Λοιπόν, διάβασα όλο το Thread, και έχω σχηματίσει την αποψη μου, διαβάζοντας και τις γνώμες των 2 "πλευρών" που έχουν "σχηματιστεί".
Εγώ, πιστεύω πως δεν πρέπει να καταργήσουν τα Καλλιτεχνικά και την Μουσική ή την Τεχνολογία. Αυτά τα μαθήματα, δίνουν μια ΄"ζωντάνια" στο καθημερινό (και ομολογουμένως βαρετό) 7ωρο, και μας βοηθούν να εκτονωθούμε. Επιπλέον, βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύπτουν ταλέντα που ίσως δεν ήξεραν (π.χ. να φτιάχνουν κατασκευες- Τεχνολογία, να κάνουν χειροτεχνίες- Καλλιτεχνικά, να παίζουν ένα όργανο- Μουσική), και δίνουν γνώσεις (πως οργανώνεται μία εταίρεια- Τεχνολογία ή ποιοι ήταν μεγάλοι συνθέτες- Μουσική).
Βέβαια, αν καταργηθούν 1 ή 2 μαθήματα, τίποτα δεν αλλάζει, γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα είναι άρρωστο, με αποτέλεσμα να παίρνει αξιολογήσεις συγκρίσιμες με τα συτήματα του Πακιστάν ή της Συρίας. Δείτε το :
https://www.alfavita.gr/typos/typos051.gif
Μερικές γενικές προτάσεις:
1. Να μειωθούν όλες οι ώρες σε 40λεπτα και 35λεπτα. Ετσι εξοικονομείται χρόνος, και οι μαθητές δεν κουράζονται, χωρίς παράλληλα να μειώνεται ο χρόνος του μαθήματος (δεν νομίζω πως κάτι παραπάνω διδάσκεται σε 5 λεπτά, συν οτί οι μαθητές δεν θα είναι τόσο κουρασμένοι, θα προσέχουν καλύτερα, και δεν θα κάνουν φασαρία)
2. Να κοπούν από το πρόγραμμα του Γυμνασίου τα Αρχαία και ο Ομηρος, επίσης να γίνει μάθημα επιλογής αυτό των Θρησκευτικών. Τώρα θα πείτε "α, αυτού δεν του αρέσουν τα φιλολογικά, και θέλει να τα κόψουν". Αλλά αυτό είναι λάθος, Εγώ μισώ τα Μαθ/κα και θα σπουδάσω ΜΜΕ, απλά θεωρώ άχρηστη την τόση ανάλυση των ομηρικών επών (θα μπορούσε απλά να γίνεται μία μικρή ανάλυση μέσα στο μάθημα των κειμένων) και την διδασκαλία των αρχαίων στο Γυμνάσιο.
3. Να αυξηθούν οι ώρες τις πληροφορικής και της Γυμναστικής, και να "διεισδυσει" η τεχνολογία στα σχολεία
4. Το σύστημα να βασίζεται στην κριτική σκέψη και όχι στην παπαγαλία
5. Νέα βιβλία, προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα, που να βασίζονται σε εργασίες στο σπίτι και συζητήσεις στην τάξη, και στην αποστήθιση και τις βαρετές ασκήσεις. Πολύ καλό βιβλίο, που πληροί όλα τα παραπάνω, είναι αυτό της Γεωγραφίας της Α' Γυμνασίου