Μιλας για τις θεωριες που υποστηριζουν οτι η υλη και η ενεργεια ειναι οι δυο οψεις του ιδιου νομισματος και υπαρχει η δυνατοτητα μετατροπης της μιας μορφης στην αλλη; Και παλι νομιζω οι ιδεες δεν μπορουν να εχουν υλικη υποσταση, γιατι δεν ειναι ουτε υλη ουτε ενεργεια ουτε κατι ενδιαμεσο ή συνδυασμος των δυο..
Hmm, δεν είναι θεωρίες, έχουν διαπιστωθεί και πειραματικά και μάλιστα έχουν πρακτικές εφαρογές (πυρηνικη ενέργεια/ατομικές βόμβες), αλλά δεν έχει σχέση με αυτό που εννοούσα εγώ πριν. Διαφορετικά, μάλλον θα έλεγα υλοενέργεια, γιατί μου πέρασε από το μυαλό, αλλά δεν ήθελα να μπερδευτούμε

.
Εννοώ ύλη η οποία αποκτά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με τη βοήθεια ενέργειας (ηλεκτρισμού).
Γιατί δεν είναι συνδυασμός των δύο; Υπάρχει κάποιο τεκμήριο γι' αυτό (με συγχωρείς αν γίνομαι απότομος με τις ερωτήσεις που κάνω πότε-πότε, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, απλώς έτσι μου βγαίνει, θα μπορούσα να πω "Είναι όμως ατεκμηρίωτο αυτό" αλλά το βρίσκω πολύ ξερό

);
Φυσικά και αν το δούμε με τη σκοπιά καθαρά της λογικής, μας φαίνεται εντελώς παράλογο ότι οι ιδέες έχουν να κάνουν με την ύλη. Αν όμως εμπλέξουμε και την επιστημονική γνώση αλλά και απλές, καθημερινές παρατηρήσεις, μέσα, θα διαπιστώσουμε ότι αν κάπου βρίσκεται η ψυχή του ανθρώπου, αυτό είναι το νευρικό σύστημα και ίσως και οι διάφοροι αδένες.
Ας πούμε, όταν νιώθεις χαρούμενη, στον εγκέφαλό σου εκκρίνεται ντοπαμίνη (αν δεν κάνω λάθος).
Η ντοπαμίνη έχει υλική υπόσταση.
Είναι πιθανότατο (αν όχι σίγουρο) ότι η ντοπαμίνη μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενα.
Από την άλλη, ερευνητές διαπίστωσαν πως ανάλογα με την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον εγκέφαλο, ένας συγκεκριμένος άνθρωπος σκέφτεται και κάτι το συγκεκριμένο. Κατάφεραν έτσι να δημιουργήσουν μία πολύ χοντροκομμένη μηχανή "ανάγνωσης της σκέψης", αφού ανάλογα με το σχήμα που είχε ένα διάγραμμα ή κάποιο αποτύπωμα, δε θυμάμαι τι ακριβώς, μπορούσαν να συμπεράνουν και ποια έννοια είχε στο μυαλό του.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συλλογισμών, επειδή η εγκεφαλική λειτουργία είναι πολυπλοκότερη απ' ό,τι όταν απλώς υπάρχει η σκέψη μιας ιδέας και τίποτα άλλο, δεν μπόρεσαν με αυτό το χονδροειδές εργαλείο να ανιχνεύσουν τι σκεφτόταν ο άνθρωπος-πειραματόζωο. Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του εγκεφάλου και, πιθανόν, περισσότερες λεπτομέρειες που η συγκεκριμένη "μηχανή" δεν είχε καταφέρει να ανιχνεύσει. Η ουσία του πράγματος είναι, πως η ακτινοβολία αυτή είναι ενέργεια, ενδεικτική, νομίζω (επειδή δεν ξέρω ακόμη και τόσο πολλά για τη σχέση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων - ηλεκτρισμού), της εγκεφαλικής -ηλεκτρικής- δραστηριότητας. Το γεγονός ότι κάθε ιδέα στο "κεφάλι" του ανθρώπου είχε και διαφορετικό ενεργειακό "αποτύπωμα" σημαίνει ότι οι ιδέες κατά πάσα πιθανότητα έχουν ενεργειακή υπόσταση (με την αυστηρά επιστημονική έννοια).
Ωχ, καλύτερα να επισπεύδω

.
Να υποθεσω οτι συμφωνεις με τα 21 γραμμαρια που προαναφερθησαν δηλαδη;
Δεν ξέρω, μπορεί κάλλιστα να είναι ράδιο αρβύλα. Επειδή κι εσύ μπορεί να πεις το ίδιο για το πείραμα που ανέφερα, το διάβασα στο BHMAScience πριν από κάνα χρόνο, νομίζω, τώρα, έψαξα να το βρω, αλλά δεν μπόρεσα, βρήκα όμως κάτι παρόμοιο:
https://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artid=259286&dt=14/03/2009
(A, και χρησιμοποιωντας το καρμα για παραδειγμα, ειλικρινα δεν εκανες καθολου πιο κατανοητα τα λεγομενα σου.. )
Εννοούσα ότι ΔΕΝ είναι σαν το κάρμα.
Μμ, σ αυτο εχεις δικιο. Ε, λογικα τοτε αναφερομαι στο Εγω, ή μαλλον στο Υπερεγω που περιλαμβανει το Εγω και το Εκεινο, συμφωνα με το Φρουντ. Παντως δε συμφωνω με τη χρηση του ορου ψυχη για να αναφερομαστε σε τοσο πολυπλοκες εννοιες..
Μμμ, γιατί όχι; Και η ψυχή πολύπλοκη δεν είναι;
Το γεγονος οτι την τελευταια δεκαετια (και πρωτη του 21ου αιωνα) εχουν γινει αλματωδεις εξελιξεις στον τομεα της τεχνολογιας και κατα συνεπεια της επιστημης σε καμια περιπτωση δεν υποσκελιζει το οτι μεχρι προσφατα τα καθε ειδους πειραματα γινονταν μη χρηση πεπαλαιωμενων μεθοδων και εργαλειων. Αρα, ειμαστε ακομα στην αρχη, οσο μεγαλη ταχυτητα κι αν εχουμε..
Μμμ, ίσως. Εξαρτάται από το που αρχίσαμε και από το που τελειώνουμε.
Πιστευω οτι η παρατηρηση σου θα ειχε ληφθει υποψη των ερευνητων, δηλαδη οι χιμπαντζηδες θα ηταν τουλαχιστον εξοικειωμενοι με το κομματι πανιου που καλυπτε τα ματια της γυναικας. Αλλωστε, αφου δεν φαινονταν καθολου τα ματια της ο χιμπαντζης θα μπορουσε να καταλαβει οτι κατι ασυνηθιστο συμβαινει και να προσπαθησει με αλλον τροπο να τραβηξει την προσοχη της.. Ομως, ας μη στεκομαστε στο συγκεκριμενο πειραμα, απλα σου εφερα ενα παραδειγμα οπου καταριπτεται η υπαρξη ψυχης-συνειδησης αν βασιστουμε στην υποθεση οτι η τελευταια προυποθετει κοινωνικη νοημοσυνη..
Αληθεια, πιστευεις οτι η ψυχη-συνειδηση ειναι ενα ''ή ολα ή τιποτα'' φαινομενο ή εχει διαβαθμισεις;
Μμμ, βασικά δεν ήταν δική μου παρατήρηση, του επιστήμονα που αναφερόταν από κάτω ήταν

.
Νομίζω πως έχει διαβαθμίσεις.
Γιατι ,δε σ αρεσουν οι κλοουνς; Ζωα δεν εχουμε, ειναι υπεραρκετοι οι θεατες..
Δε μου αρέσουν οι clowns, τουλάχιστον όχι αυτοί που υπάρχουν στα τσίρκα, διότι βασίζουν το χιούμορ τους στη γελοιοποίηση του άλλου, του αδύναμου. Έτσι ο κόσμος μαθαίνει να γελοιοποιεί τους άλλους για να ξαλαφρώνει από τα δικά του κουσούρια, και ειδικά για τα παιδιά, το θεωρώ πολύ κακό αυτό.
Δεν έχει σημασία αν είναι με κεφαλαία ή μικρά.
Το πρόβλημα με τα δικά σου bb-code tags (αυτά που γράφεις μέσα στις αγκύλες) είναι ότι αντί να γράψεις
text[/ quote] (χωρίς το κενό) γράφεις [ /quote]text[ /quote]. Δεν ξέρω πως το κάνεις αυτό

.