Χωρίς να θέλω να παρέμβω στο πολιτικό κομμάτι της συζήτησης (εξάλλου η ψήφος είναι μυστική και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό), θέλω απλά να ενημερώσω τα παιδιά για το στατιστικό νόημα του λευκού, του άκυρου και της αποχής.
Αν έχουμε 10 ψηφοφόρους και 2 κόμματα, για να έχουμε ένα απλοικό παράδειγμα, και το άνοιγμα των καλπών δείξει τα εξής:
3 ψήφοι στο κόμμα Α
2 ψήφοι στο κόμμα Β
3 ψήφοι λευκές
1 ψήφος άκυρη
1 ψηφοφόρος απείχε,
τότε τα ποσοστά των κομμάτων Α και Β θα βγουν εκ των έγκυρων ψηφοδελτίων (και προσοχή, τα λευκά δεν λογίζονται ως έγκυρα!!!). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια στο παράδειγμα μας είναι 5, άρα το κόμμα Α θα πάρει 60% και το κόμμα Β 40%, ενώ τα ποσοστά των κομμάτων επί του πληθυσμού των 10 ατόμων είναι ακριβώς τα μισά! Παρατηρούμε λοιπόν ότι το λευκό, το άκυρο και η αποχή στατιστικά έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: ενισχύουν τα κόμμματα, μεγαλώνοντας τα ποσοστά τους, και μάλιστα, ενισχύουν περισσότερο το πρώτο κόμμα, λίγο λιγότερο το δεύτερο κόμμα, και πάει λέγοντας.
Στατιστικά επίσης, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις ψήφους των κομμάτων που δεν μπαίνουν στην Βουλή.
Αν δεν γινόταν αυτό, θα είχαμε άδειες έδρες στο κοινοβουλίο.
Εδώ να τονίσω, ότι με αυτό το θέμα είχα ασχοληθεί λίγο παλιότερα, όταν είχα μια διαφωνία με κάποιον που υποστήριζε πως αν το λευκό έχει 50% και μια ψήφο, η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται άκυρη. Έκατσα και διάβασα όλο τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα και κάτι τέτοιο δεν συμπέρανα πουθενά. Όσα κι αν είναι τα έγκυρα ψηφοδέλτια, ακόμη και 1 να είναι, αυτό θα βγάλει κυβέρνηση. Εννοείται ότι προκαλώ τον οποιονδήποτε, να μου δείξει οποιοδήποτε απόσπασμα του εκλογικού νόμου που αντιτίθεται με τα λεγόμενα μου.
Το επιχείρημα όσων επιλέγουν συνειδητά να είναι στην κατηγορία του λευκού/άκυρου/αποχής είναι ότι απαξιώνουν όλο το πολιτικό σύστημα. Αν μπορούσαν όμως να συνειδητοποιήσουν ότι με αυτήν τους την πράξη ωθούν το πρώτο κόμμα με ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ να έχει περισσότερες έδρες, θα έλεγαν το ίδιο; Κι εγώ πριν κάποια χρόνια δεν πήγα να ψηφίσω επειδή απαξίωνα το πολιτικό σύστημα, έχω βρεθεί σε αυτήν την θέση. Όταν ενημερώθηκα όμως για τον εκλογικό νόμο, ένιωσα πολύ μαλάκας.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.