το λοιπον εγω δυστυχως γνωριζω μονο αγγλικα
ηθελα να μαθω γαλλικα,μου αρεζε μικρος η προφορα τους μεγαλωνοντας μου φανηκαν γελοια και αυτα και η προφορα τους! ισως με επηρεασε και το γεγονος πως πλεον η γαλλια μπηκε στο περιθωριο της ιστοριας. αβυσσος η ψυχη
μετα σκεφτηκα τα ισπανικα,με προφορα οχι καστιλιανικη,που ειναι η πλεον αστεια που εχω ακουσει ποτε ,αλλα λατινικης αμερικης!αυτη η σκεψη δεν με εχει εγκαταλειψει,εξαιρετικη γλωσσα να την ακους π.χ καλη ωρα απο τον καστρο στις ομιλιες
μετα σκεφτομουν τα τουρκικα,δεν ξερω τι ηταν αυτο; ψυχολογια θυματος;

αλλα τελικα δεν προχωρησα διοτι τιποτα σημαντικο δεν εχει γραφτει στα τουρκικα
για τον λογο αυτο σκεφτηκα ρωσικα! να διαβαζεις απευθειας στην πρωταρχικη γραφη τολστοι,ντοστογιεφσκι!αμεταφραστους!
αλλα ειναι προφορα αυτη για γλωσσα; ! επισης μου φαινεται θελουν πολλη δουλεια.
μια περιοδο μου ηρθε η σκεψη ωραια ειναι να διαβαζεις λογους και εργα Του Θεου .Δηλαδή π.χ Φυσικη,οπως το λεγε ο Αινσταιν θελω να ξερω τις σκεψεις του Θεου,όλα τα αλλα ειναι λεπτομερειες!.Και τα κείμενα της Παλαιάς διαθήκηςΙ\ και της Καινής διαθήκης(μαλιστα μια και ειπα για αινσταιν,λιγο πριν πεθανει διαβαζε την βιβλο). οποτε Δοξα τω Θεω εχουμε την ελληνικη,μαθηματικα γνωριζαμε και θα τα δουλεψουμε.Οποτε τι λειπει; τελειως επιπολαια χωρις να το εχω ψαξει σκεφτηκα τα εβραικα για την παλαια διαθηκη! και ημουν ενθουσιασμενος λεω,θα διαβαζεις κ θα ακους το τρομερο "Είμαι Αυτός Που Είμαι"
όπως πρωτακούστηκε,αλλά γρήγορα έμαθα πως το αρχικό διασωθέν κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι γραμμένο/μεταφρασμένο στην Ελληνική!
δηλαδή μιλούσα ήδη την γλώσσα στην οποια εχει διασωθεί το κείμενο,η εβραικη αρχικη του εκδοση δεν διεσωθη!
πάνε και τα εβραικά,
τα αραμαικά μου πέρασαν από το μυαλό,,διότι είναι όσο να πεις εκπληκτικο να γνωρίζεις την γλώσσα που μιλούσε ο Χριστός. Αλλά αν το καλοσκεφτείς όλες τις γλώσσες τις γνωρίζει ο Θεός,δεν είναι εκεί η ουσία.Άλλωστε και η Κ.Διαθήκη στα ελληνικά γράφτηκε. Αφήνω που ο Χριστός αν και είχε μητρική γλώσσα τα αραμαικά,που τα χρησιμοποιουσε για την καθημερινοτητα Του,μιλουσε σε μικροτερο βαθμο στην καθημερινοτητα Του και ελληνικα,αλλα και σε οτι αφορα τις γραφες και εβραικα συμφωνα με ενα αρθρο του BBC!
τελικα ειμαι λιγο δυσκολος ε ;

οπως το βλεπω το πιο πιθανο ειναι να μαθω αραμαικα!ίσως και εβραικά,αν και δεν ξερω τι συνδεση εχουν τα εβραικα με τα παλαια εβραικα,διοτι απο οτι ξερω διακοπηκε η συνεχεια τους ,δεν μιλιοταν η γλωσσα επι μακρον.ομως απο οσο γνωριζω τεχνητα την επανεφεραν στα σχολεια,συνεπως δεν πρεπει να εχει διαφορα απο την παλια εβραικη.νομιζω
τι λες ομως και εσυ που τα ξερεις απο πρωτο χερι; επισης θεωρεις δυσκολη την γλωσσα;λογικα ναι ε; η γραφη δειχνει μπελαλιδικη