Εχω λαβει την απλη χριστιανικη παιδεια που λαμβανουμε και ολοι μας. Επισης μου αρεσει η επιστημη της φυσικης, συγκεκριμενα η αστεονομια και και εχω διαβασει πολλα σχετικα με την αστρονομια κατα καιρους. Και αυτο που εχω να πω ειναι οτι το προβλημα της θρησκειας, κατα τη γνωμη μου, ειναι οτι ειναι κατα κανονα ανθρωποκεντρικη.
Το συμπαν ειναι τοσο μεγαλο που δεν υπαρχει λεξη να προσδιοριζει το μεγεθος του. Οχι απειρο ωστοσο ουτε και αναρχο. Αποτελειται απο γαλαξιες, τιτανες που περιφερονται σε ομαδες. Ειναι νησιδες αστερων και αυτοι οι αστερες ειναι πολλαπλασιοι απο τον ηλιο μας. Ο ηλιος ειναι κατι πολυ λιγοτερο απο κοκος αμμου για το συμπαν. Φανταστειτε η γη λοιπον.
Πως ενας θεος θα μπορουσε να εχει προνοησει, μεσα στο μεγαλειο ολοκληρου του συμπαντος μονο και μονο για τον ανθρωπο. Μην ξεχνατε οτι καλο και κακο δεν υπαρχει. Αυτα ειναι δημιουργιες του ανθρωπου. Και αυτο το καταλαβαινεις απο το πως δουλευει η φυση γυρω μας. Δεν υπαρχει δικαιο και αδικο, εμεις το φτιαξαμε, γιατι ειναι στο dna μας να νιωθουμε ενοχες και λυπη.
Και μερικα αλλα, που παντοτε αποτελουν την ταπεινη μου γνωμη. Η θρησκεια ειναι πραγμα παναρχαιο. Καποτε, πολυ πολυ παλια που ο κοσμος δεν ηξερε πολλα πραγματα φοβοταν. Εψαχνε κατι σιγουρο να κρατηθει. Ειχε αναγκη απο κατι υπερφυσικο. Ειχε αναγκη να ξερει οτι υπαρχει κατι που μπορει να αψηφησει καθε φυσικο τοτε γνωστο νομο, καθε λογικη, καθε αληθεια και καθε συνεπεια. Ηθελε αυτη τη σιγουρια. Αλλα το υπερφυσικο, η υπαρξη ενος θεου τοτε ηταν μονο ασφαλεια και ευκολη εξηγηση σε οσα δεν ξερανε. Ας πουμε, αν οι αρχαιοι ελληνες δεν ηξεραν απο που ερχονται πι κεραυνοι, ελεγαν οτι ο Διας του πεταγε απο τον Ολυμπο. Και επειδη πηγα στο δωδεκαθεο, θα κανω μια ερωτηση. Πως αυτο το "δογμα" των αρχαιων ελληνων, που τοτε το πιστευαν οσο εμεις σημερα το χριστο σε μερικους αιωνες εγινε μυθολογια δευτερας δημοτικου;; Τι σας λεει οτι ο χριστιανισμος και καθε αλλη θρησκεια δεν θα ειναι στα βιβλια της ιστοριας ως μια φαση του κοσμου σε 1000 χρονια;; Γιατι ευκολα ξεχνα ο κοσμος.....
Πιστευω οτι ο θεος φτιαχτηκε για τους λογους που ειπα, για να νιωθει ο ανθρωπος ασφαλης και σιγουρος. Η επιστημη προοδευσε και ο θεος αυτος εμεινε, γιατι δεν ειχαν και δεν εχουν ολοι οι ανθρωποι την πολυτελεια της γνωσης. Και εμεινε μεχει σημερα. Ειναι ενας αποηχος της ασφαλειας των προγονων μας.
Εγω προσπαθω να βασιζομαι στη λογικη. Μπορει να αποδειχτει οτι η γη ειναι στρογγυλη, αλλα οχι οτι ο χριστος εκανε το νερο κρασι. Ακομα και αν αυτος ο ανθρωπος εζησε, ακομα και αν ηταμ εναρετος, ακομα και αν μιλησε για ενα θεο, αυτο δεν παει να πει οτι υπηρχε. Αυτα ειναι αρχαιες ιστοριες και μεταβαλλονται με τους αιωνες, με τον ιδιο τροπο που αν σας διηγηθω εγω μια ιστιρα εσεις θα τη διηγηθειτε αλλιως μετα.