Μια άλλη λάθος κοινή άποψη είναι ότι αν δεν λύσεις ασκήσεις, Μαθηματικά δεν μαθαίνεις. Ποιος το λέει αυτό; Υπάρχει κάποιο θεϊκό δόγμα που να επιβάλλει ότι η ασκησολαγνεία είναι η μοναδική μέθοδος εκμάθησης; Τι σημαίνει μαθαίνω Μαθηματικά; Μαθηματικά είναι από την Αλγεβρική Τοπολογία μέχρι την Μαθηματική Βιολογία.
Γνωρίζεις κάποιον που να μπορεί να λύσει ασκήσεις από κάθε τομέα->υποτομέα->κλάδο κάποιου υποτομέα των Μαθηματικών;
(αυτό το φωνάζω ... με φωνή Mr Μπούτια σε Ρουβά του Πειραιά)
(παράδειγμα)
Το να λέμε απλά "τσίμπα ένα ασκησάκι με το χ κουλό τρίγωνο" για να πουλάμε μούρη δεν είναι Μαθηματικά. Με την ίδια άποψη θα μπορούσε κάποιος να απαιτήσει ειδικά ολοκληρώματα σε Ολοκληρωτικές Εξισώσεις σε χώρους δυϊκους Sobolev και να περάσουμε σε χώρους ...γελοιότητας, όπως το σηκώνει το συγκεκριμένο φόρουμ, το συγκεκριμένο κόμπλεξ Ελλήνων κτλ. Με όσους καλούς Μαθηματικούς έχω συζητήσει, ποτέ δεν αναφέρθηκαν στην επίλυση ασκήσεων όσο στην κατασκευαστική προσέγγιση μέσω ορισμών, αποδείξεων και θεωρητικών υπολογισμών πάνω σε συγκεκριμένο φορμαλισμό. Επίσης σε σοβαρές χώρες, οι άνθρωποι που σπουδάζουν Μαθηματικά παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν πράγματα. Είναι τελείως ανθρώπινο, λογικό να πεις ότι δεν γνωρίζω το χ πρόβλημα, την χ άσκηση ή τελοσπάντων δεν ξέρω να λύνω. Στην Ελλάδα πουλάμε υφάκι ότι και καλά ο Μαθηματικός πρέπει να
λύνει ασκήσεις και αν του ζητήσεις μια εξήγηση πίσω σε αυτή την ιδέα θα σου πει...το είδα στον Μπάρλα.
Αν κάποιος Μαθηματικός δεν γνωρίζει τον φορμαλισμό των Τοπολογικών Γράφων στα Διακριτά Μαθηματικά είναι Μαθηματικός ή όχι;
Την άποψή μου παραπάνω την παραθέτω επειδή πολλές φορές με προκλητικό ύφος μου έχει ζητηθεί να λύσω ασκήσεις για να με "τσεκάρουν" ως επιστήμονα είτε εδώ είτε έξω από το φόρουμ. Δεν την καταλαβαίνω αυτή την λογική ότι η επάρκεια ενός Μαθηματικού κρίνεται από την παράθεση μιας λύσης και όχι από την σκέψη μέχρι να φτάσουμε στη λύση ή και στην συζήτηση για το πως να σκεφτούμε για την λύση. Επίσης έτσι δίνεται και η δυνατότητα για μια δημιουργική συζήτηση και όχι η λογική της μούρης. Δυστυχώς, τα Μαθηματικά που αναφέρεις χρειάζονται ριζική αλλαγή νοοτροπίας από το προνήπιο για να καταλάβει ο κόσμος ότι η μαγεία είναι στην διατύπωση και στην λογική σύνδεση. Πολλοί μπορεί να ξέρουν να λύσουν μια ΣΔΕ Ricatti αλλά αν τη δουν σε ειδικό πρόβλημα πιο θεωρητικό ή πιο εφαρμοσμένο σε άλλη μορφή (με παραμέτρους, μετασχηματισμούς κτλ) ίσως να μην την αναγνωρίσουν. Εκεί είναι το πρόβλημα της Μαθηματική σκέψης και όχι αν ξέρουμε τα βήματα να την λύσουμε.