Πολύ φαντασία έχεις...Δεν ειχε καμία διαθεση να υποτάξει συνειδήσεις ο Σουλτανος, δεν ηταν τόσο προχωρημένος. Υπηκόους ήθελε να μαζεύει λεφτά και τους άφηνε να πιστεύουν οπου θέλουν και να μιλανε οποια γλωσσα θελουν για να μην τον πρήζουν συνέχεια με επαναστάσεις.
Αυτό είναι λάθος που λές, αλλά και άσχετο συνάμα....
Η τουρκική γλώσσα δεν είναι απαραίτητο να μαθευτεί από ελλήνόπουλα κατ' εμέ..... Δεν χρειάζεται ούτε στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία ούτε στην ζωή τους γενικότερα..... Στους λατινοαμερικάνους ήταν απαραίτητο να μάθουν την αγγλική..... (διότι αναφέρθηκε μέχρι και ο Ούγκο Τσάβεζ.... έλεος...)
Βέβαια όλα αυτά δεν έχουν καμμία σημασία στην κοινωνία που ζούμε..... Όταν έχουν ισωπεδωθεί όλα και ο αρνητισμός που βγάζει ο καθένας προς το έθνος του είναι τραγικός..... Γίνεται η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και όσοι έχουν αντίθετη γνώμη έστω και για κάτι τόσο ασήμαντο αποκαλούνται φασίστες ή στην καλύτερη γραφικοί..... Τι να λέμε τώρα.....
Τέλοσπάντων.... Έστω ότι ξεχνάμε τις σφαγές των οικογενειών μας, την υποδούλωση και τον διωγμό, τόσο των Ποντίων, όσο και των Μικρασιατών..... Περασμένα ξεχασμένα βρε αδερφέ..... Οι συνεχείς προκλήσεις, όμως, είτε είναι διπλωματικές, είτε είναι εισβολή στον εναέριο και υδάτινο χώρο της χώρας μου με κάνουν να είμαι αρνητικός στην εκμάθηση της τούρκικης γλώσσας..... Όσο κινδυνολόγο, παπαρολόγο ή ότι άλλο σε -λόγο κυκλοφορεί και να με πείτε, εγώ πιστεύω ότι καθ' αυτόν τον τρόπο ενυσχίεται η προπαγάνδα της Τουρκίας (της ηγεσίας πάντα, για να μην παρεξηγούμαστε) και πως κερδίζουν μακροπρόθεσμα στο πολιτικό "παιχνίδι", όταν όλη η πλειονότητα της Θράκης και όχι μόνο μιλάει την τουρκική γλώσσα.....
Δεν έχω κάτι με τον λαό, έχω φιλοξενίσει Τούρκο σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και είμαστε ακόμα πολύ καλοί φίλοι, όπως και με άλλους Τούρκους..... Δεν θέλω όμώς να ενισχύσω την προπαγάνδα της ηγεσίας τους.... Μία συνομήλικη κοπέλα από το γκρουπ, μας είπε το εξής: "Τελικά είστε καλοί εσείς οι Έλληνες, όχι όπως μας μαθαίνουν στο σχολείο. Ο παππούς μου δεν με άφηνε με τίποτα να έρθω, δεν του το είπαμε, νόμιζε ότι πάω σε μία φίλη μου για μία εβδομάδα...." Τότε "έμεινα"....
Υ.Γ. Υπό τις δεδομένες συνθήκες δεν χρειάζεται να μάθουμε τούρκικα.....
Δεν θα οφελήσει άλλωστε..... Εδώ καλά καλά δεν μαθαίνουν αγγλικά και γερμανικά χωρίς φροντηστήριο, τούρκικα θα μάθουν? Αν θέλει κάποιος να μάθει τούρκικα, πρέπει να είναι διαθετημένος να πληρώσει και φροντηστήριο...

.