Καλησπέρα, είμαι μαθήτρια πρώτης λυκείου, βρίσκομαι σε δίλημμα και θέλω την συμβουλή σας.
Φέτος τελειώνω την Α΄ Λυκείου σε πρότυπο γενικό λύκειο. Είμαι άριστη μαθήτρια, συνεπής και αφοσιωμένη και δεν έχω κάποιο πρόβλημα στο σχολείο μου όσο αφορά τους μαθητές και τους καθηγητές, είναι όλοι πολύ καλοί κι είμαι ευχαριστημένη.
Θέλω όμως να δώσω πανελλήνιες και να σπουδάσω πληροφορική και σκέφτομαι πως το επαγγελματικό λύκειο θα είναι πολύ καλό για εμένα, γιατί θα κάνω μαθήματα ειδικότητας, θα πάρω ένα παραπάνω χαρτί μαζί με το απολυτήριό μου, και το επάλ είναι πολύ πιο κοντά στο σπίτι μου (θα μπορώ να πηγαίνω με τα πόδια ενώ στο πρότυπο λύκειο πάω με αυτοκίνητο, είναι σε άλλη περιοχή). Επίσης γνωστοί μου είπαν πως οι πανελλήνιες από επάλ είναι ευκολότερες.
Παρ'όλα αυτά, όπως ξέρετε, η κατάσταση στα επαγγελματικά λύκεια της Ελλάδας είναι κάπως... κακιά και μπορεί να μην τα βρίσκω καλά με τους συμμαθητές μου ή να μην γίνεται το μάθημα σωστά κ.ά.
Σαν συμπέρασμα, δεν ξέρω τελικά τι να κάνω. Να συνεχίσω στο πρότυπο λύκειο που βρίσκομαι τώρα ή να το ρισκάρω και να πάω στο επάλ;
Αρτεμιδα,
αν θελεις να συνεχιζεις σε πανεπιστημιο τοτε το γελ ειμαι μονοδρομος.
Ειδικα για την πληροφορικη που θελεις μονο το γελ με την διδασκαλια των μαθηματικων και της φυσικης θα σου δημιουργησει την αναγκαια κριτικη σκεψη για να ανταπεξελθεις στην δυσκολη πληροφορικη.
Τα παιδια επαλ που μπαινουν πανεπιστημιο ( ισως πιο ευκολα) σε θετικες σπουδες ή σπουδες μηχανικων ,εχουν να αντιμετωπισουν ενα νεο κοσμο γνωσεων που δεν ξερουν πως να τον προσεγγισουν γιατι λειπουν οι βασικες αρχες του γελ και νιωθουν πολυ ασχημα, ως και απογοητευονται και τα παρατανε.
Αν δεν θελεις πανεπιστημιο ,παλι θα σου ελεγα πηγαινε γελ και μετα παρε τις τεχνικες γνωσεις απο ΙΕΚ.
Κατα την αποψη μου τα επαλ ειναι χωρος για παιδια που δεν θελουν να εχουν και πολυ σχεση με το βιβλιο και για εκεινα που θελουν πιο ευκολες πανελληνιες εξετασεις. Εσυ ομως δεν ανοικεις σε αυτη την κατηγορια.
Τα επαλ ειναι πολυ χρησιμα στην παραγωγικη αλυσιδα της κοινωνιας αλλα λιγες ειδικοτητες μπορουν να σε φερουν στην κορυφη της ειδικότητας που θα ακολουθησεις πχ τεχνικος μηχανικος αυτοκινητων , κομμωτής κλπ.
Για το κλιμα διαβιωσης δεν ξερω να σου πω , κρινοντας ομως απο το γεγονος του οτι τοποθετησαν ψυχολογους στα επαλ πρωτα εδω και 3 χρονια ενω οχι ακομα στα γελ, μαλλον πρεπει να ειναι πιο βαρυ.
Εχουμε εδω μεσα παιδια επαλ που μπορουν να πουν αμα θελουν.
Εχουμε και ενα μεγαλο παιδι τον
@Arvacon που μπορει να μας πει χρησιμα πραματα για το θεμα λογω εμπειριων.
Η γεωργια σωστα ειπε παραπανω οτι το επαλ δεν ειναι και το καλυτερο διαβατηριο στο βιογραφικο εργασιας.
Πλην ομως υπαρχουν και εργασιες πληροφορικης που ειναι προτερημα.
Πχ σε μια εταιρια οπου ενας office server και ενα δικτυο lan εχει στηθει απο εξωτερικο συνεργατη και θελουμε ανθρωπο για την συντηρηση του καθως και την επιλυση προβληματων υπαλληλων τοτε ο πληροφορικαριος επαλ ως in house support ειναι προτιμοτερος γιατι ειναι πιο οικονομικος και πιο μονιμος.