Καλησπέρα, όπως ξέρετε όλοι σας σήμερα θα πήγαινα στην σχολή μου για να ενημερωθώ για το νέο πρόγραμμα σπουδών του τμήματός μου. Γύρισα σπίτι με έντονο προβληματισμό και εκνευρισμό!! Το πρόγραμμα δεν το ανέβασαν ακόμα στο διαδίκτυο αλλά μόνο μας το έδειξαν.
Τελικά το τμήμα μου, ΔΕΝ θα έχει 10 μαθήματα αλλά 4 όπως είχε αρχικά πρωτακουστεί. Τα 3 θα τα κάνουμε το χειμερινό και το 1 στο εαρινό. Σημειώνω για εμάς, που είμαστε 4ο έτος, έχουμε την επιβάρυνση καθώς τα παιδιά από το 3ο έτος και πριν και όσοι μπουν τώρα θα έχουν μόνο 1 επιπλέον μάθημα καθώς τα υπόλοιπα 3 από τα δικά μας θα τα παρακολουθήσουν κανονικά από Οκτώβρη στο νέο πσ. Επίσης μας είπανε ότι όσοι φοιτητές έχουν μπει από το 2012(v+2) και μετά έχουν επίσης το δικαίωμα να επιλέξουν να πάρουν πτυχίο ΠΕ και όχι ΤΕ.
Οι προβληματισμοί μου αφορούν 4 τομείς:
1. Μαθήματα
Λοιπόν προσωπικά θεωρώ ότι δεν άλλαξε και τίποτα ουσιαστικό με τα 4 "καινούργια" μαθήματα που μπήκαν. Δεν τα θεωρώ καν καινούργια, απλά πήγαν και τους άλλαξαν τίτλο και το περίγραμμα αυτών των μαθημάτων θα είναι πιο εξειδικευμένο χωρίς όμως να μαθαίνουμε ως φοιτητές κάτι καινούργιο. Αναβάθμιση ενός ΠΣ για εμένα, σημαίνει παραγωγή νέας γνώσης και όχι επανάληψη της παλιάς της ήδη κατεχόμενης. Για να σας δώσω να καταλάβετε σε ένα μάθημα Δ εξάμηνο μάθαμε τον τρόπο οργάνωσης πληροφοριών σε συμβατικό ή ηλεκτρονικό περιβάλλον στους χώρους μίας βιβλιοθήκης, ενός αρχείου, ή ενός μουσείου ή και πληροφοριακού οργανισμού. Διδαχτήκαμε διάφορα προγράμματα και πρότυπα πάνω σε αυτά. Τώρα τι πάνε και κάνουνε ; Αφήνουν το μάθημα του Δ όπως έχει αλλά πάνε και κολλάνε δύο μαθήματα στα οποία ένα εξάμηνο ουσιαστικά θα γίνεται ναι μεν περισσότερη εμβάθυνση στα προγράμματα αυτά αλλά δεν μάθουμε κάτι καινούργιο, παρά θα κάνουμε περισσότερη εξάσκηση και γνωριμία πάνω σε αυτά. Και τα άλλα 2 μαθήματα είναι πάνω κάτω τα ίδια με άλλα 2 μαθήματα που ήδη είχαμε διδαχθεί. Θεωρώ ότι και με λύπη το λέω ότι απλά έκαναν πρόχειρη δουλειά στο τμήμα μου απλά για να πούνε ότι αναβάθμισαν ένα ΠΣ, ενώ στην τελική απλά το τροποποίησαν. Εγώ όσο είμαι φοιτήτρια θέλω το τμήμα να μου δίνει νέες γνώσεις και να μην μου ανακυκλώνει τις παλιές. Περίμενα κάτι το διαφορετικό, κάτι πιο νέο, κάτι πιο σύγχρονο κάτι που αυτά τα 4 χρόνια δεν το έχω ξανακάνει όχι κάτι που το έχω κάνει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Το μόνο θετικό είναι ότι προστέθηκαν 2 μαθήματα όσον αφορά το μουσειολογικό κομμάτι που με το παλιό ΠΣ δεν ήταν τόσο εμπλουτισμένο.
Αλλά γενικά το πρόγραμμα για εμένα ΑΠΛΑ ΚΟΡΟΙΔΕΙΑ .... Να μου πείτε τότε πάρε πτυχίο ΤΕΙ. Πραγματικά εάν δεν με ένοιαζε ο Μ.Ο αλλά ούτε και ως επιστήμη, δεν θα συνέχιζα ένα χρόνο επιπλέον και θα έπαιρνα πτυχίο ΤΕ και θα έφευγα. ! Τώρα επειδή θέλω να αυξήσω κι άλλο τον Μ.Ο για αυτό θα πάω αλλά ξέρω ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι στην ποιότητα ΠΕ και ΤΕ του τμήματός μου, έτσι όπως διαμορφθώθηκε το ΠΣ. ! Είχα ενθουσιαστεί με το νέο ΠΣ αλλά μου κόπηκε μαχαίρι η χαρά μου. Συνεχίζω να λέω ότι μετράει η ποιότητα αντί της ποσότητας και δυστυχώς αυξήσανε την ποσότητα και την ποιότητα την γκρέμισαν.
2. Πτυχιακή
Βάζουν την πτυχιακή ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα και πλέον σε 2 εξάμηνα και όχι σε ένα. Αυτό είναι και καλό και κακό πιστεύω. Ωστόσο, επειδή έπεσα πάνω στην αλλαγή, κατά το 90% με επηρεάζει αρνητικά αυτό γιατί δεν μπορώ να παρουσιάσω την πτυχιακή μου φέτος τον Νοέμβρη γιατί μου λένε ότι πρέπει να περάσω και τα 4 μαθήματα επειδή είναι ειδικότητας. Ωστόσο μου είπε ο καθηγητής μου μπορώ να την συνεχίσω να την δουλεύω απλά να μην βιαστώ και να μην τη τρέχω με γρήγορους ρυθμούς το μόνο που μου είπε είναι να κάνω συνάντηση με έναν απλά για να μου δώσει μία κατεύνθυση. Εάν όντως ισχύει αυτό ότι δηλαδή εκεί που παρουσίαζα Νοέμβρη, πάω ή για το καλύτερο Μάιο ή στην χειρότερη και το πιο πιθανό του χρόνου Νοέμβρη. Όπως και να έχει αυτό το νέο ΠΣ με πάει πίσω και στην πτυχιακή μου. Οπότε Νοέμβρη φέτος σε καμία περίπτωση δεν βλέπω να παρουσιάζω . Όσοι δεν έχουν πάρει ακόμα πτυχιακή καθώς δίνουν ακόμα μαθήματα δεν θα έχουν κάποιο θέμα δεν τους επηρεάζει σε κάτι. Κουλό αλλά όμως ισχύει.
3. Πρακτική
Την έβαλαν κατ' επιλεγήν υποχρεωτικό. Δηλαδή ή θα κάνει κάποιος πρακτική ή αν δεν θέλει θα κάνει 2 μαθήματα. Δεν μας έχει εξασφαλιστεί ότι θα είναι με μισθό η πρακτική αλλά είπαν με ασφάλιση σίγουρα. Από 6 μήνες την έκαναν 3 πράγμα για εμένα αποτελεί το μεγαλύτερο φάουλ. Και πόσο μάλλον είναι τραγικό να μας λένε προσπαθούμε να πετύχουμε να σας πληρώνουν οι φορείς αλλά και ακόμα εάν δεν το πετύχουμε σας προτείνουμε να την πάρετε επειδή και καλά ανοίγουν δρόμοι εργασίας από το να πάρετε μαθήματα. Σίγουρα με την πρακτική ανοίγονται δρόμοι και πόρτες και χρησιμεύει ως προϋπηρεσία αλλά κατά πόσο αξίζει να πας να δουλέψεις 3 μήνες κάπου απλά για την εμπειρία και το χαρτί αμισθί και τελικά να μην σε κρατήσει ο φορέας και να μην βρεις δουλειά και ποτέ ; Δεν συμφέρει καλύτερα να πάρεις πχ 2 μαθήματα εάν θέλεις να αυξήσεις τον Μ.Ο σου ; Παρόλο θεωρώ ότι η επανάληψη της ίδιας γνώσης είναι χάσιμο χρόνου. Ούτε βέβαια ένας υψηλότερος βαθμός εξασφαλίζει και περισσότερες πιθανότητες για δουλειά αλλά αν σκεφτώ και την άλλη επιλογή που έχω είναι μία η άλλη.
4. Αλλαγή εγκαταστάσεων - Εκπαιδευτικό προσωπικό
Ρωτήσαμε τι θα γίνει τελικά με αυτά τα 2 ζητήματα και μας τα μάσαγαν ότι και καλά προσπαθούν να διαπραγματευτούν μην αλλάξουμε εγκαταστάσεις και ακόμα τελικά δεν ξέρουν τι θα γίνει και μας προέτρεψαν μην κάνουμε φασαρία εκ των προτέρων ώστε να πάει καλά η διαπραγμάτευση. Και εάν είναι να μας αλλάξουν τότε θα μας πουν τι θα γίνει. Αν όντως τελικά μας αλλάξουν εγκαταστάσεις και πάμε Πειραιά -Ρέντη, εγώ πρέπει να φεύγω από το σπίτι μου 1,5 μιση ώρα νωρίτερα και όχι 45 λεπτά όπως έφευγα όσο ήμουν Αιγάλεω. Και όσο να ναι ρε παιδιά καμία σχέση τα κτίρια της Αθήνας από αυτά του Πειραιά πως να το κάνουμε ;
Ρωτήσαμε επίσης για το τι θα γίνει με το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς δυστυχώς το τμήμα μας έχει περισσότερους έκτακτους από μόνιμους με αποτέλεσμα αν φύγουν που θα φύγουν πολλοί έκτακτοι, και δεν προσληφθεί κάποιος καινούργιος θα αργήσουμε να ξεκινήσουμε τα νέα μαθήματα από την νέα χρονιά όπως βέβαια αυτό συνέβαινε κάθε χρόνο. Αλλά πως κάνεις αναβάθμιση όταν σου λείπει εκπαιδευτικό προσωπικό αφού δεν έχεις μόνιμο κινδυνεύουν να φύγουν συνεργάτες ; Τα μάσησαν και αυτά ότι και καλά κάθε χρόνο τα ίδια ναι οκ έχουν δίκιο σε αυτό. Αλλά για να υλοποιηθεί ένα "αναβαθμισμένο" ΠΣ χρειάζεται και προσωπικό καταρτισμένο. Τεσπα. Τα ίδια παντελάκη μου , τα ίδια παντελή μου.
Αυτούς τους προβληματισμούς δεν πρόλαβα να τους συζητήσω με τα παιδιά, ωστόσο με 2-3 που μίλησα και τα είπα μου έφεραν ως απάντηση "ε δεν χαίρεσαι που θα είναι πιο εύκολα και δεν θα μάθεις και άλλα" ή "δεν μπορούσαν να σου μάθουν και κάτι άλλο" και το τραγικό αυτό μου είπε και η μάνα μου και κάνει αν δεν σου αρέσει πάρε πτυχίο ΤΕ. Αυτή η νοοτροπία του εύκολου μας μάρανε!!
Αλλά ρε παιδιά δεν είναι έτσι, επειδή είναι εύκολα να χαρώ που θα πάρω πτυχίο πιο εύκολα και γρήγορα, επειδή ανακυκλώνω ίδιες γνώσεις. Εγώ απαιτούσα και απαιτώ από τμήμα μου να μου μαθαίνει νέα πράγματα , πιο εξελιγμένα και πιο δύσκολα όχι μόνο του να πάρω ένα εύκολο πτυχίο σύμφωνα με την νοοτροπία παλιών. Σίγουρα εάν θέλω κάτι παραπάνω μπορώ μόνη μου να ψαχτώ παραπάνω και αυτό θα κάνω γιατί εάν περιμένω από το νέο ΠΣ άστα ....Αλλά άλλο να πατάς σε γερές βάσεις και άλλο να είσαι μόνη σου!
Είμαι παράλογη , έχω κάπου λάθος ; Εγώ απλά αυτά πιστεύω!