Ο ρόλος του φροντιστηρίου στην εκπαίδευση των νέων και η σχέση με το σχολείο

klean

New member

Ο Κλεάνθης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 2,704 μηνύματα.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να διδάξεις μια ξένη γλώσσα. Μακάρι να ήταν έτσι, θα είχαμε λύσει προ πολλού τα προβλήματά μας. Για την ένωση καθηγητών που λες, δώσε μας εδώ μια σχετική πηγή, καλό είναι να υπάρχει, κι εγώ την έψαχνα το μεσημέρι.

Edit: Βρήκα κάτι. Ας διαβάσουμε λοιπόν και ας βγάλουμε συμπέρασμα, γενικά συμφωνώ. Δείτε τι λένε για ΚΠΓ.

Δηλαδή στέκει από πρακτικής σκοπιάς το να έχουμε πενταμελή τμήματα στα σχολεία; Στέκει επιστημονικά (παιδαγωγικά) το να διαιρούμε τους μαθητές σε επίπεδα με βάση την απόδοσή τους; Εγώ έχω διαβάσει πως όχι. Τέλος πάντων, ό,τι και να ισχύει, αν για να εκφράσουμε γνώμη πρέπει να έχουμε 3 πτυχία και 5 μεταπτυχιακά, συνέδρια και τα λοιπά, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Fast

Well-known member

Ο Θεόδωρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,724 μηνύματα.
Το εγώ μου να το βάλω κάτω, αλλά όχι και να παριστάνω ότι δεν ξέρω τη δουλειά μου. Αυτό θα ήταν γελοίο δεδομένου ότι, από όποια πλευρά και να το δεις, δεν είμαι χθεσινή.

Πάτε να πείτε εξυπνάδες σε κανέναν νευροχειρούργο, ξέρετε, για το πώς κάνει εγχειρήσεις. Δεν μπορεί, κάποια γνώμη θα έχετε και γι' αυτό.
Μα δεν είπε κανείς πως δεν ξέρεις τη δουλειά σου, καθώς αν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε κανείς δε θα ήξερε τίποτα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει στη νευροχειρουργική και η ιατρική είναι πολύ πρόσφατη επιστήμη, αλλά θα μου 'κανε εντύπωση αν δεν άλλαξε τουλάχιστον αρκετά μέσα στα χρόνια.

Ιδίως τη σήμερον ημέρα, όπου η πρωτοπορία στην παιδεία έχει αρχίσει να επιταχύνεται, είναι τρελό να πιστεύεις πως σε 20 χρόνια από τώρα τα πράγματα θα είναι τα ίδια καθώς μόλις έχουμε αρχίσει να εξερευνάμε πολλά πράγματα όπως την κατάλληλη ψυχολογία για μάθηση, την εκπαίδευση και την αξιολόγηση των καθηγητών(ο Gates πρέπει να χει μιλήσει γι' αυτά), και την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Είναι ανθρώπινη τάση να πιστεύουμε πως τα πράγματα δε θα αλλάξουν και πως κατέχουμε τη γνώση σε κάτι αφού έχουμε ασχοληθεί τόσο, αλλά σχεδόν πάντα είναι λάθος. Τα μαθηματικά του 19ου αιώνα είναι λάθος, οι προπονητικές αρχές του στίβου του 20ου αιώνα είναι λάθος και οι μέθοδοι διδασκαλίας του 21ου αιώνα είναι λάθος, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν πως η ιστορία γράφτηκε.

Fast, ο τρόπος που γράφω έχει γίνει ο εφιάλτης μου :P , μου έγινε νωρίς συνήθειο και προσπαθώ να το κόψω, τον εκθεσά μου ρώτα τι τραβήξαμε πρόπερσι στις Πανελλαδικές :P
Δεν είπα τίποτα για το πως γράφεις, αλλά για το ότι προτείνεις σοβαρές αλλαγές για κάτι που δεν σχετίζεσαι άμεσα και δε θα δεις αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που αποτύχει(skin in the game). Όχι πως οι απόψεις είναι απαραίτητα λάθος.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Nina-nana

Well-known member

Η Nina-nana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Καθηγητής . Έχει γράψει 1,437 μηνύματα.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να διδάξεις μια ξένη γλώσσα.
Για το μποζόνιο του Higgs τι γνώμη έχεις; Ξέρεις, μιας και λέμε τη γνώμη μας επί παντός επιστητού, κρίμα να περιοριστούμε στη διδασκαλία ξένων γλωσσών...

Σοβαρά τώρα, όχι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Υπάρχουν όμως σωστοί τρόποι και λάθος τρόποι. Το ελληνικό σχολείο έχει πάρει όλους τους λάθος τρόπους και τους έχει δοξάσει.

Για την ένωση καθηγητών που λες, δώσε μας εδώ μια σχετική πηγή, καλό είναι να υπάρχει, κι εγώ την έψαχνα το μεσημέρι.
https://www.xeniglossa.gr/deyterobathmia/6205/giati-diamartyretai-i-panellinia-enosi-kathigiton-agglikis-dimosias-ekpaideusis-gia-ta-epipeda

Δηλαδή στέκει από πρακτικής σκοπιάς το να έχουμε πενταμελή τμήματα στα σχολεία; Στέκει επιστημονικά (παιδαγωγικά) το να διαιρούμε τους μαθητές σε επίπεδα με βάση την απόδοσή τους; Εγώ έχω διαβάσει πως όχι. Τέλος πάντων, ό,τι και να ισχύει, αν για να εκφράσουμε γνώμη πρέπει να έχουμε 3 πτυχία και 5 μεταπτυχιακά, συνέδρια και τα λοιπά, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
Από πρακτικής σκοπιάς δεν στέκει το να έχουμε πενταμελή τμήματα στα σχολεία. Από πράκτικής σκοπιάς δεν στέκει ούτε το να έχουμε 10μελή ή 15μελή τμήματα, ειδικά άμα τα θέλουμε να είναι και ομοιογενή (και σε παρακαλώ πες μου πού διάβασες ότι δεν οφελεί η ομοιογένεια την ξενόγλωσση τάξη και σου υπόσχομαι να σκίσω ένα πτυχίο - αλλά να το διάβασες σε σύγγραμμα, όχι να το δημοσίευσε ο κολλητός σου ο Γιάννης στον τοίχο του στο Facebook).

Από πρακτικής άποψης, με τα τωρινά δεδομένα, δεν μπορούμε να διδάξουμε στο σχολείο επαρκώς ξένες γλώσσες, γι' αυτό το λόγο από πρακτικής άποψης πάντα δεν μπορούμε να πατάξουμε την κακή παραπαιδεία, εκτός αν κάνουμε μερικές τζούρες και αρχίσουμε να ονειρευόμαστε νεράιδες.

Από πρακτικής άποψης αυτό είναι το γενικότερο πρόβλημα. Το δημόσιο σχολείο είναι κατώτερο των περιστάσεων και αυτό συντηρεί τα φροντιστήρια. Και δυστυχώς για εσάς τους στρατευμένους, ακόμα κι αν αύριο έκλειναν όλα τα φροντιστήρια, το δημόσιο σχολείο δεν θα καλυτέρευε ούτε τόσο δα, πολύ απλά γιατί τα φροντιστήρια αυτή τη στιγμή δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά αποτελούν λύση ανάγκης.
 

klean

New member

Ο Κλεάνθης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 2,704 μηνύματα.
Δεν προσπαθώ να επιβάλλω κάτι ως σωστό για θέματα στα οποία δεν ειδικεύομαι. Επειδή όμως αυτά που συζητάμε είναι κυρίως πολιτικά, λέω την άποψή μου. Και έχω αςχοληθεί με τα εκπαιδευτικά θέματα ως ένα σημείο, δεν είμαι κανένα παιδάκι που γράφει ότι ονειρεύτηκε χθες. Σαφώς και οι ειδικοί έχουν προβάδισμα. Όμως δε μπορώ πχ να συμφωνήσω με μια πρόταση που διαιρεί τους μαθητές σε επίπεδα απόδοσης. Για παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς λόγους αλλά και λόγους δημοκρατίας, ίσων ευκαιριών κλπ. Έρευνες λένε πως και οι πιο ανεβασμένοι μαθητές επωφελούνται περισσότερο σε μικτές παρά σε ομοιογενείς τάξεις. Επιφυλάσσομαι να δώσω πηγή, προς το παρόν όποιος θέλει ας διαβάσει αυτό. Είναι ευανάγνωστο.

Συμφωνούμε στην ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου. Δεν είπε κανείς ότι αν καταργήσουμε τα φροντιστήρια θα βελτιωθεί τίποτα. Αντίθετα, αν αναβαθμιστεί το σχολείο, θα περιοριστεί η παραπαιδεία. Άρα, τα φροντιστήρια είναι έκφραση του προβλήματος που διατρέχει το σχολείο.

Διάβασα αυτό που έστειλες για τα επίπεδα. Ακόμα λοιπόν και η ένωση αυτή αποδέχεται ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δικαιολογούνται τα επίπεδα μαθητών είναι η μέχρι τώρα κακή οργάνωση του σχολείου που δημιουργούσε αντικειμενικές ανομοιογένειες! Και λέει πως όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση, μπορεί τα επίπεδα να είναι και περιττά. Συμφωνώ! Δεν είναι αντίθετο στη λογική μου, κι εγώ μίλησα για προϋπόθεση ενιαίου προγράμματος σπουδών.
 

Remmy

New member

Ο Remmy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών , Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 11 μηνύματα.
Κατά δικιά μου γνώμη το φροντιστήριο είναι αποτέλεσμα 2 αιτιών: 1) Την αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος->Λίγες ώρες στα μαθήματα κατεύθυνσης, άσκοπα και απερίσκεπτα μαθήματα στην Γ λυκείου όπου ο μαθητής κατά 95% διαβάζει τα μαθήματα των πανελληνίων που καλείται να εξεταστεί, μεγάλος αριθμός ατόμων σε ένα τμήμα, κάποιοι καθηγητές απλά το μόνο που τους νοιάζει είναι να μπουν στην τάξη να βγάλουν την ύλη και να την κάνουν, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν ο μαθητής κατανόησε πλήρως αυτά που δίδαξε
2) Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας έχει αλλάξει, συγκεκριμένα βλέπουμε όλο και περισσότερα τα παιδιά να καταπιέζονται για να περάσουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο και να πάρουν πτυχίο, στην εποχή των γονιών μας από ότι μου έχουν πει οι δικοί μου και έχω διακρίνει, δεν υπήρχε τέτοια καταπίεση σε σχέση με σήμερα η οποία στρέφει τα παιδιά προς τα φροντιστήρια.

Προσωπική μου άποψη? Για το σήμερα πιστεύω το να πηγαίνεις φροντιστήριο από γυμνάσιο είναι υπερβολικό, από πρώτη με δευτέρα λυκείου πιστεύω αρχίζει να σου χρειάζεται και ειδικά την Γ λυκείου όπου θα καλείσαι να δώσεις πανελλήνιες
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top