Πιστεύετε στο Θεό;

• Thread starter Thread starter Guest 991793
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Πιστεύετε στο Θεό;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 351)
  • Ναι

Ψήφοι: 183 52,1%
  • Οχι

Ψήφοι: 168 47,9%

• Σύνολο ψηφοφόρων
    351
Πιστεύετε στον Θεό;
Όχι, δεν πιστεύω.

Ωστόσο, σε πάρα πολύ δύσκολες (και λίγες) στιγμές έχω επικαλεστεί μια ανώτερη δύναμη –άγνωστο ποια είναι αυτή– για να διώξει το συναίσθημα της απελπισίας που βίωνα.

Μου έκανε εντύπωση που με έχουν ρωτήσει και κάποιοι ψυχίατροι αν πιστεύω. Όταν τους έλεγα «Όχι», μου έλεγαν πως ούτε κι αυτοί πιστεύουν :P

Όταν είχα νοσηλευτεί ακούσια στο ΨΝΑ Δαφνί, θυμάμαι μία γυναίκα κοντά στην ηλικία μου, η οποία μάλλον υπέφερε από ψύχωση. Θυμάμαι που μας έλεγε συνέχεια πως ο Θεός μας αγαπάει, πως μόνο αυτός θα μας κρίνει κ.λπ. Στενάχωρη κατάσταση γενικά.

Σκέφτομαι τι ενοχές μπορεί να δημιουργήσει η θρησκεία σε μερικούς ανθρώπους και σε τι μονοπάτια μπορεί να οδηγηθούν εξαιτίας της.

Η ζωή δεν θέλει φόβο, ρε <3

Πιστεύετε στον Θεό; Όχι, δεν πιστεύω.
Ούτε κι εγώ. Ήμουν μαθητής Γ' γυμνασίου όταν διάβασα, ρώτησα, σκέφτηκα, προβληματίστηκα. Αποτέλεσμα; Απέρριψα εντελώς: θρησκείες, ωροσκόπια, ματιάσματα, θαύματα, ποδοσφαιρικές ομάδες, οπαδισμούς, προφητείες, μαγείες, μέντιουμ και γενικά ότι δεν στηρίζεται στην απόδειξη και τη λογική.
Ωστόσο, σε πάρα πολύ δύσκολες (και λίγες) στιγμές έχω επικαλεστεί μια ανώτερη δύναμη –άγνωστο ποια είναι αυτή– για να διώξει το συναίσθημα της απελπισίας που βίωνα.
Πιο παλιά πίστευα ότι είμαι αγνωστικιστής και δεχόμουν την πιθανότητα ύπαρξης μιας άγνωστης ανώτερης δύναμης. Τώρα την έχω απορρίψει και αυτήν, οπότε δεν έχω κάτι να επικαλεστώ, εκτός από τον εαυτό μου.
Μου έκανε εντύπωση που με έχουν ρωτήσει και κάποιοι ψυχίατροι αν πιστεύω. Όταν τους έλεγα «Όχι», μου έλεγαν πως ούτε κι αυτοί πιστεύουν
Καλά. Αυτούς μην τους πιστεύεις. Μπορεί και να το έλεγαν για να σε πλησιάσουν πιο πολύ.
Σκέφτομαι τι ενοχές μπορεί να δημιουργήσει η θρησκεία σε μερικούς ανθρώπους και σε τι μονοπάτια μπορεί να οδηγηθούν εξαιτίας της.
Ισχύει. Όμως κάπου μπορεί και να ωφελήσει κάποιους η θρησκεία. Στο ότι δίνει ελπίδα (έστω και ψεύτικη). Ένας βαριά άρρωστος, αν είναι θρήσκος ελπίζει στο θαύμα. Ένας άθρησκος προσγειώνεται στην πραγματικότητα.
Η ζωή δεν θέλει φόβο, ρε
Ακριβώς αυτό. Η δημιουργία των θρησκειών στο φόβο βασίστηκε.

1699280356186.png

Πιο παλιά πίστευα ότι είμαι αγνωστικιστής και δεχόμουν την πιθανότητα ύπαρξης μιας άγνωστης ανώτερης δύναμης. Τώρα την έχω απορρίψει και αυτήν
Αυτό όμως σε αναγκάζει να πάρεις θέση(στην προκειμένη περίπτωση ότι ο θεός δεν υπάρχει). Αλλά η πληροφορία που έχεις ως θνητός για το θέμα είναι μηδενική. Οπότε αυτόματα δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για το αν υπάρχει ή όχι κάτι μετά θάνατον(ή για ότι θέμα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε αυτή την στιγμή). Απλά μπορείς να υποθέσεις το σενάριο που θεωρείς πιο πιθανό με βάση δικούς σου υποκειμενικούς παράγοντες, στην δική μου περίπτωση πχ αυτό είναι ο κανονικός ορισμός του θανάτου, δηλαδή το απόλυτο τίποτα.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟ
ΤΕΛΟΣ

i.p.

Back