Πιστοποιητικά επιμόρφωσης από πανεπιστήμια

Ουριήλ

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Ουριήλ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Ρουμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 815 μηνύματα.
Καλησπέρα,
Κάποια πανεπιστήμια παραχωρούν έπειτα από συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα πιστοποιητικά επιμόρφωσης.
Καταρχάς τι είναι και πόσο σε βοηθούν;
 

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,912 μηνύματα.
Ουσιαστικά είναι σεμινάρια που παρακολουθείς είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, και όταν συμπληρώσεις τις απαραίτητες ώρες παρακολούθησης που απαιτούν λαμβάνεις το πιστοποιητικό. Συνήθως έχουν και δραστηριότητες/εργασίες ή εξέταση. Δεν ξέρω αν έχουν κάποια ισχύ, δεν είναι μεταπτυχιακά που πολλοί σκέφτονται να κάνουν 2-3 τέτοια και οκ. Νομίζω μοριοδοτούνται στο δημόσιο (εντάσσονται στα σεμινάρια κλπ) όχι όμως τρομερά.

Έχω ακούσει περιπτώσεις ατόμων που έκαναν τέτοια επιμορφωτικά προγράμματα για να τους βοηθήσουν να ενταχθούν σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Στον ιδιωτικό τομέα μπορείς να το προσθέσεις στο βιογραφικό σου αν και δεν πιστεύω να έχει κάποια ιδιαίτερη ισχύ. Αλλά από το να μην έχεις κανένα επιπρόσθετο προσόν καλύτερα κι αυτό :)
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,784 μηνύματα.
Καλησπέρα,
Κάποια πανεπιστήμια παραχωρούν έπειτα από συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα πιστοποιητικά επιμόρφωσης.
Καταρχάς τι είναι και πόσο σε βοηθούν;

Σε μας έκαναν τέτοια σεμινάρια πάνω στις σύγχρονες ερευνητικές εφαρμογές των Μαθηματικών με ομιλίες σε διάφορα θέματα αλλά καμία σχέση με την μέση εκπαίδευση. Ήταν σαν να λέμε ότι ζούσαμε για κάποια λεπτά της ζωής μας στις ΗΠΑ και βγαίνοντας από το αμφιθέατρο, επιστρέφαμε στην Ελληνική πραγματικότητα με αλλαγή διαστάσεων σε διαστολή μήκους (σχετικότητα). Τι και αν είχαμε ακούσει για βιομαγνητικά ρευστά στα πλαίσια των Μαθηματικών; Ποιος να μας καταλάβει μετά; Να πας να πεις στην αγορά εργασίας της Πάτρας ότι έκανες σεμινάριο σε υπολογιστικές μεθόδους ρευστών ενώ είσαι Μαθηματικός και να σου πουν, διδάσκεις σε μαθητές φροντιστηρίου; :baby: Μέχρι εκεί στροφάρει η τοπική Ελληνική κοινωνία. Ξέρουν τον Μαθηματικό που ξέρει μόνο να λύνει θέματα πανελληνίων. Πιάνεις λίγο το χάσμα μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής αγοράς, αλλά και της κοινωνίας;

Αυτά τα σεμινάρια τα διοργάνωναν είτε Παρασκευή απόγευμα ή Σάββατο μεσημέρι, μέλη ΔΕΠ τομέων του Τμήματος που είχαν κάποια αντικείμενα με κάποιο ερευνητικό ενδιαφέρον. Μάλιστα συμμετείχαν και μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων (π.χ. Χημικών Μηχανικών) ή και Τομέων του Τμήματος (π.χ. Θεωρητικών Μαθηματικών).

Στο Μαθηματικό Πατρών υπάρχει αυτοδύναμος Τομέας έρευνας στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά για τις Φυσικές Επιστήμες μέσα στο υπάρχον Μαθηματικό πρόγραμμα με μαθήματα κορμού, κατεύθυνσης και επιλογής σε επίπεδο μέχρι διδακτορικό. Απλά επειδή απουσιάζει η βιομηχανική οικονομία και σαφής έρευνα (μεγάλη κουβέντα αυτό), δεν χαίρει και μεγάλης προτίμησης από φοιτητές και λόγω της δυσκολίας των μαθημάτων που προσφέρει. Συνδυάζει μαθήματα Ανάλυσης, Γεωμετρίας και Φυσικής / Θεωρητικής Μηχανικής. Οι φοιτητές του Μαθηματικού λόγω χαμηλού υποβάθρου από το σχολείο, κατά κύριο λόγο μισούν τη Φυσική επειδή ήταν πάτος στο Λύκειο! Έτσι πάνε σε πιο πιασάρικα πράγματα όπως Πιθανότητες και Στατιστική ας παίρνουν βαθμό 5 πιο εύκολα γιατί θέλουν να δουλέψουν κάτι σε Πληροφορική και Data γενικά και αόριστα.

Προσωπικά πριν από τις αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν από το 2012 και μετά, πρόλαβα και διδάχθηκα 10 εξαμηνιαία μαθήματα Θεωρητικής Φυσικής και Μηχανικής σε διάφορες θεματικές περιοχές (Ουράνιος Μηχανική, Κβαντομηχανική, Σχετικότητα, κλπ) που ήταν μέρος της Μαθηματικής μου εκπαίδευσης. Πιο παλιά προσέφεραν περισσότερα μαθήματα Μηχανικής, τη δεκαετία του 1970-1980 επειδή δεν υπήρχε "Τμήμα" σαν ακαδημαϊκή μονάδα αλλά έδρες Μαθηματικών και Φυσικής που διασπάστηκαν και έγιναν Τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής με υποδιαιρέσεις σε Τομείς θεματικής έρευνας.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Ουριήλ

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Ουριήλ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Ρουμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 815 μηνύματα.
Αρκετά πιστοποιητικά δίνουν βαθμούς ECVET και μερικές φορές ECTS, τι είναι αυτοί οι βαθμοί και πόσο σε χρησιμοποιούν;
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,784 μηνύματα.
Αρκετά πιστοποιητικά δίνουν βαθμούς ECVET και μερικές φορές ECTS, τι είναι αυτοί οι βαθμοί και πόσο σε χρησιμοποιούν;

ΕCTS είναι ποσοτικές μονάδες που δείχνουν τον φόρτο εργασίας ανά μάθημα. Στην Ελλάδα συνήθως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επειδή το πόσο δύσκολο είναι ένα μάθημα εξαρτάται τον καθηγητή και όχι τη θεματική ενότητα που καλύπτει. Στο εξωτερικό αν ποτέ βρεθείς, θα δεις ότι όντως το μάθημα 2 ECTS είναι μάθημα με κόπο για 2 ΕCTS και όχι για 8 ECTS. Στο Τμήμα μου σε προπτυχιακό επίπεδο είχαμε μαθήματα από 6-8 ΕCTS ενώ στη Γερμανία προσφέρουν μαθήματα από 2-6 ECTS σε προπτυχιακό επίπεδο.
 

GeoCommand

Νεοφερμένος

Ο GeoCommand αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 93 μηνύματα.
Καλησπέρα σε όλους,
Γνωρίζει κανείς κανένα φορέα ή πανεπιστήμιο που διοργανώνει σεμινάρια με πιστοποιητικό παρακολούθησης;
Υπάρχουν δηλαδή , προπτυχιακά προγράμματα με συγκεκριμένες ώρες παρακολούθησης με σχετική βεβαίωση;
Επιπλέον, ξέρει κανένας καμία περίπτωση δωρεάν μεταπτυχιακού σχετικά με στρατηγικές σπουδές , στα πλαισια του διεθνούς δικαίου;
 

Έλενα Παπαμακαριου

Νεοφερμένος

Η Έλενα Παπαμακαριου αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Ίλιον (Αττική). Έχει γράψει 38 μηνύματα.
Ενδιαφέρον το θέμα.
Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα διοργανώνουν σεμινάρια επιμορφωτικά (τα περισσότερα και εξ αποστάσεως). Τα πληρώνεις βέβαια απλά κάνεις αναζήτηση στο google : κεδιβιμ (και τον τίτλο του πανεπιστημίου που σε ενδιαφέρει).
Το πιο διαδεδομένο είναι η εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων
 
Top