Παλικάρι μου:
1) Γιατί ρωτάς εσύ και όχι ο ίδιος ο "φίλος" σου; Ντρέπεται; Για ιατρικά θέματα συνήθως όλοι ρωτάνε για το "φίλο" ή τη "φίλη" που έχει το πρόβλημα.
2) Εδώ θα πάρει τις εντελώς ...αντικειμενικές απαντήσεις, καθώς όπως λέει και η παροιμία "Αν δεν υποστηρίξεις το πανεπιστήμιό σου θα πέσει να σε πλακώσει".
3) Περίμενε λίγο, όπου να ' ναι θα σου απαντήσει κάποιος χρήστης, ο οποίος χωρίς να είναι φυσικός, έχει σπουδάσει σε όλα τα φυσικά της Ελλάδας και έχει την απόλυτα ορθή άποψη.
Υ.Γ. Φίλε Bemanos, ξέρεις τη δουλειά σου.

δεν χρειαζεται να μαι ασθενης ή να σπουδασω ιατρικη για να μετρησω τον πυρετο καποιου

κανεις δεν προκειται να σπουδασει σε ολα τα τμηματα,για να εχει την απολυτη κριση και να επιλεξει,αλλα αυτο δεν σημαινει πως δεν πρεπει να ψαξει για καποια αντικειμενικα κριτηρια που θα βοηθησουν στην επιλογη του,αλλιως να καταργησουμε και τις εξωτερικες αξιολογησεις.
τελος παντων εκφραζεις,για πολλοστη φορα, ενοχληση και ισως και θυμο.οκ σπουδαζεις φυσικο αθηνων και σε ενοχλει να ακους καλα λογια για αλλο τμημα
εγω ως πιο αντικειμενικος αφου δεν σπουδαζω φυσικη οπως λες,εχω την αισθηση πως εχω λιγοτερο μεροληπτικη κριση
παρεμπιπτοντως ποτε δεν ειπα πως ειναι θεσφατο τα οσα γραφω.οταν κανω λογο, αναφερω δεδομενα και συγκριτικα,δεν τα βγαζω απο το κεφαλι μου,ουτε εκφραζω αποψεις
αντιθετως η σταση η δικη σου ειναι να με ειρωνευεσαι και το κανεις καλα
σημειωνω πως δεν γραφω μονο για το φυσικο κρητης,αλλοι μου τα χωνουν που κανω λογο για το ΗΜΜΥ ΕΜΠ ,για το ιστορικο π.χ ΑΠΘ κ.λπ,ενω δεν ειπα ποτε πως το φυσικο αθηνων δεν ειναι καλο
αλλα τι τα θες
τωρα οσον αφορα για το θεμα,εχουν σηκωθει λογης νηματα για το θεμα,με απαντησεις που παραδιδουν ερευνες,συγκριτικα,ειδησεις.Μπορει να κανει την μινι ερευνα ο φιλος σου παντου στο διαδικτυο,να ψαχτει(αλλωστε ειναι και βασικο προσον αυτο στο αντικειμενο που θα επιλεξει)και να αποφασισει,επισης υπαρχουν και οι εξωτερικες αξιολογησεις των τμηματων που γινονται απο καθηγητες της αλλοδαπης.
η αποψη μου ειναι πως το κορυφαιο τμημα φυσικης στην Ελλαδα και ενα απο τα καλυτερα πανευρωπαικως ειναι αυτο της κρητης με βαση τις κρισεις και τις ερευνες που εχω διαβασει,χωρις να σημαινει οπως ειπα ηδη πως τα αλλα τμηματα δεν ειναι καλα.
edit για το προγραμμα σπουδων δεν αντιλαμβανομαι γιατι δεν ειναι δυνατο οπως λες

,στην εξωτερικη αξιολογηση που διαβασα δεν αναφερει κατι τετοιο,το αντιθετο , βασιζεται στα ευρωπαικα στανταρς
οσο για την ευκολια αποφοιτησης θα σε απογοητευσω,σε οποιο τμημα και αν παει φυσικης θα ζοριστει εξ ορισμου,φερ ειπειν και στο κρητης που αναφερεις μολις ενα 8% αποφοιτει στα 4 χρονια.
ενα θετικο του φυσικου θεσσαλονικης ειναι πως εξ ορισμου εχει περισσοτερους αριστουχους απο το φυσικο κρητης που αντλει τους αριστουχους του απο μια μικροτερη πολη,συνεπως ο μ.ο συμφοιτητων ειναι καλυτερος,
αν και οπως ηδη σου ειπα ελαχιστοι το βγαζουν και εκει στην ωρα τους
Ολα τα φυσικα δυσκολο ειναι να τα βγαλεις .Παντου λιωσιμο θελει . Τωρα ισχυει οτι του ΕΚΠΑ ειναι σαπιες οι εγκαταστασεις ,αλλα δεν σε νοιαζει τοσο για προπτυχιακο ,δεν θα κανεις ερευνα η κατι τετοιο .
Αυτο που πρεπει να κοιταξει (αφου θελει για εξωτερικο μετα ) ειναι τα rankings και τους καθηγητες .Τωρα σχετικα με την διδασκαλια συνηθως ειναι καλο να εχεις νεους καθηγητες ,ομως οι παλιοι (και στο ΕΚΠΑ εχουμε πολλους τετοιους) συνηθως εχουν και πολλες δημοσιευσεις οποτε ειναι πιθανοτερο να εχουν καποιο 'ονομα' στο εξωτερικο αρα ενα letter of recommendation απο αυτους ειναι πολυ καλυτερο απο εναν νεο
Ας επιλεξει οτι θελει ,αλλα να το κανει σωστα τουλαχιστον
συνολικα ενα τμημα με πολλους καθηγητες θα εχει περισσοτερες δημοσιευσεις στο συνολο
,αλλα κατα κεφαλην δημοσιευσεις και αναφορες σε αυτες μετραμε οταν θελουμε "το ονομα"
δες π.χ εδω τον συγκριτικο πινακα,λιγο παλιο βεβαια,με τα γραφομενα και καποιες υποκειμενικες κρισεις που εκφραζονται εκει μεσα δεν σημαινει φυσικα πως σοι και καλα συμφωνω

,απλα τον συγκριτικο πινακα επισημαινω
https://greekuniversityreform.wordpress.com/2007/09/22/βιβλιομετρική-κατάταξη-των-τμημάτων/
για πιο προσφατη αξιολογηση παραπεμπω στο U-multiranks της ευρωπαικης ενωσης και φυσικα στην αξιολογηση του πανεπιστημιου leiden ,ειναι οι αξιολογησεις που μετρανε κατα κεφαλην ποιοτητα (της leiden επικεντρωνεται στην ερευνα),οι αλλες που βγαινουν κατα καιρους QS,times κ.λπ δεν ειναι κακες αλλα δινουν βαση στην ποσοτητα,ενω ενα ενα μικρο ποσοστο της βαθμολογιας καταλαμβανει η φημη και η ηλικια κ το μεγεθος του ιδρυματος
σημειωνω πως λαμπρους.κορυφαιους καθηγητες με μεγαλο εργο και δημοσιευσεις βρισκεις φυσικα και στα αλλα τμηματα,οι αξιολογησεις μετρανε τον Μ.Ο συνολικα του τμηματος
επισης για μια πιο σφαιρικη ματια των τμηματων παραπεμπω στις εξωτερικες αξιολογησεις καθηγητων της αλλοδαπης που υπαρχουν ηδη αναρτημενες στο διαδικτυο.
ψαχτειτε,αναζητηστε,αποκτηστε την δικη σας κριση,μην περιμενετε απο τους αλλους,ποσο μαλλον εδω μεσα που ο καθενας συχνα θα παινεψει το τμημα του,ανθρωπινο ειναι, και θα χαντακωσει τα αλλα(και σε αυτο συμφωνω με τον dias)