Έλα, κατάλαβες τι εννοούσα με το παράδειγμα του κινηματογράφου... Δεν αναφέρομαι στο σήμερα με τα αμέτρητα blockbusters, αλλά στο ξεκίνημα του κινηματογράφου, με τις παρακμιακές ταινίες. Από το ξεκίνημα αυτό όμως προήλθαν σιγά-σιγά και οι μεγάλες ταινίες που απευθύνονται στους λίγους. Από τις μαζικές και ευτελείς εμπορικές.
Δεν βλέπω όμως τα σκυλάδικα να εξελίσσονται αντίστοιχα σε κάτι αξιόλογο.
Αν θες όμως ένα παραλληλισμό, ναι, τα blockbusters του εύκολου γέλιου και των εντυπωσιακών εφέ, είναι τα σκυλάδικα του κινηματογράφου, και φυσικά είναι λογικό να παρακολουθήσεις κάποιο για διασκέδαση.
Νομίζω πως κατά βάση δεν υπάρχει διαφωνία, εφόσον συμφωνούμε ότι τα blockbusters δεν προσφέρουν τίποτα στον παγκόσμιο πολιτισμό... Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί μπήκες έτσι στη συζήτηση, με επικριτικό ύφος. Δεν αναφερόμαστε στον επίσημο τίτλο 'κέντρα διασκέδασης', αλλά στην αναγωγή τους σε κέντρα πολιτισμού και υψηλής τέχνης από κάποιους...
Έπειτα, για το αρχαίο θέατρο, πως μπορείς να λες ότι δεν πρόσφερε τίποτε στην τότε κοινωνία? Επειδή κι εγώ λατρεύω την ιστορία (και δη την αρχαία) διαφωνώ ως προς αυτό που λες. Φυσικά και υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κοινωνία της αρχαίας Αθήνας και τις σημερινές. Ο κόσμος ήταν πιο συνειδητοποιημένος τότε, πιο έντιμος, πιο αξιοπρεπής κατά μέσο όρο, και το πολίτευμα πιο δημοκρατικό (η δομή του). Το ότι υπήρχαν διακρίσεις είναι κάτι φυσιολογικό, καθώς πρόκειται για πολύ παλαιότερη κοινωνία, αλλά αυτό δεν μπορεί να κρύψει την ανωτερότητα της σε ορισμένα (και βασικά κατά τη γνώμη μου) θέματα...