Ξέρεις μην το βλέπεις μόνο ως Ευρωπαίος το πράγμα. Ο τρόπος διδασκαλίας πολλών μαθημάτων σήμερα είναι λανθασμένος για οποιονδήποτε άνθρωπο-μαθητή του 21ου αιώνα. Δυστυχώς.
Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Κακά τα ψέματα, ο Homo Universalis έχει πεθάνει, με μοναδικό ίσως αντάξιο εκπρόσωπό του τον da Vinci. Ωστόσο, το ότι σήμερα είναι αδύνατο να γίνει κανείς καθολικός δε σημαίνει πως το σχολείο οφείλει να κατευθύνει αναλόγως τους ανθρώπους. Θα έχω όλο το χρόνο και τη διάθεση να το κάνω αυτό μόνος μου αργότερα. Από το σχολείο όμως απαιτώ μία σφαιρική μόρφωση, την ελάχιστη έστω που μπορεί να λάβει ένα άτομο της ηλικίας μου.
Δε λέω λοιπόν πως δεν υπάρχουν περιττά μαθήματα στο τρέχον σύστημα. Μπορεί παλιά να το πίστευα, τώρα όμως δεν το κάνω. Αυτό όμως που εξακολουθώ να υποστηρίζω είναι πως δεν υπάρχει περιττή γνώση, περιττή πληροφορία στα πλαίσια της ανθρώπινης εκπαίδευσης. Μάλλον αυτό ήθελα να πω και παλαιότερα απλά δε μου έβγαινε.
Καθένας λοιπόν ας κάνει τις επιλογές του. Φαίνεται είναι η τελευταία ολοδική του κίνηση.