, αλλος για ελλαδα,αλλος για αυστραλια), αλλες τεχνικες προδιαφες στην ελλαδα, αλλες στο εξωτερικο.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

πολιτικος μηχανικος -σπουδες - επαγγελμα
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,877 μηνύματα.
Γενικα συμφωνω σε αυτα που γραφεις παραπανω.

Για εναν νεο, χωρις εταιρια απο πισω, χωρις κεφαλαιο ή ακρες για να ξεκινησει (η πλειονοτητα δηλαδη των αποφοιτων) οι πιο βιωσιμες επιλογες ειναι να στραφει σε εναλλακτικους δρομους που αναδειχτηκαν τα τελευταια χρονια

-Αναλυση Δεδομενων & Βασεις δεδομενων

-Προγραμματισμος (ειδικα εαν μπορεσει να το συνδυασει με κατι υπολογιστικο στο μηχανιλικι)

-Remote σε εταιρια του εξωτερικου απο το σπιτι του (βοηθαει ιδιαιτερα το παραπανω)

-Ο,τιδηποτε σε ΙΤ που απαιτει ενα ανωτερο επιπεδο νοημοσυνης + αντιληψης.

Εχει καλλιεργησει το νοητικο κεφαλαιο μετα απο 5-6 ετη σπουδων για να προχωρησει σε τομεις που εχουν δουλεια.

Σε κατασκευες και αντιπαροχες ειναι αδυνατον να χωθει ο μεσος αποφοιτος χωρις κεφαλαιο, και να εχει μεριδιο απο την πιτα ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ.
Ως υπαλληλος σε κατασκευαστικη/ανακαινισεις μονο βραχυπροθεσμα και για την εμπειρια = Πεινα και Εκμεταλλευση.

Ε.Ε. για Αυθαιρετα, Ταυτοτητες, Νομοι επί Νομων και λοιπες επινοησεις του αστειου αυτου Κρατους = ΠΕΙΝΑ, ΕΠΑΙΤΕΙΑ, ΠΗΔΗΜΑ (μεσο+μακροπροθεσμα).
 
Τελευταία επεξεργασία:

methexys

Τιμώμενο Μέλος

Η methexys αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 9,088 μηνύματα.
Καλά, κακά τα ψέματα όμως. Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι μπαίνουν στην συγκεκριμένη σχολή για να ασχοληθούν με προγραμματισμό και ανάλυση δεδομένων. Καταλαβαίνω ότι το προτείνετε ως εναλλακτική αλλά δεν ξέρω κατά ποσο ο μέσος φοιτητής πολιτικός μηχανικός ενδιαφέρεται τόσο για προγραμματισμό και data. Αν ενδιαφέρεται, πασο, εννοειται να το προσπαθήσει.
Αυτο που βλέπω εγώ είναι ότι γενικά υπάρχει δουλειά αλλά υπάρχει επίσης μεγάλη εκμετάλλευση, κατι που ισχύει και στο δικό μου επάγγελμα. Θεωρώ ότι τόσο το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, όσο και του αρχιτέκτονα, είναι πολύ κακοπληρωμένα, αν σκεφτεί κανεις τις σπουδές κάποιου για να αποκτήσει αυτό το πτυχίο, τον κόπο και τον χρόνο του και εννοειται την σοβαρότητα που απαιτεί η συγκεκριμένη εργασία. Με κτήρια ασχολείσαι, οχι με ο,τι και ο,τι. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχουν ήδη γραφειο οι γονείς/συγγενείς κτλ, θα πρεπει να ξεκινήσει κανεις ως υπάλληλος. Από την εμπειρία μου, μιας και εχω στον στενό μου κύκλο και φοιτητές πολιτικούς μηχανικούς, ακόμα και σε επαρχιακές πόλεις μπορεί να βρει κάποιος δουλεια, απλά εννοειται ότι στην αρχή συμβιβάζεσαι με διαφορα πράγματα, ειτε αυτά είναι ο όχι και τόσο καλός μισθός, είτε ένα αντικείμενο που δεν σε γεμίζει και τόσο. Πιστεύω οτι η μόνη λύση αν θέλει κάποιος να βγάζει καλά λεφτά και όχι απλά να επιβιώνει, είναι αφού αποκτήσει εμπειρία, να κάνει κάτι δικό του, ακόμα και αν ξεκινήσει από κάτι μικρό όπως οι ανακαινίσεις. Από εκεί και περα, υπάρχει και η λύση του εξωτερικού όπου και εκεί τα πράγματα δεν είναι πάντα καλύτερα.
 

thomesama

Νεοφερμένος

Ο thomesama αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
ποιος προκειται να παρει εναν μηχανικο για υπαλληλο και να του πληρωνει ΤΣΜΕΔΕ? 200-300Ε μαζι με αναδρομικα που ερχονται κατα τοπους 2-3χιλιαρικα? να προγραμματισεις τι ακριβως για μηχανιλικι- γενικα οι μηχανικοι εχουν "καβουρια", ουτε προγραμμα για πεα δεν αγοραζουν μερικοι ...εξ'αποστασεως ουτε καταδιανοια, ολοι θελουν εναν εργοδηγο πολυμηχανημα με μισθο ουτε καν γραμματεως, δικο σου αυτοκινητο, δικες σου βενζινες 10ετη εμπειρια , μην πω και δικα σου τοπογρφαφικα οργανα. ακομη μερικοι ζητανε να εχεις και ΜΕΚ Γ ταξης(εργοληπτικο), τι να λεμε...ο χρονος ειναι χρημα και οι σπουδες επισης.....αν βαλει καποιος κατω με μολυβι και χαρτι ή σε xls ποσα λεφτα εδοσε σε φροντιστηρια,σπουδες κτλ δεν προκειται να τα αποσβεσει ποτε, καλυτερα να τελειωσεις ενα ιεκ και να εχεις ενα κεφαλαιο, παρα να σπουδαζεις
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,877 μηνύματα.
Τσεκαρε beta systems στη Θεσσαλονικη. Αδιανοητη εταιρια για δεδομενα Ελλαδας με μισθους εξωτερικου, εταιρια με @@ και οχι @@ εταιρια. (Δεν δουλευω σε αυτην, δεν κανω διαφημιση, αναφερω αυτα που βλεπω ειτε καλα ειτε κακα).
Νεοι μηχανικοι δουλευουν εκει και τους πληρωνουν ΚΑΙ το τσμεδε.

Τωρα για τα παραπανω που αναφερεις παλι δεν θα διαφωνησω, ετσι ειναι. Εαν ακολουθησεις την πεπατημενη ομως.
Εαν ειναι να καταληξεις να εισαι θυμα μεχρι τα βαθια -αντα, προφανως και δεν αξιζει, γι αυτο και κοιτας τις εναλλακτικες σου.
Ακομη και εαν αυτο σημαινει κατι διαφορετικο απο το τριπτυχο ΠΕΑ-Αυθαιρετα-Τοπογραφικα.

Γι αυτο σου αναφερω εξ αποστασεως (πχ σε Γερμανικη εταιρια, εχω υποψην μου 2-3 συμφοιτητες) ή αλλαγη σε προγραμματισμο (ειτε εχει σχεση με το μηχανιλικι ειτε οχι).

Θα σου παρει κανα χρονο εντατικο διαβασμα για να φτασεις σε επιπεδο junior και να φτιαξεις ενα αξιοπρεπες πορτοφολιο;
Παραπανω δεν θα σου παρει, εχει το καλο οτι και αυτοδιδακτος να εισαι, φτανεις σε αξιοπρεπες επιπεδο.
Κοστος περί το χιλιαρικο εαν εισαι μερακλης και ψαχτεις με υλικο και βιβλια.

Μεσα σε 1 χρονο μπορεις να καθαριζεις 1.200 κασερατα, χωρις να κανεις το μαλακα σε κανενα ή να σπαταλας μια περιουσια σε εξοπλισμους, προγραμματα, σεμιναρια και φαια ουσια.
Ιδανικα και απο το σπιτι σου φορωντας την παντοφλα σου.
Και εχε το μηχανιλικι και τα αυθαιρετα ως side job.
Εαν βρεις καλη θεση στο μηχανιλικι καποια στιγμη χωνεσαι (ειτε part time ειτε full time), αλλιως απο εδω πανε κι οι αλλοι.
Ασε τους αλλους να το παιζουν εργοταξιο δουλεια με μισθο γραμματεα, οσο εσυ απολαμβανεις αυξησεις +300 ανα διετια.

Αυτο σου λεω στην ουσια, δημιουργησε ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ πηγες ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top