Δίκιο έχεις. Όμως:
- Αν σου καθυστερούν την πληρωμή - Αν γίνονται πολλές ακυρώσεις μαθημάτων - Αν φεύγει η οικογένεια 15 μέρες στις διακοπές - Αν δεν δέχονται αναπλήρωση ωρών αργιών - Αν σε πληρώνουν ακατάστατα - Αν σε ειδοποιούν τελευταία στιγμή για αλλαγή - Αν ξαφνικά στη μέση της χρονιάς σε απολύσουν - Αν κάτι άλλο απρόοπτο συμβαίνει -
ΤΙ ΚάΝΕΙΣ ;
Τσακώνεσαι; Τους παρατάς και φεύγεις; Τους φέρνεις τον δικαστικό κλητήρα;
Μάλλον όχι. Τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα, αλλά αν δουλεύεις από ανάγκη προσαρμόζεσαι στις συνθήκες. Μια κακή λύση είναι να τα καταπίνεις όλα. Άλλη λύση είναι με το κύρος σου να ελαχιστοποιείς τα προβλήματα. Και η καλύτερη λύση: Να έχεις από την αρχή κανονίσει τέτοια τιμή, ώστε ουσιαστικά να περιέχει αργίες, ακυρώσεις κλπ. Επίσης, θα προσπαθείς το μάθημα να μην είναι από αγγελία ή χαρτάκι στην κολώνα, αλλά συστημένο από γνωστό ώστε να ντρέπεται ο γονιός να σε φεσώσει ή να σου κάνει άλλες παρατυπίες.
Πάντως, για να σε παρηγορήσω αν αισθάνεσαι κάπου χαμένος, θυμήσου ότι τα ιδιαίτερα αν και είναι ανασφαλή, τελικά είναι μαύρα, άρα έχεις κέρδος αυτά που έπρεπε να φορολογηθείς.
Αρχικά, ας ξεκινήσω με το γεγονός ότι δεν αρχίζω μια συνεργασία χωρίς να έχουν κοινοποιηθεί και συμφωνηθεί οι όροι της συνεργασίας, οπότε ήδη αποκλείω τις περισσότερες "προβληματικές" περιπτώσεις. Προσωπικά, προτιμώ να έχω καλά ιδιαίτερα και λιγότερα, παρά περισσότερα που να καταλήγουν ζημιογόνα και σε χρόνο και σε κόστος.
Βάσει του μηνύματός σου, θα σου απαντήσω πρακτικά τι κάνω στα άτομα που συμφωνούμε να συνεργαστούμε ανά σενάριο:
1. Αν καθυστερούν την πληρωμή:
α. Επισημαίνω την περιοδικότητα πληρωμής που έχει συμφωνηθεί και προσπαθώ να καταλάβω τον λόγο καθυστέρησης (αν υπάρχει μια δυσκολία μόνιμη η απλά έτυχε).
β. Αν έχω καλή συνεργασία και υπάρχει ειλικρίνεια, προτείνω να με πληρώνουν ανά μήνα μόλις πληρώνονται αλλιώς προτείνω να κοπεί μέρος των ωρών ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στην τιμή. Σε κάποιες περιπτώσεις, που υπάρχει μεγάλη ανάγκη η/και με το παιδί που κάνω μάθημα βλέπω εξέλιξη και προσπάθεια, μπορώ να επαναδιαπραγματευτώ εκ νέου και την τιμή.
2. Αν γίνονται πολλές ακυρώσεις μαθημάτων:
α. Ζητώ να τις πληρώνουν, όπως έχει συμφωνηθεί
β. Αν δεν δέχονται να το κάνουν, προειδοποιώ ότι δεν θα μπορέσουμε να συμβαδίσουμε με την ύλη και η συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς θα οδηγήσει στο να κοπεί μέρος των ωρών (συνήθως επειδή σπάω τα μαθήματα σε 2 την εβδομάδα, κόβω το ένα μάθημα) έτσι ώστε να αποδεσμευτεί ο δεσμευμένος χρόνος.
3. Αν φεύγει η οικογένεια 15 μέρες στις διακοπές:
Σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο από την εμπειρία μου αλλά επειδή το κοινοποιώ εξ' αρχής, το συζητάμε και είτε συμφωνούμε να μου το πληρώνουν είτε κάνουμε αναπλήρωση.
4. Αν δεν δέχονται αναπλήρωση ωρών αργιών
Είναι αδιαπραγμάτευτος όρος. Αν δεν δέχονται αναπλήρωση, το πληρώνουν. Αν όχι τότε δεν ξεκινώ καν την συνεργασία. Συνήθως, αυτοί που δεν θέλουν το ανωτέρω, δεν θέλουν γενικά να αναπληρώνονται οι ακυρωμένες ώρες οπότε πάει πακέτο αυτό και τους λέω να αναζητήσουν κάποιον άλλο καθηγητή.
5. Αν σε πληρώνουν ακατάστατα
Τηρώ αντίστοιχη συμπεριφορά με το 1ο. Πρέπει να τηρείται η περιοδικότητα πληρωμής που έχει συμφωνηθεί, εκτός εξαιρέσεων, έχοντας προειδοποιηθεί για αυτό εκ των προτέρων.
6.
Αν σε ειδοποιούν τελευταία στιγμή για αλλαγή
Αρχικά, λόγω του ότι δίνω ήδη 1 ώρα το μήνα για ακύρωση για έκτακτες περιπτώσεις (υγεία, επίσκεψη σε ειδικό/γιατρό κλπ) ήδη καλύπτω αυτό το σενάριο. Αν πάρα ταύτα συμβεί ξανά μέσα στο μήνα τελευταία στιγμή, τότε στην αρχή απλά τους ειδοποιώ ότι θέλω να το γνωρίζω από την προηγούμενη ημέρα. Μετά αν συνεχιστεί πέφτουμε στη 2η περίπτωση, που σου έχω εξηγήσει τι κάνω.
7. Αν ξαφνικά στη μέση της χρονιάς σε απολύσουν
Εκεί δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Η συνεργασία μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή και από τις 2 πλευρές.
8. Αν κάτι άλλο απρόοπτο συμβαίνει
Από μόνη της η λέξη απρόοπτο, δείχνει χαμηλή πιθανότητα άρα ανυπαρξία περιοδικότητας και καλύπτεται από τους όρους που συμφωνούνται.
Σε καμία περίπτωση, δεν τσακώνεσαι, ούτε φέρνεις δικαστικό κλητήρα. Μιλάμε ξεκάθαρα για συμφωνίες συνεργασίας άτυπες, καλόπιστα, στηριζόμενος στην φερεγγυότητα και στην ηθική βάση του άλλου.
"Τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα, αλλά αν δουλεύεις από ανάγκη προσαρμόζεσαι στις συνθήκες."
Δεν λέω μεγάλα λόγια. Κάνω ιδιαίτερα από τα 18 μου και είμαι 33 τώρα, άλλες φορές σαν full time job και άλλες για ενίσχυση εισοδήματος. Πλέον λειτουργώ έτσι όπως ακριβώς περιγράφω και προσαρμόζομαι μόνο σε συνθήκες που εγώ επιθυμώ και όχι που μου επιβάλλει ο άλλος με το έτσι θέλω.
"Μια κακή λύση είναι να τα καταπίνεις όλα."
Το έκανα για αρκετά χρόνια και όντως είναι πολύ κακή λύση. Χάνεις πολύ χρόνο και τελικά τα χρήματα που αποκομίζεις είναι ελάχιστα.
" Άλλη λύση είναι με το κύρος σου να ελαχιστοποιείς τα προβλήματα. "
Το κύρος είναι πολύ σχετικό. Στην Ελλάδα ειδικά που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και είναι εξαιρετικά ισοπεδωμένος ο ρόλος του καθηγητή στην κοινωνία, για να έχεις κύρος θα πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένες ηλικιακές και άλλες συνθήκες. Σίγουρα σε άτομα που ξέρουν να αξιολογούν η που έρχονται από προτάσεις γνωστών τους, ευνοεί και τις καλές συνεργασίες αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το γενικεύσεις η να χρειάζεται να φτάσεις σε ένα τέτοιο σημείο ώστε να ελαχιστοποιείς τα προβλήματα χωρίς πολλά-πολλά, επειδή απλά σε σέβονται.
"Και η καλύτερη λύση: Να έχεις από την αρχή κανονίσει τέτοια τιμή, ώστε ουσιαστικά να περιέχει αργίες, ακυρώσεις κλπ."
Σύμφωνα με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όσο αυξάνεται η τιμή, μειώνεται η ζητούμενη ποσότητα, ειδικά σε μια αγορά τόσο ανταγωνιστική. Επίσης, καμία τιμή δεν μπορεί να εμπεριέχει τις πολλές ακυρώσεις που ανέφερες. Δηλαδή, αν σου ακυρώνουν τα μισά μαθήματα, το να πας την τιμή από 15 ευρώ την ώρα σε 25 η 30 ευρώ την ώρα, είναι autokill.
"Επίσης, θα προσπαθείς το μάθημα να μην είναι από αγγελία ή χαρτάκι στην κολώνα, αλλά συστημένο από γνωστό ώστε να ντρέπεται ο γονιός να σε φεσώσει ή να σου κάνει άλλες παρατυπίες."
Σίγουρα, προτιμάς τους συστημένους, δεν το συζητώ. Αλλά, αν το κάνεις full time job δύσκολα γεμίζεις το πρόγραμμα χωρίς αγγελίες.
"Πάντως, για να σε παρηγορήσω αν αισθάνεσαι κάπου χαμένος, θυμήσου ότι τα ιδιαίτερα αν και είναι ανασφαλή, τελικά είναι μαύρα, άρα έχεις κέρδος αυτά που έπρεπε να φορολογηθείς."
Αρχικά, δεν ξέρεις αν είναι μαύρα. Εγώ όταν το έκανα ως full time job, αυτασφαλιζόμουν και έκοβα κανονικά αποδείξεις. Προφανώς, αν δεν το κάνεις σαν full time job, δεν μπορείς να αυτασφαλίζεσαι και να το υποστηρίζεις όλο αυτό. Αλλά δεν καταλαβαίνω που κολλάει αυτό με τη συζήτηση. Και οι δικηγόροι παίρνουν μαύρα και οι γιατροί παίρνουν μαύρα και οι τεχνίτες παίρνουν μαύρα και στα απαιτούν στην επίσκεψη και δεν μιλάμε για 15 και 20 ευρώ αλλά για 50αρια 100αρια 500αρια. Το ότι παίρνεις μαύρα χρήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανέχεσαι άτομα αναξιόπιστα, που δεν σε σέβονται και δεν σέβονται τον χρόνο σου. Το tutoring είναι μια πολυτελή υπηρεσία εξ΄ορισμού - μόνο στην Ελλάδα είναι τόσο υποτιμημένο και θέλουν να παράγουμε τόσο σημαντικό έργο για ψίχουλα.
Και ναι αισθάνομαι χαμένος όταν έχω 15 ώρες μαθήματα την εβδομάδα προγραμματισμένα, υπολογίζω 1000 ευρώ το μήνα έσοδα για να βγάλω τα έξοδά μου και εν τέλει κάνω τις 10 ώρες και λαμβάνω 500 ευρώ μέσα στον μήνα επειδή 2-3 δεν με πλήρωσαν και ΘΑ με πληρώσουν. Τυχαία νούμερα αλλά νομίζω you got my point.
Προτιμώ να ξέρω standard ότι θα βγάλω 800 ευρώ και να τα βγάλω παρά να υπολογίζω με το πρόγραμμα 1000 ευρώ και να βγάζω τα μισά. Πόσο μάλλον να ζητιανεύω και για τα 500 ευρώ.