honey, δεν ξέρω κατά πόσο έγινε αντιληπτό, αλλά τα αρχαία γενικής δεν υπάρχουν στο νέο σύστημα σε δευτέρα και τρίτη λυκείου, πάει αυτό! έκλεισε... τώρα διαπραγματευόμαστε την πρώτη!
Στην θεωριτική ας κάνουν ότι θέλουν...
Βασικά :
1. Εγώ φέτος τελείωσα το σχολείο, επομένως μπορώ να εκφέρω άποψη για τη διδασκαλία που βίωσα εγώ. Το νέο σύστημα ούτε εσύ δεν το έχεις ζήσει, άρα είναι άτοπο να μιλάμε γι αυτό.
2. Νομίζω γενικά μιλάμε για τα αρχαία, ούτε για αρχαία κατεύθυνσης, ούτε γενικής.
Έχουμε και λέμε!:
1) Το υποτιθέμενο άγνωστο σας, δεν είναι ένα τυχαίο απόσπασμα, δεν θα μπορούσατε να ανταποκριθείτε σε οποιοδήποτε κείμενο! είναι συγκεκριμένα.
Το υποτιθέμενο άγνωστό μας μπορεί να προέρχεται από το σύνολο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αρκεί να μην έχει ποιητικό χαρακτήρα, κοινώς μπορούμε να εξεταστούμε πάνω σε άπειρα κείμενα. Σαφώς και δε μπορούμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις όλων των κειμένων, εδώ ούτε φιλόλογοι καλά-καλά δε μπορούν, δε βλέπω όμως ποιο το νόημα αυτού που λες με τη χρησιμότητα των αρχαίων.
2) Ο Πλάτωνας έγραψε ιδιαίτερα προοδευτικά πράγματα για την εποχή του, δεν αντιλέγω σε αυτό, αλλά όπως είπα για την εποχή του. Αργότερα εξελίχθηκαν σε κάτι καλύτερο. Δεν λέω να μην διδάσκονται αλλά έχουν θεοποιηθεί!
Έχεις διαβάσει Πλάτωνα ποτέ σου? Τα πράγματα που έχει γράψει πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια ήταν προοδευτικά για την εποχή του, πολύ προοδευτικά μάλιστα, αλλά εξακολουθούν να έχουν επίκαιρο χαρακτήρα και στις μέρες μας. Τα κείμενά του έχουν επηρεάσει το Γαλλικό Διαφωτισμό και τις σύγχρονες ανθρωπιστικές επιστήμες (αποτελούν τη βάση τους μάλιστα), όπως και άλλων φιλοσόφων. Αν θες σου δίνω και παραδείγματα.
3) Δεν σε κάνουν δυο αρχαία να κατανοείς την αρχαία ελληνική γραμματεία!, ούτε έλληνα σε κάνουν ούτε τίποτα.
Επίσης ούτε 10 θεωρήματα μαθηματικών σε κάνουν να κατανοήσεις τη μαθηματική επιστήμη. Γι'αυτό όποιος ενδιαφέρεται συνεχίζει σε κάποια φιλολογία ή μαθηματικό ή και μόνος του. Και από το να έχουμε πλήρη άγνοια για τα έργα αυτά, καλύτερα να διδασκόμαστε 2,3,4 κείμενά τους. Εξάλλου δε γίνεται να τα διδαχτούμε όλα.
4) Άμα δεν διδαχτούμε αρχαία ελλ. γρ. δηλαδή δεν έχουμε την απαραίτητη ανθρωπιστική παιδεία; Δεν σε κάνουν τα αρχαία σωστό πολίτη! και σίγουρα υπάρχουν και τόσα άλλα κείμενα με τα ίδια νοήματα, τα οποία θα μπορούσαμε να τα διδασκόμαστε μεταφρασμένα (αν ήταν ξένος ο συγγραφέας) είτε στο πρωτότυπο!
Δεν είπα αυτό. Μέσα από την παρεχόμενη παιδεία αυτή τη στιγμή που μιλάμε όμως, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να την αποκτήσεις. Για άλλα κείμενα με ίδια νοήματα, σε μετάφραση μάλιστα, υπάρχει η Λογοτεχνία, η οποία περιέχει και ξένους συγγραφείς, αλλά εκεί εξαρτάται από τον καθηγητή τι θα επιλέξει να σας κάνει.