καλησπέρα σε όλους!! Τις τελευταίες μέρες είμαι σε μια μάχη με τον εαυτό μου και θέλω να ακούσω τη γνώμη σας αν γίνεται. Το γράφω σε αυτό το θρεντ μιας και πρόκειται για πανεπιστήμιο ολλανδίας. Την παρασκευή έμαθα ότι με δέχτηκαν στο data science for decision making του μααστριχτ ( ίδιο παν με την φίλη μου εχέμυθη από πάνω.
Καταρχάς προφανώς πρόκειται για ένα καλό πανεπιστήμιο αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι στα ίδια επίπεδα με τα άλλα της χώρας.
Το αντικείμενο το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον οπότε δεν πρόκειται για λάθος επιλογή. Είναι τρείς οι λόγοι που με βάζουν σε δεύτερες σκέψεις.
1ον το οικονομικό
μιλάμε για μια περιοχή που είναι πολύ ακριβή και δεν ξέρω αν αντέχει το πορτοφόλι μου . Τα σπίτια είναι σε πολύ υψηλές τιμές και είναι τρύπες. Κάπου διάβασα ότι θες περίπου ένα 1000αρικο για να περνάς το μήνα!
2ον η πανδημία ... θα είναι τρομερά άσχημο να πάω εκεί να δίνω τόσα λεφτά και να μην μπορώ να παρακολουθήσω το 100% των μαθημάτων από κοντά. Είπαν ότι θα γίνει υβριδικό όπου μερικά θα γίνονται από κντά άλλα από απόσταση αλλά κατά κύριο λόγο θα εξαρτάται προφανώς από τη πορεία της πανδημίας στη χώρα
3ον η κοπέλα μου. Ναι ναι το ξέρω ότι είναι τσιζι και τέτοιες βλακείες αλλά δεν σκέφτεσαι και καθαρά όταν είσαι ερωτευμένος! Τα έχουμε κοντα 2 χρόνια και η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα να την χάσω σε καμία περίπτωση. Δεν πιστεύω αυτά που λένε ότι αν υπάρχει αγάπη κάτι κρατά όσο και αν δεν βλέπεστε.
Δεν έχω ιδέα τι να κάνω. Έκανα δηλώσεις στο τομέα μου σε μαστερ και έξω και εδώ σε προγράμματα που με ενδιαφέρουν πολύ αλλά λέμε ότι οι ευκαιρίες έξω δεν πρέπει να χάνονται!
Εδώ με έχουν πάρει ήδη σε ένα στο πανεπιστήμιο πειραιώς στην εφαρμοσμένη στατιστική και περιμένω και για επιστήμη δεδομένων στο οπα και εφαρμοσμένη στατιστική στο ίδιο
Καποια στιγμή, αναπόφευκτα, έρχεται η ώρα να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τη ζωη μας.
Μην τις αναβάλλεις για αργότερα γιατί μόνο μπροστά σου θα συνεχίζεις να τις βρίσκεις.
Οι σπουδές ειναι επένδυση χρόνου και χρήματος.
Σημασία λοιπόν δεν εχει εαν τα μαστερ που βρηκες στη ελλαδα ειναι καλα άλλα το τι δυνατότητες υπάρχουν-ρεαλιστικα- αποφτοιτωντας απο αυτα, στην αγορα εργασίας.
Αντίστοιχα δεν εχει καμια σημασία αν το μαστερ στην Ολλανδία ειναι 2, 3, 5 χιλ ευρώ αν κάποιος έχει το κεφάλαιο να τα δώσει, εφοσον προφέρουν προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Καλο ειναι να ξέρεις επίσης οτι κάποιος εντάσσεται πολυ πιο εύκολα στην αγορα εργασίας μιας χώρας αν φέρει πτυχίο απο αυτη τη χώρα.
Γενικά ο πιο εύκολος τρόπος να μετακομίσεις ειναι μεσω σπουδών.
Αν πας τωρα Ολλανδία πολυ πιο εύκολα θα βρεις δουλειά εκεί αλλα γενικότερα και σε αλλες χωρες της Ευρώπης.
Δυο χρόνια ειναι θα περασουν, και η πανδημία θα περάσει.
Σκέψου μετα απο αυτα τα δύο χρόνια, τι θες και πως φαντάζεσαι τη ζωη σου.
Με τη κοπέλα επίσης πρεπει να κανετε μια σοβαρή συζήτηση, πως τα βλέπει τα πράγματα, αν ειναι ανοιχτή να μετακομίσει καποια στιγμή στη ζωη της εξωτερικό κτλ.
Η σχέση οταν σταμάτανε οι σπουδές αναπόφευκτα αλλάζει.
Μην έχεις την ψευδαίσθηση οτι μένοντας Ελλάδα η σχέση σας θα ειναι ιδια.
Τα 24 ειναι μια πολυ καλη ηλικία να σκεφτείς τι θες από τη ζωη σου και να βαλεις σε προτεραιότητα εσενα και τους στόχους σου.
Ο.τι και αν αποφασίσεις μη σκέφτεσαι με γνώμονα το αύριο, αλλα δες πιο μακρια ποια θα ήταν η καλύτερη απόφαση ΓΙΑ ΣΕΝΑ.
Αυτο μπορεί να ναι Ελλάδα, μπορεί να ναι ολλανδια, μπορεί να ναι και σε αλλη χωρα του εξωτερικού.
Καλη επιτυχία σε οτι και αν αποφασίσεις