γνωρίζω από γνωστό μου άτομο που έχει αποφοιτήσει τη σχολή πως ο μισθός είναι αναλόγος με την εταιρία που δουλεύει κανείς, αλλά σίγουρα είναι πάνω από 2500 εύρω. Όσο για το φανταρικό, απ'όσο ξέρω η εταιρία σου δίνει άδεια μετ' αποδοχών για να πας στο στρατό (το παιδί είχει παρεί από την εταιρία 3000 όταν πήγε στον στρατό). Από'κει και πέρα, δεν παίζει κάποια άλλη ευνοϊκή μεταχείρηση, στο ΠΖ πήγε το παιδί.
Εκτός από τα λεφτά, νομίζω ένα καλό κριτήριο επιλογής είναι και η αμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Από άλλον γνωστό μου (1 χρόνο πριν τη συνταξιοδότηση ως πλοίαρχος), η δουλειά είναι αρκετά δύσκολη. 6 μήνες στο καράβι, μήνες χωρίς να δεις στεριά και δύσκολο να κάνεις οικογένεια, σου ανακαλούν την άδεια να πας ταξίδι στην Ιαπωνία.
Επομένως, για να πας εμποροπλοίαρχος πρέπει:
α) να είσαι ελεύθερος ή αν έχεις κοπέλα/αγόρι να αντέχετε την μοναξιά
β) να σου αρέσει να ταξιδεύεις, γιατί πράγματι θα δεις όλη τη γη (και δεν ακούω χαζά για ιερόδουλες και λιμάνια, αυτά ήταν τα παλιά τα χρόνια)
γ) να την παλεύεις χωρίς να βλέπεις στεριά για αρκετό χρονικό διάστημα
δ) να μπορείς να συνυπάρξεις με τα ίδια άτομα σε ένα κλειστό μέρος, και να μην έχεις πρόβλημα με τους ξένους
ε) Και φυσικά, να γουστάρεις τη θάλασσα!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.