Ύστερα έχουμε την εξεταστική Ιουνίου, με τη λήξη του Εαρινού εξαμήνου, και την επαναληπτική -εξεταστική-, η έναρξη της οποίας ορίζεται τον Σεπτέμβριο.
Σπεύδω να αναφέρω ότι - και να τονίσω ιδιαιτέρως προς τους νεοεισαχθέντες φοιτητές των ΤΕΙ- ότι με την κατάργηση των εισακτέων στο Εαρινό εξάμηνο και ρυθμίσεις που επέβαλε το Υπουργείο παραπαιδείας ότι η κατάσταση είναι αρκέτα δύσκολη. Ο λόγος είναι απλός. Τα ΤΕΙ έχουν πολλά μαθήματα ως προαπαιτούμενα για τη δήλωση των μαθημάτων μεταγενέστερων εξαμήνων. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: είστε φοιτητές του τμήματος ζαμπονοκοπτικής
και αποτυγχάνετε στο μάθημα "Περιγραφική ανατομική
Ι " του Γ' εξαμήνου (ναι, ναι, σας βαθμολογούν για 2η φορά με 4,5), το οποίο "είναι αλυσίδα" με το μάθημα "Περιγραφική ανατομική 2" του Δ' εξαμήνου. Τότε μπορείτε να ξαναδώσετε για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του φετινού ακαδημαϊκού έτους στην εξεταστική Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Ύστερα εμφανίζονται δυο εκδοχές:
1) Περνάτε το μάθημα (έβαλε το χέρι της η Μεγαλόχαρη) και δηλώνετε το μάθημα "Περιγραφική Ανατομική 2" μαζί με τα άλλα μαθήματα του Δ' εξαμήνου... Όμως, ανακαλύπτετε ότι η γραμματεία δεν κάνει δεκτή την ηλεκτρονική αίτηση των μαθημάτων σας. Ξανακάνετε την αίτηση 1, 2, 5, 10 φορές, ωσπου σας σφυρίζουν ότι στο Δ' εξάμηνο έχετε Εργαστηριακή Πρακτική Άσκηση. Γελάτε, φυσικά.
- Και τι με νοιάζει εμένα, τα μαθηματάκια μου θέλω να δηλώσω για να πάρω το πτυχιάκη μου!
Αμ, δε! Έχει τεθεί όριο δηλωθέντων ωρών. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε μάθημα έχει και τα μπογαλάκια του, δηλαδή πιστωτικές μονάδες και το πόσες ώρες διδάσκεται εβδομαδιαίως (π.χ. "Ιατροδικαστική τοξικολογία" = 4 ώρες κάθε εβδομάδα) Η Εργαστηριακή Άσκηση, λοιπόν, ισούται με 24 ώρες και σας απομένουν 35 ή ακόμα χειρότερα 28 ώρες. Πόσα μαθήματα θα δηλώσετε 1, 2, 4; Παραπάνω δεν μπορείτε!
-Μα, εγω έχω 6 μαθήματα για το Δ' εξάμηνο! Λετε σχεδόν κλαψουρίζοντας.
Θα τα μεταφέρετε στο επόμενο εξάμηνο!! Κι αν δεν μπορείτε μήτε στο επόμενο εξάμηνο στο μεθεπόμενο...
2) Δεν περνάτε το μάθημα. Καλή τύχη στη νεα σχολή που θα εγγραφείτε, γιατι μια φορά σ' αυτή αποκλείεται να τελειώσετε!

Άρα, "προνόμια" οι νεοι φοιτητές δεν έχουν, τουναντίον αδικούνται με τα μαθήματα-"αλυσίδες".
Γι' αυτό διάβασμα και ξανά διάβασμα και τακτική...
Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα μαθήματα
δεν διδάσκονται δυο φορές εντός του ακαδημαϊκού έτους, όπως παλαιότερα
*. Η εν ισχύι απόφαση του Υπουργείου παιδείας -την οποία βλακωδώς είχα βιαστεί να υποστηρίξω- δεν το επιτρέπει.
* Αυτό συνέβαινε καθώς οι νεοεισαχθέντες των ΤΕΙ μέχρι και το 2009, διακρίνονται σε αυτούς που εισάγονταν στο Χειμερινό (Α) και σ' εκείνους του Εαρινού (Β) εξαμήνου.