Παιδιά σας ξαναγράφω γιατί έχω μπερδευτεί πολύ με το θέμα της Νομικής στο εξωτερικό... Πάω Α' Λυκείου και είμαι Καναδός πολίτης, όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενες σελίδες.
Απ'ότι έχω καταλάβει, είναι δύσκολο έως αδύνατον να κάνω προπτυχιακά σε άλλη χώρα, πλην της Γαλλίας που ακούω πως γίνεται, αλλά δεν ξέρω Γαλλικά.
Το να το ψάξω για Καναδά δίνοντας LSAT και τέτοια, ενώ πρέπει να δώσω πανελλήνιες, το θεωρώ αδύνατον.
Έχω μπερδευτεί πολύ και δεν ξέρω τι να κάνω, καθώς βλέπω πως στην Ελλάδα δε σε καθοδηγεί το σύστημα, αλλά μόνο παίρνεις μπερδεμένες και σκορπισμένες πληροφορίες από άλλους.
Αν σπουδάσω εδώ κάτι άλλο αν δε μπω Νομική (π.χ. Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνείς & Ευρωπαϊκές σπουδές, Οικονομικά), και πάω Καναδά για μεταπτυχιακά στη Νομική, φυσικά δε θα μπορέσω ποτέ να ασχοληθώ εδώ με απονομή δικαίου (δικαστής, συμβούλιο επικρατείας κλπ), σωστά?
Ακόμα και προπτυχιακά να κάνεις στη Γαλλία, ακούω πως είναι πολύ δύσκολο να πάρεις δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα.
Αν ξέρει κανένας για Ισπανία θα ήθελα να με κατατοπίσει μήπως γίνεται εκεί, διότι θέλω να μάθω Ισπανικά και έχω αρκετούς γνωστούς εκεί, άρα μετά τον Καναδά και όλες τις Αγγλόφωνες χώρες (έχοντας καλό επίπεδο Αγγλικών, όμως ακούω πως δε γίνεται προπτυχιακό στην Αμερική, στην Αγγλία κλπ.), θα ήταν η προτίμησή μου.
Δεν ξέρω τι ακριβώς ζητάω με αυτή τη δημοσίευση, μάλλον να με βοηθήσετε και να με συμβουλεύσετε να διαλέξω μια πορεία, σε περίπτωση πάντα που δεν περάσω Νομική στην Ελλάδα (που φυσικά θα το επιδιώξω, απλά θέλω να έχω αρκετές εναλλακτικές διότι θέλω να ασχοληθώ με νομικό επάγγελμα περισσότερο από άλλα). Αν δεν περάσω Νομική στην Ελλάδα, να κάτσω να κάνω Γαλλικά κανένα χρόνο και να πάω εκεί? Θα τα βρω σκούρα πιστεύω. Μήπως δεν είναι τόσο δύσκολο Καναδά ή σε κάποια Αγγλόφωνη χώρα? Μακάρι αλλά δεν το βλέπω...
Αν σπουδάσω κάτι άλλο εδώ, σαν αυτά που ανέφερα πιο πάνω, και πάω για μεταπτυχιακά Νομική? Θα μπορώ τουλάχιστον να γίνω Νομικός Σύμβουλος ή κάτι τέτοιο? Επίσης, ναι μεν οι Πολιτικές Επιστήμες είναι πιο κοντά στη Νομική, όμως αν κάτι πάει στραβά, μήπως καλύτερα να έχω επιλέξει ΔΕΣ ή Οικονομικά για να έχω πολλές εξόδους?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.