Οι πανελλήνιες εξετάσεις ανά τα χρόνια

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Μια μικρή διόρθωση (ίσως άνευ σημασίας) : Από το 1983 έως το 1986 μετρούσε ο βαθμός μόνο της γ λυκείου. Μόνο το 1987 και 1988 μέτρησε ο βαθμός και των τριών τάξεων.

Τη δεκαετία του '90 αυτό δεν ίσχυε. Ίσως να αποτελούσε προϋπόθεση κατά τη διάρκεια που οι πανελλήνιες συνδέονταν με τη βαθμολογία του σχολείου αλλά δεν το γνωρίζω.

Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας. Κάπου το έχω γράψει. Σε όλα τα συστήματα κάθε χρόνο γίνονταν μικρές αλλαγές. Δεν ήταν δυνατόν τα κείμενά μου να τις παρακολουθήσουν όλες. Απλά προσπάθησα να δώσω μια ενδεικτική "μέση" εικόνα για κάθε σύστημα.

1699437161165.png
 

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Γενικά στις δέσμες τα θέματα δεν ήταν δύσκολα, αλλά ήταν "βατά για καλά προετοιμασμένους υποψήφιους" (που λένε τα κανάλια), αν και από χρονιά σε χρονιά δυσκόλευαν. Όμως υπήρξαν χρονιές που κάποια ήταν πράγματι "παλούκια". Για τη Φυσική υπήρξαν δύο τέτοιες χρονιές.

1) Το 1993 : Τα θέματα της Φυσικής το 1993 θεωρήθηκαν απαράδεκτα. Πέρα από τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, ήταν κακοδιατυπωμένα, στα όρια της ύλης, εκτός κλίματος εξετάσεων, ασαφή, πάρα πολλά σε ποσότητα και μνημείο προχειρότητας. Το τελευταίο φαίνεται από τα σχήματα που έδιναν:

1699540778290.png
1699540848630.png

Ναι ακριβώς αυτά πήγαν στα σχολεία με το τηλεομοιότυπο (έτσι λέγαν τότε το FAX). Στο πρώτο έχουμε ένα διάγραμμα σχεδιασμένο με το χέρι, όπου δεν ξεχωρίζουν ευθείες από καμπύλες. Στο δεύτερο δίνεται ότι οι κύκλοι έχουν ακτίνες 1m και 2m. Μετρήθηκε ότι οι κύκλοι είχαν γίνει με το 50άρικο και το 100άρικο κέρμα δραχμών. Η φορά του Β ήταν αμφίβολη. Εκείνη τη χρονιά, η αποτυχία στη Φυσική ήταν τεράστια. Και μάλιστα αν συνδυαστεί με το "κράτημα" μαθημάτων που ίσχυε, ήταν τραγική. Οι τελειόφοιτοι που πέρασαν σε σχολές υψηλής ζήτησης (π.χ. Ιατρική) ήταν ελάχιστοι. Είχε γίνει τότε μεγάλος ντόρος. Τα θέματα εκείνης της χρονιάς τα έβγαλε πανεπιστημιακός καθηγητής.

2) Το 1999 : Ήταν η τελευταία χρονιά των δεσμών. (Υπήρξαν και τα 2 επόμενα χρόνια μόνο για απόφοιτους, αλλά ενδιέφεραν λίγους). Τα θέματα του 99 δεν είχαν λάθη και ατέλειες, αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολα για τους υποψηφίους και απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο να λυθούν από τον προβλεπόμενο. Πάλι η αποτυχία ήταν μεγάλη αλλά πέρασε στο ντούκου. Όλοι και όλα τα ΜΜΕ ήταν στραμμένα στο νέο σύστημα που ερχόταν. Τότε έγιναν οι πανελλαδικές της Β λυκείου στα 14 μαθήματα, όλοι αυτές έβλεπαν και σχολίαζαν, οπότε ποιος να ενδιαφερθεί για το κύκνειο άσμα των δεσμών;


1699542747332.png
 

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.

Αρωγή και την ευδοκίμηση


Στις πανελλήνιες του 1985, δημιουργήθηκε αναταραχή με το θέμα της Έκθεσης. Τότε σαν "Ν. Γλώσσα" εξεταζόταν μόνον η "Έκθεση", δηλαδή δίνονταν ένα θέμα μερικών γραμμών και οι υποψήφιοι έπρεπε να το αναπτύξουν γράφοντας σεντόνια αρκετών σελίδων. Το θέμα του 1985 ήταν:
«Ο άνθρωπος ο αποφασισμένος να μάθει πολλά γράμματα και να διαπρέψει σε μια επιστήμη ή σε μια τέχνη δεν αποβλέπει πια, κατά την επικρατούσα αντίληψη, στην προσωπική του μόνο ευδοκίμηση. Προσφέρει και στους άλλους πολύτιμη αρωγή»

Το "πρόβλημα" ήταν οι λέξεις: αρωγή και ευδοκίμηση, δηλαδή βρέθηκαν υποψήφιοι που δεν γνώριζαν τι σημαίνουν. Ζητήθηκαν διευκρινήσεις, αλλά δεν δόθηκαν. Ειπώθηκε ότι κάποιοι έδωσαν λευκή κόλλα και πολλοί βγήκαν "εκτός θέματος". Έγινε μεγάλος ντόρος. Οι εφημερίδες έγραφαν πύρινα άρθρα για την “αγράμματη νεολαία". Προσωπικά πιστεύω ότι η βαβούρα δημιουργήθηκε και φούσκωσε από τις εφημερίδες (τότε δεν υπήρχαν ούτε ιδιωτικά κανάλια ούτε ίντερνετ). Πάντως, οι βαθμολογίες δεν ήταν ιδιαίτερα διαφορετικές από προηγούμενα χρόνια.

Το ζήτημα έγινε και κομματικό. Τότε κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ και η αντιπολιτευόμενη Ν.Δ. με τον φιλικό της τύπο ξεσπάθωσε. Κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι με την κατάργηση της καθαρεύουσας και την καθιέρωση της δημοτικής έκανε τους νέους να μην ξέρουν την Ελληνική γλώσσα. Όμως, ξεχνούσαν ότι η δημοτική καθιερώθηκε το 1976 από τη Νέα Δημοκρατία.


1699626628926.png

Γελοιογραφία της εποχής.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top