Αρχικα οποιος εχει διαφορετικη γνωμη μαζι σου δεν ειναι υποχρεωτικα κακοβουλος, προπαγανδισμενος etc. Αυτη ειναι ξεκαθαρα φασιστικη αντιληψη που θελω να πιστευω πως δεν εχεις.
Εγώ δεν στόχευσα κανέναν να πω εσύ είσαι έτσι ή αλλιώς. Απλά όταν βλέπω κάποια πράγματα που ακούγονται ξανά και ξανά και ξανά και χωρίς ποτέ να τεκμηριώνονται εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι πως πρόκειται για αποτελέσματα προπαγάνδας και όχι απόψεις που έχουν προκύψει από κριτική. Και πολλές φορές μας βολεύει κι όλας πχ βλέπεις άτομα 20 και 25 χρονών να μιλάνε με τόση σιγουριά και να πετάνε τσιτάτα του στυλ "ο Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου" χωρίς να έχουν ζήσει τέτοιες εποχές αλλά νταξ σε κάνει να φαίνεσαι ψαγμένος οπότε συγχωρείται μάλλον. Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτό το αντιδραστικό στυλ όπου μας αρέσει να μην πιστεύουμε σε τίποτα και να βλέπουμε παντού κρυμμένα συμφέροντα ( αλλά όχι και σε πολύ μεγάλο βαθμό μη μας πουν και συνωμοσιολόγους ) και προσωπικά τέτοιες νοοτροπίες με ενοχούν και υποτιμούν τη νοημοσύνη μου οπότε σε τέτοιες περιτώσεις εγώ τέτοια παράλογα απλά θα τα καταδείξω κι όποιος νιώθει πως ταυτίζεται και προσβάλλεται δικαίωμά του.
Όπως αντίστοιχα αν βγω και πω πως πολλοί πχ χριστιανοί είναι κολλημένοι και δογματικοί θα πέσουν όλοι να με φάνε πως ακολουθώ φασιστικές αντιλήψεις το συμπέρασμα δικό σου.
Αυτό είναι και λίγο θέμα του καθενός πώς αντιλαμβάνεται την κριτική. Με έχεις δει ποτέ εμένα να παραπονιέμαι για το πώς χαρακτηρίζει ο καθένας αυτά που λέω ή αν μου κολλήσει κάποιος κάποια ταμπέλα; Λες και δίνω δεκάρα.
Σου ειπα οτι η οικονομικη πολιτικη ειναι το σημαντικοτερο κριτηριο για τη ψηφο αυτο δεν ειναι λογικα ισοδυναμο με το να πω οτι ειναι το μοναδικο κριτηριο. Συνεπως το σχολειο σου οτι δεν κρινω με αλλα κριτηρια ειναι απλως αστοχο. Απλα στα αλλα κριτηρια ειμαι ξεκαθαρος και δεν εχω αναγκη να τα σηζητησω με κανεναν. Και το σχολειο μου σχετικα με τη δεξια ακριβως αναφεροταν οτι ειμαι εναντιος σε ολα τα κοινωνικα θεματα με τον συντηρητισμο (πχ ρολος εκλησιας-κρατους, μειονοτητες etc). Αυτο ομως δεν με κανει και αριστερο(αν με το αριστερο ενουμαι σοσιαλιστη). Θα προτιμουσα βεβαια να αποφγουμε για χαρη της ακριβειας τις ταμπελες και να επιγκεντρωθουμε στα ουσιωδη θεματα.
Σε κάνει. Δεν διαχωρίζονται αυτά. Είναι πολύ απλό ο καθένας έχεις τις απόψεις του. Οι οποίες δεν περιορίζονται θέλω να πιστεύω στο χ ή ψ θέμα αλλά επεκτείνονται και σε πάρα πολλούς τομείς από γενικά θέματα όπως το πώς κατανέμεται ο πλούτος, το ρόλο του κράτους σαν φορέα και το σε τι βαθμό οι διαφορετικοί πολιτισμοί θα συνυπάρχουν μεταξύ τους μέχρι και πιο ειδικά θέματα όπως το σεβασμό προς το περιβάλλον, τις δυνάμεις καταστολής, την αντιμετώπιση του φασισμού κλπ. Ο καθένας λοιπόν σκέφτεται τέτοια θέματα και καταλήγει σε κάποιο πολιτικό ρεύμα είτε το καταλαβαίνει είτε όχι. Φυσικά δεν βάζω κόμματα σε αυτό καθώς πρώτον δεν εκπροσωπούνται όλα τα πολιτικά ρεύματα μέσα στη βουλή ( κι ούτε εκτός καλά καλά ) και γιατί φυσικά μπορεί να νιώθει κάποιος πως συμφωνεί με μια παράταξη αλλά τα πρόσωπά της να κρίνονται ακατάλληλα και διεφθαρμένα.
Αλλά το σημαντικό είναι να συνειδητοποιεί κάποιος ΤΙ ΘΕΛΕΙ. Όταν κάποιος φτάνει σε αυτό το σημείο καταλαβαίνει πως "διλλήματα" ( σε εισαγωγικά γιατί δεν είναι διλλήματα ) του στυλ πού θα βρεθούν τα λεφτά είναι άστοχα.
πχ.
Έχεις κάποιον ο οποίος είναι υπέρ ενός δυνατού κοινωνικού κράτους, που δεν θα κάνει διακρίσεις, δεν θα φέρεται ρατσιστικά σε κανέναν, θα μεριμνεί για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους και θα φορολογεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αμβλύνονται τα όρια των κοινωνικών ανισοτήτων. ΓΙΑΤΙ αυτόν τον άνθρωπο πρέπει να τον νοιάζει ποιον προτιμούν οι Ευρωπαίοι και αν θα πληρωθούν οι πιστωτές και πού θα πάνε τα επιτόκια και και και...
ΓΙΑΤΙ αυτός ο άνθρωπος να στηρίξει έναν υποτιθέμενο Σαμαρά ο οποίος βρίσκει αυτή τη στιγμή αυτά τα λεφτά όταν ΞΕΡΕΙ πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ΟΠΟΙΑ κι αν είναι αυτή η έκβαση των πραγμάτων στο τέλος ΚΑΝΕΝΑ από όσα προανέφερα πιο πάνω δεν θα γίνουν γιατί εκ των πραγμάτων ο Σαμαράς και ο οποιοσδήποτε άλλος σε κάθε περίπτωση μπορεί να κυμαίνεται ιδεολογικά ΑΛΛΟΥ.
Για αυτό λέω πως τέτοιες λογικές είναι λάθος. Και στη Γερμανία τη δεκαετία του 30 έτσι σκεφτόταν δυστυχώς ο κόσμος. Και βλέπεις ένα ολόκληρο έθνος ξαφνικά να γίνονται φασίστες όχι επειδή ξύπνησαν ένα ωραίο πρωί και έριξαν ένα κέρμα αλλά γιατί βγήκε ένας Χίτλερ και τους είπε "κοιτάξτε εγώ έχω τη λύση θα σας βρω δουλειά" ( και πράγματι τους βρήκε, σε στρατιωτικές βιομηχανίες ).
Τελικά αξίζει κάποιος να αλλάζει τα πιστεύω του και τις απόψεις του και να στηρίζει ανάλογα με το τι επιβάλλουν ( φαινομενικά ) οι καιροί; Ο Σαμαράς ό,τι κι αν λέει και ο ίδιος και οι δημοσιογράφοι σήμερα όταν και αν όλα τελειώσουν δεν θα γίνει ξαφνικά άλλος άνθρωπος. Θα συνεχίσει να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, να υποβαθμίζει δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος ιδιωτών, να ενισχύει τις δυνάμεις καταστολής, να εφαρμόζει οριζόντια μέτρα, να κρατά τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα ώστε να προσελκύονται ιδιώτες, να φυλακίζει μετανάστες σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να εμπλέκει την εκκλησία σε κρατικούς θεσμούς. Αυτά δεν είναι προϊόντα μνημονιακής πολιτικής. Είναι κλασική συντηριτική, δεξιά αντζέντα. Θέλει να στηρίξει κάποιος τέτοιες πολιτικές ας το κάνει αλλά μην ακούω "εγώ κατά τα άλλα διαφωνώ απλά ο μεν δεν μου δίνει οικονομικές λύσεις" λες και περνάμε τον καθένα από τεστ κοινωνικών φρονιμάτων εδώ πέρα και καλείται να δικαιολογηθεί.
Και μια που λέμε για το τι πιθανότητες έχει ο καθένας να βελτιώσει την οικονομία, προσωπικά δεν πιστεύω όπως έχουν πει κι άλλοι, πως είναι επιλογή του Σαμαρά να παίρνει τέτοια μέτρα αυτή τη στιγμή. Μπορεί ιδεολογικά με τον Τόμσεν να βρίσκονται στον ίδιο άξονα αλλά το να παίρνεις μέτρα τόσο σκληρά και σε τέτοιο χρονικό διάστημα είναι πολιτική αυτοκτονία. Άρα προφανώς και είναι ψέμα ότι υπάρχει πρόγραμμα. Και να υπήρχε πρόγραμμα απ' ότι φάνηκε δεν μπόρεσαν να το εφαρμόσουν και κατέληξαν να συνεχίζουν τη δουλειά του ΓΑΠ δηλαδή το "ναι σε όλα". Άρα μην ακούω ο μεν έχει λύσεις ο δε όχι. Ο μεν ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν έχει λύσεις και κάνει ό,τι του λένε και ο δε, λέει ότι έχει και μένει να δούμε αν μπορεί να τις εφαρμόσει. Αυτή είναι η αλήθεια αυτή τη στιγμή.
Προσωπικά δεν πιστεύω με σιγουριά πως αν βγει ο Τσίπρας θα μπορέσει να κάνει αυτά που λέει. Αλλά και να μην μπορέσει ( όπως δεν μπόρεσε κι ο Σαμαράς αν όντως είχε ) τότε το χειρότεορ σενάριο είναι ποιο άλλο; αυτό που έγινε και με το Σαμαρά. Δηλαδή να συνεχίσει στα χνάρια του προηγούμενου ακολουθώντας το μνημόνιο κατά γράμμα. Αυτά τα σενάρια περί δραχμής που ακούγονται είναι σενάρια φαντασίας. Καταρχήν κανένας μέσα στη βουλή εκτός από το ΚΚΕ δεν είναι υπέρ της δραχμής. Κατά δεύτερον ακόμη κι ως έσχατή λύση σε περίπτωση που βγει ΜΙΑ βρώμα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως παίζει τέτοιο σενάριο έχουν χάσει ήδη τη μισή εκλογική βάση. Και φυσικά και η ίδια η Ευρώπη χάνει από αυτό. Άρα σε τέτοιες ιστορίες εγώ το μόνο που μπορώ να πάρω στα σοβαρά είναι το τι σκοπιμότητες μπορεί να υπάρχουν από πίσω από αυτούς που τις αναπαράγουν.
Για το πολιτικό πρόγραμμα του κάθε κόμματος το θεωρώ αστείο να κάτσω να μιλήσω, οι θέσεις του καθενός υπάρχουν στο εκάστοτε site εγώ δεν προτίθεμαι να κάνω τον κομματικό παπαγάλο.
Τώρα για το τι αντίκρυσμα μπορούν να έχουν τέτοιες ιδέες στην Ευρώπη εγώ θα πω αυτό: Είναι κοινό μυστικό και μεταξύ διακεκριμένων οικονομολόγων πλέον πως η Ευρώπη σιγά σιγά καταρρέει γιατί υπάρχουν δομικά προβλήματα. Και έχει αποδειχτεί πως το ευρώ τελικά περισσότερο ωφέλησε τις χώρες του Βορρά παρά του Νότου. Υπάρχει ήδη ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης μεταξύ πολλών χωρών για το ότι πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στον τρόπο που τα κράτη επικοινωνούν μεταξύ τους και κάποια θέματα πρέπει να επανεξεταστούν. Άλλωστε δεν είμαστε η μόνβ χώρα που περνά κρίση. Άρα αυτά τα σενάρια που ακούγονται δεν είναι επιστημονική φαντασία, έχουν βάση. Αυτό που μένει είναι να δούμε πώς θα εκμεταλλευτεί σε κάθε περίπτωση ο καθένας τα μέσα που έχει για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, Αν και κάτι μου λέει πως ό,τι και να λέμε πάλι για dejavu 2012 πάμε...
Εξοδος στη δραχμη εν μεσω κρισης θα οδηγησει κατα πασα πιθανοτητα σε ταιραστια υποτιμηση του νομισματος, υπερπληθωρισμο, ελειψη ρευστοτητας και επιπεδα κρισης και φτωχειας ασειλυπτα.
.....πλημμύρες, λεηλασίες, σεισμούς, φυσικές καταστροφές, κλείσιμο συνόρων, ντου από την Τουρκία, επιβολή στρατιωτικού νόμου...
edit: Για αυτή τη καραμέλα που ακούγεται συνέχεια και με υφάκι οικονομολόγου "δε γίνεται να διαγράψεις χρέος". Καταρχήν έχει ήδη διαγραφεί και μάλιστα 2 φορές με το PSI. Κατά δεύτερον όταν μιλάμε για μονομερείς ενέργειες είναι ηλίθιο να επιχειρηματολογείς αν κάτι γίνεται ή όχι. Επίσης αυτό είναι κάτι που ήδη έχει συμβεί στο παρελθόν από πολλές χώρες δεν είναι κάποια νέα ουάου θεωρία του 21ου αιώνα. Ο Χατζηστεφάνου με την ομάδα του έχει γυρίσει το Deptocracy που ερευνά αυτήν την ιστορία όποιον τον ενδιαφέρει το θέμα μπορεί να το δει.