Πολλοί λένε πως μετά από μια δίαιατα που χάνεις πολλά κιλά (δε μιλάω για 1-2

) πρέπει να κάνεις συντήρηση για να μην τα ξαναβάλεις !!! Κι επειδή εγώ έχω χάσει 6 κιλά φοβάμαι τώρα που τελειώνει η δίαιτα μου μην τα ξαναβάλω !!! Τι ακριβώς εννοούν όταν λένε "συντήρηση" ;;
Τα 6 είναι πολλά;πέρυσι έχασα 18
Τrust me,από προσωπική εμπειρία,είναι πολύ δυσκολότερο στάδιο από εκείνο της δίαιτας.Μπορείς πολύ εύκολα να πέσεις στην παγίδα της επανάπαυσης και να πεις,οκ σιγά τι θα πάθω άμα το αφήσω λίγο;και όμως φίλε εκεί είναι που την πατάς

για αυτό είναι και πολύ σημαντικό να το συνοδεύεις και με άσκηση(εγώ επέλεξα τον χορό).
Η σημασία της συντήρησης
Tο διάστημα της συντήρησης είναι πολύ σημαντικό στη διαδικασία της δίαιτας. Στο διάστημα αυτό το άτομο είναι ικανοποιημένο από την απώλεια του βάρους του και δεν έχει το άγχος της προσπάθειας. Tώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να εκπαιδευτεί διατροφικά και να αποκτήσει διατροφική συνείδηση. Aν δεν μάθει τώρα να τρώει σωστά, δεν θα μάθει ποτέ. Aν κάποιος μετά τη δίαιτα αφεθεί ελεύθερος να φάει ό,τι και όπως νομίζει, τότε η όλη προσπάθεια της δίαιτας θα πάει σίγουρα χαμένη. Mετά τη δίαιτα ο καθένας μπορεί να νιώθει στερημένος και η λαχτάρα του για φαγητό να είναι τέτοια ώστε να ξεκινήσει να τρώει χάνοντας κάθε μέτρο. Mε τη συντήρηση μπαίνουν κάποια όρια και τίθενται κάποιοι στόχοι. Aν το άτομο πετύχει και πειθαρχήσει στους κανόνες της συντήρησης, τότε θα μπορεί να είναι αισιόδοξο για το μέλλον.
Πηγή:
https://archive.in.gr/
Η συντήρηση μετά τη δίαιτα
Ένα από τα πιο δυσοίωνα στατιστικά δεδομένα στο χώρο της παχυσαρκίας, αφορά στο ποσοστό των ατόμων που επαναπροσλαμβάνουν το βάρος τους, μετά από την εφαρμογή ενός διατροφικού προγράμματος αδυνατίσματος.
Το ποσοστό αγγίζει έως και το 95%, ενώ συχνά το ποσό των κιλών που επαναπροσλαμβάνεται είναι και μεγαλύτερο από το απολεσθέν!
Τι φταίει ; Δεν έγινε όπως λέμε «σωστή συντήρηση» ή τα κιλά δεν χάθηκαν σωστά; Συνήθως και τα δύο. Ας τα δούμε όμως ξεχωριστά.
Καταρχήν η διαδικασία απώλειας βάρους όταν είναι πολύ γρήγορη, δημιουργεί οργανικά τις προϋποθέσεις για εύκολη επαναπρόσληψη του βάρους. Επίσης, όταν το πρόγραμμα που ακολουθείται περιέχει αποκλεισμούς ομάδων τροφών, όπως τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί, τα λαδερά κ.α., η επαναφορά τους στη διατροφή μας κατά την συντήρηση επίσης μπορεί να δώσει βάρος.
Ίσως όμως το πιο σημαντικό είναι το αν το πρόγραμμα είναι κοντά στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου, ώστε να βοηθήσει όχι μόνο να χαθεί το βάρος αλλά και να αλλάξει κανείς τη διατροφική του καθημερινότητα.
Να εκπαιδευτεί μέσα από τη δίαιτα στο να τρώει σωστά, να διορθώνει τα όποια λάθη του, να δίνει ανάσες στον οργανισμό μετά από υπερφαγία και άλλα πολλά. Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτός ο δύσκολος αντικειμενικά στόχος της διατήρησης του χαμένου βάρους, μείζονος σημασίας είναι η ένταξη του ατόμου σε ένα σωστά καταρτισμένο πρόγραμμα τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς και μέσα από αυτό το πρόγραμμα η «αργή» και σταθερή απώλεια βάρους., που θα κυμαίνεται στο μισό με ένα κιλά το πολύ την εβδομάδα.
Όσον αφορά τη διαδικασία της συντήρησης μετά τη δίαιτα, είναι ένα επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι. Αυτό που απαιτείται λοιπόν είναι η διατήρηση του βάρους σε σταθερά (συν – πλην ένα με δύο κιλά) επίπεδα για ένα χρονικό διάστημα περί τους έξι μήνες.
Αυτό είναι περίπου το διάστημα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να «διαβάσει» τα νέα του κιλά, να τα θεωρήσει τα κιλά του και να σταθεροποιηθεί εκεί. Ακολουθώντας τις οδηγίες του επιστήμονα που μας παρακολουθεί μπαίνουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς διατροφής, έχοντας πάντα στο νου μας ότι και παράλληλη άσκηση είναι πολύ σημαντική.
Πηγή:
https://www.neadiatrofis.gr/
Μπορεί να σε βοηθήσει και κάποιος από εδώ,που έχει γνώσεις σε επιστημονικό επίπεδο γύρω από αυτό το θέμα.
Εγώ έκανα μια κατάθεση ψυχής.