Καλησπέρα....
Αυτό διαβάζω τώρα σε ένα μάθημα για την εξεταστική, ότι δυστυχώς το σχολείο και το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων μας μαθαίνει πώς να παπαγαλίζουμε και όχι πώς να διαβάζουμε, να αναστοχαζόμαστε και να έχουμε κριτική σκέψη σε ό,τι ακούμε, βλέπουμε και γενικότερα σε ό,τι έρχεται στην αντίληψή μας. Θα πω το κλειδί είναι η αφαιρετική ικανότητα και η κριτική σκέψη.
Για να μπω λοιπόν στο ψητό, δεν χρειάζεται ούτε παπαγαλία, ούτε αποστήθιση, αλλά ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ!! Τώρα τα βασικά σημεία ορισμούς, ημερομηνίες, και αυτά που θέλει απέξω, ναι τα μαθαίνεις αρκεί να έχεις καταλάβει, το νόημα. Εγώ προσπαθώ διαβάζοντας το βιβλίο να υπογραμμίζω λέξεις κλειδιά, να βγάζω πλαγιότιτλους-ερωτήσεις τα σημεία που έχουν τονιστεί στο μάθημα να τα γράφω με δικά μου λόγια και έτσι τα μαθαίνω και παράλληλα κοιτάω τις διαφάνειες που έχω εκτυπώσει.
Το κάθε τμήμα βέβαια είναι διαφορετικό όπως και το κάθε μάθημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται παπαγαλία, εκτός βασικών σημείων. Γενικά το διάβασμα διαφέρει από την νοοτροπία του σχολείου!