Μπορεί να είμαι σχετικά εκτός θέματος αλλά νομίζω είναι σημαντικό... Έχεις ζήσει στο εξωτερικό για να γνωρίζεις εάν θες να μείνεις σε κάποια άλλη χώρα; Στην ηλικία σου δε θα επέλεγα τη σχολή με βάση το πού θέλω να μείνω στο μέλλον
Δεν έχω ζήσει στο εξωτερικό αλλά έχω πάει σε πολλές διαφορετικές χώρες και έχω συνειδητοποιήσει ότι το επιπεδο ζωής δεν έχει καμία απολύτως σχέση με της Ελλάδας. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση και για μένα το μόνο που αξίζει πλέον από αυτή τη χώρα είναι η φύση/ οι τουριστικοί προορισμοί. Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και γι'αυτό θέλω να πάω σε πολλές χώρες και να ζήσω σε κάποια από αυτές αλλά όχι στην Ελλάδα.
Εγώ βλέπω ότι θες να αποφύγεις τις πανελληνιες επειδή σου φαίνονται δύσκολες. Νομίζεις ότι το να πας στο εξωτερικό είναι πιο απλό; Ειδικά στην ηλικία σου, που είσαι μικρή ακόμα, θα πρέπει να ανταπεξέλθεις σε πολλά ακόμα ζητήματα της καθημερινής σου ζωής μαζί με τις σπουδές. Δεν είναι εύκολο. Θα σου έλεγα πρώτα να κατασταλάξεις κάπου και να αποφασίσεις τι ακριβώς θες να σπουδάσεις και γιατι. Γιατί βλέπω ότι ούτε η ψυχολογία σε ψήνει ιδιαίτερα, απλά δεν ξερεις τι άλλο να κανεις.
Ξέρω ότι το να πας εξωτερικό και να σε δεχθούν πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι πολύ δύσκολο. Και ναι, θεωρώ ότι οι πανελληνιες είναι δύσκολες και δεν γνωρίζω αν θα μπορέσω να αντέξω την όλη διαδικασία πνευματικά και ψυχολογικά..
Έχω παρελθόν με το άγχος και όταν αγχώνομαι πολύ συχνά με πιάνουν κρίσεις πανικού. Πέρασα πολλά χρόνια με ψυχολόγους για να το αντιμετωπίσω και καταλαβαίνω πως λες ότι δεν πρέπει να αποφεύγουμε κάθε δυσκολία που συναντάμε στη ζωή απλά σκέφτηκα μήπως το άγχος και η κούραση που θα περάσω με τις πανελλήνιες δεν αξίζει εφόσον πλέον το πτυχίο (πχ ψυχολογίας) ενός ιδιωτικού είναι ίδιο με των ΑΕΙ.
Και ναι, έχεις δίκιο και το έχω καταλάβει ότι δεν νομίζω πως η ψυχολογία θα με γεμίζει ιδιαίτερα και ότι τα μαθήματα της σχολής γρήγορα θα μου φανούν βαρετά και όχι ενδιαφέροντα αλλά είναι η μόνη σχολή που με ψιλοενδιαφερει (εφόσον η δασκάλα πρωτοβάθμιας δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα και νομίζω; ούτε στο εξωτερικό). Ειλικρινά δεν ξέρω τι με ενδιαφέρει γιατί καμία από τις σχολές δεν μου κινεί το ενδιαφέρον και βρίσκομαι σε αδιέξοδο..
Καλημέρα, εγώ θα πρότεινα να επισκεφθείς κάποιον ειδικό σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε να καταλάβεις τι σου αρέσει και εσένα περισσότερο. Έπειτα μπορείς να κοιτάξεις και το ΙΒ αυτή η δυνατότητα παρέχεται στα ιδιωτικά σχολεία κυρίως αλλά κοίταξε το, γιατί εφόσον γνωρίζεις παρα πολυ καλα αγγλικά και εφόσον εισαι καλή μαθήτρια θα μπορούσες να δώσεις εξετάσεις και να περάσεις σε ξενο πανεπιστήμιο, εφόσον πρώτα έχεις αποφασίσει γι αυτό που θέλεις να σπουδάσεις. Όσον αφορά τη μουσική, αφού είσαι καλή θα πρέπει να το δεις σοβαρά. Τι εννοώ? Εάν αντικειμενικά είσαι πάρα πολύ καλή σύμφωνα με τους δασκάλους σου και έχεις δυνατότητες και δεις οτι αυτό είναι που σε γεμίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά με αυτό και για εμένα να μην το έχεις ως εναλλακτική καριέρα αλλά ως κύρια. Ανέφερες ότι έχεις την οικονομική δυνατότητα, ωστόσο μπορείς να στηριχτείς στις δικές σου δυνάμεις λαμβάνοντας υποτροφία στο εξωτερικό σε μια πολύ καλή σχολή. Έχεις ψάξει για σχολές στο εξωτερικό σχετικά με την μουσική?
Για εμένα εάν έχεις ταλέντο στη μουσική κυνήγησε το, ψάξε τα πάντα,γίνε καλύτερη. Με το να σπουδάσεις κάτι για 4 χρονια στο εξωτερικό απλά και μονο για να ζήσεις έξω ενώ δεν θα σου αρέσει το αντικείμενο σπουδών χαμένος κόπος, χρόνος, χρήμα. Ενώ εάν ασχοληθείς από τώρα να δεις τι σου αρέσει πραγματικά και ακολουθώντας αυτό που θέλεις με προσπάθεια, επιμονή και επιμονή θα τα καταφέρεις. Χρειάζεται όμως να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις στο μυαλό σου, και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει θετικά η συμβουλή κάποιου ειδικού.
Να επενδύεις τον χρόνο σου σε ότι έχει αξία και νόημα για εσένα!
Καλή επιτυχία σε ότι επιλέξεις να κάνεις στην ζωή σου!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση!
Ναι, έχω πάρει τηλέφωνο για να πάω σε κάποιο κέντρο επαγγελματικού προσανατολισμού σύντομα μήπως με βοηθήσει να κατασταλάξω κάπου..
Τι είναι το ΙΒ; Επίσης στα αγγλικά έχω το lower απλά το επίπεδο μου είναι καλύτερο και θα μπορούσα εύκολα να πάρω ένα ανώτερο πτυχίο με λίγη προετοιμασία.
Όσο για τη μουσική, έκανα παλιά μαθήματα πιάνου αλλά τα σταμάτησα και δεν έχω κάνει ποτέ φωνητική, όμως πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι έχω πολύ καλή φωνή και σκέφτομαι να επισκεφτώ μια καθηγήτρια φωνητικης για να μου πει τη γνώμη της. Αυτό όμως τώρα είναι λίγο δύσκολο με τα μαθήματα κτλ..
Σκεφτόμουν να μην ακολουθήσω το τραγούδι σαν κύριο επάγγελμα κυρίως επειδή είναι αρκετά δύσκολο να βρεις δουλειά και δεν θέλω να καταλήξω άστεγη :/ Γι'αυτό σκέφτηκα να πάρω πρωτα ένα πτυχίο να είμαι καλυμμένη και μετά άμα είναι να εξερευνήσω το χώρο της μουσικής και του τραγουδιού παραπάνω και να δω από εκεί.
Επίσης έχω την εντύπωση ότι για να σπουδάσεις μουσικη στο εξωτερικό πρέπει να έχεις επαρκείς γνώσεις σε κάποιο μουσικό όργανο (νομίζω) και φυσικά να περάσεις από audition. Δεν θέλω να σπουδάσω μουσική με την έννοια της θεωρίας και της ιστορίας της μουσικής κτλ αλλά αυτό που μου αρέσει είναι να τραγουδάω μπροστά σε κοινό, περισσότερο το performance δηλαδή..
Τέλος επειδή είναι δύσκολο να σε δεχτούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού σκεφτόμουν περισσότερο μήπως έκανα μεταπτυχιακό εκεί..
Πραγματικά δεν ξέρω.. Σκέφτηκα ακόμη να επικεντρωθώ στις πανελλήνιες και να δω έπειτα τι να κάνω αλλά άμα όλο αυτό το άγχος και η κούραση θα σου δώσουν το ίδιο πτυχίο με ένα ιδιωτικό τότε γιατί να ταλαιπωρώ τον εαυτό μου; Και όχι, δεν σκοπεύω να αποφεύγω κάθε δυσκολία που συναντώ απλά επειδή σαν άνθρωπος είμαι πολύ ευαίσθητη στο άγχος και το στρες σκέφτηκα να το αποφύγω αλλά βρίσκομαι σε αδιέξοδο...