Εξαρτάται υπό ποια οπτική σκέφτεται να μελετήσει κάποιος την μαθηματική σταστική ή την μαθηματική οικονομία. Τουλάχιστον για το mathematical μέρος, το Τμήμα Μαθηματικών είναι το πλέον κατάλληλο από επιστημονική επάρκεια, οπότε μετά με κάποιο μεταπτυχιακό μπορεί κάποιος να ειδικευτεί σε πιο εφαρμοσμένα αντικείμενα της στατιστικής, της επιχειρησιακής έρευνας και της μαθηματικής οικονομίας.
Όμως αν κάποιος επιδιώκει την οικονομική έμφαση της στατιστικής και οικονομικές εφαρμογές των μαθηματικών όπως επιχειρησιακή έρευνα, αναλογιστική,...κτλ κατάλληλο είναι το Τμήμα Στατιστικής. Η διαφορά των δυο Τμημάτων δεν είναι τόσο επιστημονική όσο επαγγελματική. Σε προκυρήξεις του δημοσίου σε θέσεις στατιστικής, απαιτείται πτυχίο Στατιστικής. Αυτό νομίζω ότι είναι σαφές βάση νόμου. Ένα πτυχιούχος μαθηματικός μαζί με μεταπτυχιακά στατιστικής δεν μπορεί να εργαστεί σε θέσεις στατιστικής στο δημόσιο. Δεν είπε κανείς το αντίθετο..
Εντούτις, σε όλο τον κόσμο, το αντικείμενο της Στατιστικής προσφέρεται σε πρόγραμμα Μαθηματικών σπουδών σαν ημιπτυχίο με την πλήρη επιστημονική επάρκεια. Εφόσον στο εξωτερικό, δεν υπάρχει ενιαίο πτυχίο Μαθηματικών όπως στην χώρα μας, κάποιος που επιλέγει να σπουδάσει Μαθηματικά έχει στην διάθεσή του majors ή minors σε: στατιστική, φυσική, πληροφορική. Επιλέγει κάποιο και μαζί με την μαθηματική του επάρκεια, μπορεί να εργαστεί σε ανάλογες θέσεις. Θέλω να πω ότι δεν είναι τόσο διαδεδομένη η ύπαρξη Τμήματος Μαθηματικών και Τμήματος Στατιστικής σαν ξεχωριστές ακαδημαϊκές μονάδες, εφόσον η στατιστική είναι υποσύνολο των ονομαζόμενων εφαρμοσμένων μαθηματικών ή γενικότερα των μαθηματικών. Δηλ., δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν θα μπορούσε ένα Τμήμα Μαθηματικών να προσφέρει σε πλήρη μορφή ως προπτυχιακή κατεύθυνση όλο το πτυχίο του Τμ.Στατιστικής, αφού η παγκόσμια έρευνα κινείται σε κοινά μονοπάτια! Αντιθέτως στην χώρα μας, έχουμε την τακτική να σπάμε μια επιστήμη σε ξεχωριστά ακαδημαϊκά Τμήματα και προκαλούμε επιστημονική και επαγγελματική σύχγυση. Πολλοί νομίζουν ότι στο Μαθηματικό, μαθαίνει κάποιος ολίγον ξεπερασμένα πράγματα, θεωρητικές ασυναρτησίες και μόνο «άχρηστα» επιστημονικά μαθηματικά χωρίς κάποιο επαγγελματικό λόγο, κάποιοι άλλοι νομίζουν κάτι άλλο, κοκ...και έτσι δεν βγαίνει κάποια άκρη. Θέλω να πω ότι υπάρχει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το Τμήμα Μαθηματικών και για το Τμήμα Στατιστικής ως προς την ακαδημαϊκή γνώση.