Φιλε dmoud συμφωνω με τα περισσοτερα που λες, αλλα στην Ελλαδα απ οτι φαινεται ειναι καταδικαστεο να υποστηριζει κανεις τη φιλελευθεροποιηση της οικονομιας.
Αφου δε γινεται να εξυγειανθει το δημοσιο, ας περιοριστει τουλαχιστον.
Εχω πολυ κοντινο συγγενη στον ΟΤΕ.
Δεν το θεωρω δικαιο ο εργαζομενος του ΟΤΕ να δουλευει προαιρετικα, να μην γινεται να απολυθει ακομα και αν μπει στο γραφειο του φωναζοντας "δε γουσταρω να δουλεψω, δε δουλευω σημερα"
Και να πληρωνεται κανονικα.
Δε το θεωρω δικαιο ο ΟΤΕτζης παροτι δουλευει λιγοτερο να παρει τελικα συνταξη πιο νεος και μακραν μεγαλυτερη απο αυτη του ιδιωτικου υπαλληλου.
Δε το θεωρω δικαιο να στηριζουμε ολοι απο τις τσεπες μας μια ΜΗ υγειη επιχειρηση οπως η ολυμπιακη επειδη δε μπορει να σταθει μονη της. Πως μετα η υγειης επιχειρηση (βλ. Aegean) να την ανταγωνιστει, οταν την ολυμπιακη τη στηριζει το κρατος;
Μη με παρεξηγειτε, δε λεω να παιρνουν ολοι συνταξη οσο πιο μικρη γινεται και σε μεγαλυτερη ηλικια. Θελω να υπαρξει εξισορροπηση. Ο δημοσιος υπαλληλος να μη μπορει να λαδωθει, να απολυεται αμα δε δουλευει, να παιρνει την ιδια συνταξη στην ιδια ηλικια με τον ιδιωτικο υπαλληλο (οχι στη σημερινη ηλικια που παιρνει ο ιδιωτικος, αλλα σε μια ενδιαμεση που θα παιρνουν και οι δυο)
Οπως το βλεπω εγω, μια ζωη ευνοημενοι ειναι οι κρατικοι υπαλληλοι και οι επιχειρηματιες που διαπλεκονται με το κρατος, ενω οσοι εχουν μια κανονικη επιχειρηση ή εργαζονται σε μια τετοια ειναι μονιμα απο κατω.
Αλλα ποια κυβερνηση θα τολμησει να παταξει τη διαφθορα, οταν το πολιτικο κοστος ειναι τεραστιο λογω των απειρων δημοσιων υπαλληλων και των συγγενων τους;
Είναι άλλο πράγμα η ελευθερία της αγοράς κι άλλο πράγμα να ξεπουλάς την πιο κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση. Το δημόσιο είναι εταιρεία υπέρ του λαού. Καμία εταιρεία δεν πουλάει μετοχές που αποφέρουν κέρδη, πόσο μάλλον τη διαχείριση της επιχείρησης. Δεν μιλάω φυσικά για κρατικοποίηση του ΟΤΕ, αλλά απορρίπτω και κάθε σενάριο πώλησης του management σε ξένα, επιχειρηματικά συμφέροντα ειδικά όταν γίνεται με πελατειακές σχέσεις και όχι με δημόσιο διαγωνισμό που επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά οτι θα απέδιδε τα διπλάσια κέρδη στο Δημόσιο.
Όσο για κάποιους (και όχι όλους) τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, νομίζω οτι τα προβλήματα έχουν να κάνουν μόνο με το εργασιακό καθεστώς ορισμένων βολεμένων και όχι με τη φύση του οργανισμού που βασικά, αν και ΔΕΚΟ, λειτουργούσε αποκλειστικά ως επιχείρηση, άρα στον ΟΤΕ δεν κάθονται. Γιατί πολύ απλά έπαψε να είναι "δημόσιο" εδώ και πολλά χρόνια.
Οι αμαρτίες υπήρξαν και μάλιστα πολλές. Δεν αποδέχομαι όμως τον κύριο Καραμανλή να προσπαθεί να κρύψει τα σφάλματα και τις παραλείψεις της δικής του πολυετούς (ναι, μετά από 4 χρόνια θεωρείται πολυετής) διακυβέρνησης χρησιμοποιώντας τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ως αμνό προς θυσία που τους φορτώνει κάθε δική του αδυναμία δράσης. Συγγνώμη, αλλά δεν είναι υπεύθυνη κυβερνητική στάση να αποδέχεται την αδυναμία της να χειριστεί καταστάσεις φέρνοντας ως πρόφαση γεγονότα και παραλείψεις πολλών ετών πριν. Αν ο κύριος Καραμανλής ασκούσε σοβαρη πολιτική θα είχε λύσει κάθε πρόβλημα που οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό. Παράδειγμα, η κατάσταση στην υγεία. Όταν παρουσιάζεται από επίσημο φορέα μελέτη στην οποία δείχνει οτι η υγεία στην περιφέρεια πάει από το κακό στο χειρότερο εν έτει 2006 και ο κύριος Αβραμόπουλος τα φορτώνει (και πάλι) στην προηγούμενη διακυβέρνηση, τότε πως να σχολιάσουμε; Η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά ομολογεί τη διετή απραξία της πάνω στο θέμα. Νομίζω δυο χρόνια θα ήταν υπερ-αρκετά για να διορθωθούν κάποιες τέτοιου μεγέθους καταστάσεις. Αυτό για την ιστορία. Για να μάθουμε να αποδεχόμαστε και τις δικές μας ανικανότητες και να μην βρίσκουμε την κλασική δικαιολογία της...κακιάς κληρονομιάς. Αλλά η δικαιολογία αυτή θα χρησιμοποιείται συνεχώς από τη ΝΔ, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά, οπότε τι συζητάμε...
1)Άρα δεν ξέρεις ή δεν αποδέχεσαι την έννοια της διπλωματίας.
2)Καταστρέφουν όλο το Λύκειο, το οποίο ειδικά από τη Β'Λυκείου έχει γίνει ένα φροντιστήριο για τις Πανελλαδικές (και μάλιστα ένα κακό φροντιστήριο). Άκυρώνεται όλο του το νόημα όταν μέσα απτην επιτυχία σε 6 μόνο μαθήματα μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Και ακόμα δεν ξέρω πόσο αξιοκρατική μέθοδος είναι, πόσο δίκαιο όμως είναι να ακυρώνεται μια ολόκληρη σχολική πορεία και να κρίνεσαι αποκλειστικά από 6 μέρες που θα εξεταστείς γραπτά. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα κριτήρια με βάση τα οποία θα πρέπει να αξιολογείται ένας υποψήφιος. Έπειτα πόσο δίκαιο είναι π.χ εσύ που θέλεις να δώσεις για Πολυτεχνίο και ο άλλος που θέλει να επιλέξει κάποιο ΤΕΙ ηλεκτρολογίας να δίνετε τις ίδιες εξετάσεις? Οι ίδιες γνώσεις απαιτούνται? Θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια σχετική διαβάθμιση των θεμάτων ανα σχολή και να γίνονται και κάποιες προφορικές εξετάσεις (στυλ interview), πάντοτε έξω από το σχολείο.
3)Aνέφερα τις συγκεκριμένες εταιρείες αναφορικά με τη μετοχική τους σύνθεση, όπου το δημόσιο έχει μικρότερο ποσοστό του 25% αντίστοιχα στη κάθε χώρα. Το management όντως το έχουν ακόμα. Μιλάμε για εταιρείες κολοσσούς. Στην Ελλάδα ο ΟΤΕ παραμένει ο πιο ακριβός provider, οι υποδομές είναι απαράδεκτες, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού και χάνει συνεχώς πελάτες. Ούτε σωστή διαχείρηση των υποδομών του κάνει με αποτέλεσμα τη ταλαιπωρία των εναλλακτικών παρόχων και των πελατών τους. Η εξυπηρέτηση πελατών εξακολουθεί να είναι μέτρια ενώ σε επαρχιακές περιοχές τα καταστήματα του ΟΤΕ εξακολουθούν να έχουν εικόνα δημόσιας υπηρεσίας. Θέλω να πω πως το ελληνικό δημόσιο μας έχει δείξει με το χειρότερο τρόπο το αν μπορεί να διοικήσει τον ΟΤΕ ή όχι. Αντίθετα χρησιμοποιώντας λεφτά και υποδομές του ελληνικού λαού εξακολουθεί να διατηρεί την αλαζονική μονοπωλιακή τακτική του, με τις μέτριες υπηρεσίες και τη συνεχή απώλεια πελατών. Η Cosmote αποτελεί εξαίρεση γιατι εκεί υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις με Vodafone και Wind.
Όσο για τους υπαλλήλους, εγώ ξέρω ότι εδώ και ένα μήνα βλέπω απαράδεκτες ταχύτητες στο internet που δεν δικαιολογούνται από τα στατιστικά της γραμμής μου, ήρθε τεχνικός για να μετρήσει τη γραμμή και με ειρωνικό υφάκι μου απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και πως οι απαιτήσεις μου είναι παράλογες (καθώς παλιά δεν είχαμε καν ADSL) και με παρακίνησε να πάω πρώτα σε καμια Forthnet και μετά να παραπονιέμαι. Επίσης όταν πήγα να αλλάξω router στο Οteshop της περιοχής μου γινότανε μέσα ένας χαμός από ουρά για λογαριασμούς (καθώς όπως μου είπαν αν δεν έχεις μαζί λογαριασμό για να πληρώσεις πρέπει πρώτα να πας σε άλλο stand να σου εκδώσουν αντίγραφο και μετά να πληρώσεις-έλεος) και δύο υπάλληλοι έλειπαν σε άδεια. Τέλός πέρσι υπήρχε μια καλωδιακή βλάβη στη περιοχή (κόπηκαν κατα λάθος κάτι καλώδια κατα τη διάρκεια έργων) και τα συνεργεία του ΟΤΕ έφτασαν στο σημείο την επόμενη μέρα. Συνολικά μείναμε χωρίς τηλέφωνο 2 μέρες. Για να μη μιλήσω για τα 134,1242,121 κ.τ.λ που λειτουργούν μόνο εργάσιμες ώρες. Νομίζω ο καθένας έχει να διηγηθεί από μια ιστορία για το τι καθεστώς επικρατεί στον ΟΤΕ.
Αν δεν μπορεί το δημόσιο να φέρει αλλαγές, δεν πειράζει, ίσως τις φέρει η DT. Να γίνουν χειρότερα τα πράγματα αποκλείεται.
Για τις τηλεπικοινωνίες δεν διαφωνώ οτι για τον καταναλωτή τα πράγματα δεν θα χειροτερεύσουν. Εκφράζω όμως για μία ακόμη φορά τις αμφιβολίες μου σχετικά με τον τρόπο επιλογής της DT, την απόφαση την ίδια για το ξεπούλημα του δημόσιου κολοσσού, καθώς και την τεράστια χασούρα του δημοσίου από το δωράκι του management και την έλλειψη δημοσίου διαγωνισμού. Γιατί εμένα όλο αυτό μου θυμίζει καταστάσεις...απευθείας ανάθεσης; Και τέλος πάντων, δεν υπήρχε κανένας λόγος να ξεπουληθεί η διοίκηση του ΟΤΕ. Οι ιδιωτικές εταιρείες (εναλλακτικοί φορείς) ήταν και είναι εξαιρετικά επαρκείς ανταγωνιστές του ΟΤΕ που τον κάνουν να βελτιώνει τις υπηρεσίες του με συνεχείς αναβαθμίσεις των καναλιών και παράλληλες μειώσεις τιμών. Με το τριτοκοσμικό αυτό σχήμα του προστάτη, ξένου επενδυτή δεν πρόκειται το δημόσιο να αποκομίσει μακροπρόθεσμα απολύτως τίποτα.
Σχετικά, τώρα, με τις εξετάσεις. Απορρίπτω κατηγορηματικά τη
συνέντευξη για την οποία μιλάς ασυζητητί. Ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται στις συνεντεύξεις του δημοσίου και τώρα μου λες να επεκτείνουμε το ρουσφέτι και στα σχολεία; Άσε, γιατί ξέρω πολύ καλά κάποιες καταστάσεις. Ξέρω οτι άνθρωποι ικανοί, με περγαμηνές και έργο για το κράτος και την κοινωνία αποκλείονται από το να γίνουν διευθυντές αξιόλογων σχολείων μόνο και μόνο γιατί ο κύριος που τους πήρε συνέντευξη ανακάλυψε οτι δεν ήταν...κυβερνητικοί. Μιλάμε για ανθρώπους με βαθμολογίες 19/20 στα τυπικά προσόντα που πήραν 16/20 στη συνέντευξη (για προφανείς λόγους) και έχασαν σχολεία-πρότυπα από άχρηστους, με βαθμολογίες 14 και 15 στα 20 στα τυπικά προσόντα, που απλά είχαν καποια γαλάζια γνωριμία που φρόντισε το 20αρι στη συνέντευξη. Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα*. Το διαβλητό αυτό σύστημα δεν έχει καμία δουλειά στην εκπαίδευση.
*Σχετικά με το ρουσφέτι των γαλάζιων συνεντεύξεων ξέρω συγκεκριμένες περιπτώσεις, ανθρώπους και σχολεία. Δεν μιλάω στο βρόντο. Το κακό είναι οτι δεν είναι...μεμονωμένες περιπτώσεις γιατί συμβαίνει κατα κόρον και το γνωρίζω πολύ καλά. Εκτός κι αν η συντονισμένη αναδιάρθρωση αξιόλογων διευθυντών σε πολλά σχολεία που τυχαίνει να γνωρίζω και άρχισε να επιτελείται το 2005 είναι εντελώς τυχαία. Επίσης, πόσο τυχαία μπορεί να είναι η ταυτόχρονη απομάκρυνση αριστερών και πρασινων διευθυντών και προισταμένων και η άμεση αντικατάστασή τους από γαλάζια στελέχη ακόμη και στις θέσεις των υποδιευθυντών; Δεν τους κατηγορώ τους ανθρώπους, φυσικά. Πολλοί από αυτούς που τυχαίνει να γνωρίζω είναι εξαιρετικά αξιόλογοι. Αυτό δεν έχει να κάνει με το κόμμα. Η αναδιάρθωση αυτή, όμως, της οποίας τα κριτήρια εξυπηρέτησε το ρουσφέτι της συνέντευξης με κάνει να έχω πάρα πολλές απορίες για το πόσο αξιοκρατικά δουλεύει η παρούσα κυβέρνηση και για το πόσο πραγματικά ενδιαφέρεται για την εξυγείανση του δημοσίου τομέα και κατ'επέκτασην των ΔΕΚΟ.