Οπα, σοβαρα? Ειχα αφησει στην απ' εξω Αγγλια γιατι διαβασα οτι τα διδακτρα ειναι 9.000(!) λιρες τον χρονο (γυρω στα 10.000Ε δλδ) και πραγματικα i can't afford this. Οποτε τις τελευταιες εβδομαδες εψαχνα γενικοτερα πληροφοριες μονο για Σκωτζεζικα Πανεπιστημια. Αλλα τωρα αυτο το mini quote τα αλλαζει ολα (

) . Αν εχεις παραπανω πληροφοριες, ευχαριστως να τις διαβασω και γενικοτερα ποιοι ειναι οροι του δανειου.
Λοιπόν να πω το ποιηματάκι

:
Κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται φοιτητικό δάνειο για τις σπουδές του σε όλο το UK από το Student Finance Company.Το δάνειο καλύπτει τα δίδακτρα up to 9,000 sterlings per year.Προϋποθέσεις για να πάρεις το δάνειο είναι μόνο να είσαι Ευρωπαίος πολίτης και τίποτα άλλο απ όσο ξέρω.
Η αποπληρωμή του δανείου ξεκινά
αφού έχεις τελειώσει τις σπουδές σου και έχεις
δική σου δουλειά με εισόδημα
άνω των 21,000 λιρών.Αν το εισόδημά σου πέσει κάτω από αυτό το ποσό κάποια στιγμή,η αποπληρωμή σταματά μέχρι νεοτέρας.Δηλαδή δεν πληρώνεις δάνειο αν δεν έχεις δουλειά με 21,000 λίρες και άνω,ενώ αν χάσεις τη δουλειά σου σταματά η αποπληρωμή.Η δόση για ένα εισόδημα με 21,001 λίρες βγαίνει περίπου 30+ λίρες το μήνα.Το δάνειο επιβαρύνεται με
πληθωριστικό τόκο κάτι που σημαίνει ότι δε θα χρεωθείς πολλά παραπάνω από τους τόκους.Μπορείς να πάρεις δάνειο
μόνο για προπτυχιακές σπουδές,δηλαδή μέχρι ΚΑΙ Master-Honours-Hons (θα το δείς και με ένα -M δίπλα σε κάποιο subgect).
To δάνειο παραγράφεται μετά από 30 χρόνια αν δε το έχεις πληρώσει,ή αν δεν μπορείς να το πληρώσεις...κάτι τέτοιο.
Link για περαιτέρω πληροφορίες και εξακρίβωση:
https://www.gov.uk/student-finance (κυβερνητική ιστοσελίδα του UK)
Συνεπώς κοίτα για πανεπιστήμια όπου θες μέσα στο UK.
Θεωρετικη Φυσικη? Well, that's an interesting science! Και γω το εχω σκεφτει αλλα πιο πολυ κλινω προς Αστρονομια - Αστροφυσικη (απο το κλαδο της φυσικης εννοω) ωσστοσο ακομα δεν εχω αποφασισει καν τι course θα διαλεξω απο τις Φυσικομαθηματικες σχολες.
Θεωρητική φυσική είναι μέσα σε όλα.Από βιβλία που διαβάζω έχω ενθουσιαστεί πάρα πολύ.(κυρίως του Hawking).
Eπίσης,μην αργείς,γιατί υπάρχει μια διαδικασία και μια προετοιμασία για να κάνεις την αίτηση κ.ο.κ. όπως το Personal statement και το reference.Αν θες πληροφορίες για τα διαδικαστικά καθώς και βοήθεια με ιστοσελίδες κτλ πες μου.
Κατσε δλδ οι φοιτητικες εστιες δεν ειναι τα accomdations του καθε πανεπιστημιου? Ειναι κατι αλλο?
Οι φοιτητικές εστίες δεν είναι μέσα στο πανεπιστήμιο,παρ όλα αυτά είναι υπό την ευθύνη του πανεπιστήμου.Είναι φαντάσου σαν Ξενοδοχειάκια για φοιτητές.Είναι πολύ ωραία συνήθως η ζωή εκεί,εξαρτάται και τον άνθρωπο.
Υπάρχουν σε λίγα πανεπιστήμια και κολεγιακού συστήματος διαμονή.Τέτοια είναι το Cambridge,Durham etc (δεν ξέρω άλλο),στο οποίο μένεις σε κατοικίες όπως οι εστίες με τη διαφορά ότι είναι ας πούμε αυτόνομα από το πανεπιστήμιο και είναι μια κοινότητα με διάφορες αρμοδιότητες.Έχει δραστηριότητες κτλ,είναι πολύ ωραία.
Επίσης αν δεν είσαι σίγουρος τι θες να σπουδάσεις ή δεν έχεις την απαιτούμενη βαθμολογία υπάρχει και η επιλογή του προπαρασκευαστικού έτους σε κάποιο πανεπιστήμιο,όπου προετοιμάζεσαι για το 1ο έτος σπουδών.Καλύπτεται επίσης από το φοιτητικό δάνειο.
Καλή τύχη